Forum > i30 PD
Spalanie
tomilipin:
--- Cytat: "Ester90" ---w dodatku na docieraniu, czyli maksymalnie 2,5 zmiana.
--- Koniec cytatu ---
Mi przy odbiorze samochodu sprzedawca powiedział, że dzisiejsze silniki są "docierane" w fabryce i spokojnie można poruszać się autostradą przy 140km/h od razu po wyjechaniu z salonu. W instrukcji też nie ma słowa o docieraniu albo jakichkolwiek ograniczeniach obrotów...
Oczywiście nie szalałem od razu po odbiorze autka. Obecnie mam przejechane trochę ponad 4 000 km i jeszcze obrotomierz nigdy nie wszedł na czerwone pole.
--- Cytat: "jaclas" ---Nowy hyundai ma większe spalanie.
--- Koniec cytatu ---
Wcześniej miałem Skodę Fabię I z takim samym silnikiem i też mam wrażenie, że nowszy o jakieś 15 lat Hyundai pali więcej niż stara Skoda. Pytanie tylko, jaka jest różnica masy, aerodynamika, szerokość opon i pewnie tysiąc innych czynników...
ELETomek:
tomilipin
W instrukcji ix20 są ograniczenia dotyczące docierania czy może układania. Przez pierwszy 1000km utrzymywać obroty między 2 a 4tys (czyli 145km/h niby można dymać w moim przypadku) ale unikać jazdy stałą prędkością. I drugie ograniczenie przez 2tys km nie ciągnąć przyczepy.
Mi natomiast sprzedawca powiedział, że wskazanie zużycia paliwa z kompa będzie się pokrywało z realnym :lol:
iPeace:
W mojej instrukcji i30 jest to samo, trzymać obroty 2-4 tys. i unikać jazdy ze stałą prędkością przez pierwsze 1000km a do 2000km nie ciągnąć przyczepy. Sprzedawca też zalecał dynamiczną jazdę.
Jasne, silniki nie wymagają już docierania w dosłownym tego słowa znaczeniu, nie spuszczamy już oleju z opiłkami metalu. Jednak z tego co mi wiadomo części silnika wciąż muszą się "ułożyć" i najlepiej robić to przy dynamicznej jeździe (ale bez szaleństw).
Swoim spalaniem pochwalę się później jak przejadę trochę więcej.
W testowym aucie (GO! 1.4 MPI) komputer wskazywał 7,4 l w cyklu mieszanym dynamicznym (miasto, za miastem, autostrada).
piotri:
Niewiele na razie moją i30 przejechałem. Przebieg 12000, niestety nie ja go docierałem.
Póki co wychodzi spalanie ponad 8.5l (miasto, trasa 12km, korki)
W drodze do domu autostradą + miasto druga połowa baku: 9l/100km
Od kiedy mam i30 i patrzę na spalanie to jazda gorzej niż emerycka.
tomilipin:
Odświeżam temat i chciałbym go poszerzyć o dodatkową informację - ile wynosi u was wskazanie zasięgu po zatankowaniu do pełna?
Gdy odbierałem samochód z salonu, komputer wskazywał 724 km na pełnym baku (pierwsze tankowanie autka do pełna), później stopniowo spadało. Dziś samochód ma prawie rok, 6000 km przebiegu i komputer pokazuje tylko 648 km zasięgu :-?
Nawigacja
[#] Następna strona