Forum > i30 PD

Spalanie

<< < (4/20) > >>

piotri:
Dzisiaj tankowałem. Nalane do pełna, Pokazało 624km zasięgu, ostatnio podobnie. Pomimo tego udało mi się przejechać niecałe 500km i zasięg według komputera został na 24km.
Jak było jak był nowy nie wiem, bo nie jestem pierwszym właścicielem.

mic83:
Mi się wydaję, że wskazywany zasięg jest skorelowany ze średnim zużyciem paliwa. Bo pamiętam, że jak miałem średnie spalanie ok. 6.8 (wskazanie komputera) to po zatankowaniu do pełna zasięg pokazywało ok 640km. Teraz średnie spalanie mam na poziomie 7.1 (z prawie 10kkm), a po zatankowaniu pokazało mi zasięg ok 560km przy czym rzeczywisty zasięg jest niecałe 500km przy spalaniu na poziomie 8,1 (na baku paliwa). No i w chwili gdy pali mi się już rezerwa to do baku wchodzi ok 40l benzyny.

Leszek64_64:
Witam.
Przejechane 25 000  (19 miesięcy).Średnie spalanie wg. komputera 7,8l/100.Jazda w Trójmieście, notorycznie  w korkach.Co do wskazań kompa to przekłamuje.Wg. moich wyliczeń wychodzi 8,3 l/100.Nieduża różnica ale jest. Obecnie po zatankowaniu (np. dzisiaj) komp. pokazuje że przejadę 670 km. To jest mój pierwszy Hyundai (poprzednie to kilka innych marek). Jednak po tym okresie użytkowania nowego I30 MPI już wiem że kolejnym moim autem też będzie Hyundai. Pewnie Kona.
Pozdrawiam.

piotri:

--- Cytat: "mic83" ---Mi się wydaję, że wskazywany zasięg jest skorelowany ze średnim zużyciem paliwa. Bo pamiętam, że jak miałem średnie spalanie ok. 6.8 (wskazanie komputera) to po zatankowaniu do pełna zasięg pokazywało ok 640km. Teraz średnie spalanie mam na poziomie 7.1 (z prawie 10kkm), a po zatankowaniu pokazało mi zasięg ok 560km przy czym rzeczywisty zasięg jest niecałe 500km przy spalaniu na poziomie 8,1 (na baku paliwa). No i w chwili gdy pali mi się już rezerwa to do baku wchodzi ok 40l benzyny.
--- Koniec cytatu ---

no tak, średnie na komputerze mam 7,9 a spala obecnie jakieś 8,5 więc da się to logicznie wytłumaczyć. Ja wlewam około 40-42l. Zresztą na temat pojemności baku i rezerwy jest osobny temat

[ Dodano: 2019-02-13, 21:40 ]

--- Cytat: "Leszek64_64" ---Witam.
Przejechane 25 000  (19 miesięcy).Średnie spalanie wg. komputera 7,8l/100.Jazda w Trójmieście, notorycznie  w korkach.Co do wskazań kompa to przekłamuje.Wg. moich wyliczeń wychodzi 8,3 l/100.Nieduża różnica ale jest. Obecnie po zatankowaniu (np. dzisiaj) komp. pokazuje że przejadę 670 km. To jest mój pierwszy Hyundai (poprzednie to kilka innych marek). Jednak po tym okresie użytkowania nowego I30 MPI już wiem że kolejnym moim autem też będzie Hyundai. Pewnie Kona.
Pozdrawiam.
--- Koniec cytatu ---

To tak nieśmiało zapytam co takiego jest super w hyundai'u w porównaniu do innych aut?  Sam uważam że jest fajny, ale nie wiem czy nie rozważył bym innego auta jakbym kupował jeszcze raz.

tomilipin:

--- Cytat: "mic83" ---Mi się wydaję, że wskazywany zasięg jest skorelowany ze średnim zużyciem paliwa.
--- Koniec cytatu ---
Tak powinno być i też mi się tak wydaje, ale co powiesz na taką sytuację: odbieram samochód z salonu, to było w marcu 2018. Autko miało przejechane 8 km i średnie spalanie wynosiło kilkadziesiąt litrów. Nie pamiętam dokładnie, ale było niewyobrażalnie wysokie - rzędu 70 czy 90 litrów.
W takim wypadku zasięg powinien być bardzo mały, a jednak komputer pokazywał ponad 720 km. Nigdy nie pokazywał więcej - jedynie coraz mniej, mniej, mniej... Jak czytam, że niektórzy tu mają zasięg 500 km przy normalnym spalaniu to zaczynam wątpić w ten komputerek...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej