Forum > i30 PD

Spalanie

<< < (15/20) > >>

piejar:
Nowe auto miało spalanie kilkadziesiąt litrów? Pewno był to efekt cieszenia się nowym autem. Próbuje zrozumieć dlaczego przykładasz wagę do wyliczania tej predykcji zasięgu. Czy to Ci wpływa na faktyczne spalanie? Faktyczne spalanie najbardziej zależy od stylu jazdy i w tym samym aucie może być diametralnie różne w zależności od tego kto naciska na pedał gazu. W mojej ocenie najbardziej wiarygodne jest litrazowanie wg wskazania na dystrybutorze. "Komputery" spalania przekłamują mniej lub bardziej. W mojej Megane IV np zaniża o ok 0,5-0,6 l/100 km i jest to moim zdaniem celowe działanie producenta który próbuje przekonać użytkownika że to auto mało pali. Jak ktos patrzy w ten komp czy w wyliczany zasięg to nie dowie się ile to auto faktycznie pali. Tego dowiesz się sprawdzając litrazowanie przy tankowaniu.

tomilipin:

--- Cytat: piejar w 18 Wrzesień 2023, 08:36:43 ---Nowe auto miało spalanie kilkadziesiąt litrów? Pewno był to efekt cieszenia się nowym autem.
--- Koniec cytatu ---
Czyli jednak muszę to napisać po raz trzeci - tak, nowy samochód miał kilkadziesiąt litrów spalania. W momencie odbioru samochodu z salonu komputer pokazywał spalanie 70 albo 90 litrów na setkę, przy dokładnie 8-kilometrowym przebiegu.
Wystarczyło jednak zrobić kilka-kilkanaście kilometrów i spalanie już się "opamiętało".

Twoją teorię o cieszeniu się nowym autem pozostawię bez komentarza. Powtórzę tylko, że ten szokujący odczyt przytaczany przeze mnie był zauważony w momencie odbierania samochodu z salonu, dosłownie po kilku minutach od odebrania kluczyków i dokumentów.

piejar:
No to teraz rozumiem. Wskazanie na liczniku było jak najbardziej właściwe. Wystarczy skasować komputer, zostawić silnik na chodzie na 15 minut a potem przejechać 100 m I komputer wyliczy kosmiczne spalanie. Tak więc pacjent jest zdrów i może jeździć.

bronek988:
i30 z 2020r 1.4 mpi na ten moment zrobione 8tyś km
spalanie na codzień 5.5/5.7l trasy miedzy 20-40km
bagaznik po dach +4 osoby prędkość do 120km.h 650km komputer pokazywal 5.2l realnie wyszlo 5.44l/100km

tak samo jak wyzej tylko prędkości do 160km.h komputer pokazywał 6.2, realnie wyszło 6.5 co do prędkości najwiecej jechane było w granicach 135-145 tempomat.

najnizsze jakie udalo sie osiągnąć to 4.2l na trasie 36km ale nie ja jechalem tylko żona

styl jazdy taki sam, troche niższe temperatury i opony zimowe 195/65 r15 zetexy to tak 5.7-5.9

Ogólnie zastanawiam sie nad wlozeniem gazu, żeby koszty były jeszcze niższe

farciarzgilmore:

--- Cytat: bronek988 w 29 Październik 2023, 12:30:18 ---Ogólnie zastanawiam sie nad wlozeniem gazu, żeby koszty były jeszcze niższe
--- Koniec cytatu ---

Janusz przestań. Mam takie samo auto tylko 2018 rocznik i to pali tak mało, że wstyd gaz zakładać.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej