Autor Wątek: [i20 PB] [i20 PB] Nieszczelność w okolicy (chyba) baku  (Przeczytany 9264 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacaw

• Giełda
[i20 PB] Nieszczelność w okolicy (chyba) baku
« dnia: 14 Listopad 2018, 22:14:50 »
Od około 3 tankowań (do pełna) zauważyłem, że śmierdzi mi benzyną przy aucie, problem znika po wyjeżdżeniu paliwa do około 3/4 baku.
Obstawiam, że jest jakaś nieszczelność w okolicy góry baku i dlatego ujawnia się tylko jak jest pełny. Nie zauważyłem wycieków, ani wzrostu zużycia paliwa, więc ta nieszczelność nie jest raczej jakaś duża, no ale trzeba się tym zająć.

Chciałem też sprawdzić jak wyglądają okolice pompy i filtru paliwa, ale niestety dostęp jest tam kiepski, bo jakaś mądra koreańska głowa wymyśliła, że otwór pod tylnym siedzeniem najlepiej zabezpieczyć za pomocą klapki, która jest PRZYKLEJONA !!! No po prostu należy się medal za takie rozwiązanie. :-(

Czy ktoś przerabiał już podobny problem i może zasugerować, gdzie szukać tej nieszczelności ?
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2020, 13:43:06 przez Brt »

Offline zz_top1

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopad 2018, 12:42:49 »
Chyba znam odpowiedź - miałem podobny problem. U mnie jakiś "sprytny" mechanik tak źle dokręcił czujnik paliwa, ze przeciął uszczelkę. Niestety problem jest taki, że uszczelkę można kupić tylko w ASO za 70 zł!!!! I czeka się na jej sprowadzenie.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopad 2018, 19:24:05 »
A nie da się dorobić uszczelki? Są specjalne w sklepach nawet moto czy rolniczych takie maty gumowe na uszczelki. Od biedy można i wkleić na uszczelniacz do pokryw zaworowych.

Offline zz_top1

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopad 2018, 20:36:47 »
Ja bym nie ryzykował. Z prostego powodu - pomijając bezpieczeństwo wycieku paliwa rozbiórka czujnika poziomu paliwa wymaga trochę pracy a nie masz gwarancji, że uda Ci się właściwie dopasować uszczelkę. Ma ona specyficzny kształt. Poza tym  pamiętaj, że musi być to uszczelka przystosowana do kontaktu z benzyną. Sam próbowałem szukać zamiennika i echo.
Pozdrawiam

Offline Jacaw

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopad 2018, 08:38:06 »
Dzięki za sugestię, generalnie jestem już umówiony do mechanika w przyszłym tygodniu, bo sam i tak bym tego nie zrobił. A co do uszczelki, to byłoby to dziwne, bo filtr paliwa miałem wymieniany w 2015 (4 rok eksploatacji), a objaw się pojawił dopiero niedawno i nic więcej w okolicach baku nie było robione.

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Listopad 2018, 19:05:44 »
W moim byłym i20, ten sam rocznik (2011), latem 2017 roku miałem identyczny objaw. Byliśmy w górach akurat. Po dotarciu na miejsce tankowanie do pełna, stromy podjazd na posesję i po wyjściu z auta mocno odczuwalny smród paliwa. W moim przypadku był to sparciały przewód odpowietrzenia baku.

Offline Jacaw

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Listopad 2018, 08:34:11 »
Dzięki za sugestię, mam nadzieję, że u mnie to będzie równie coś błahego.

Offline Jacaw

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Listopad 2018, 09:31:45 »
Wczoraj byłem u mechanika i nie stwierdził żadnego wycieku, przeczyścił przewody odpowietrzające, bo podobno ich zatkanie może dawać takie efekty. No cóż zobaczymy przy następnym tankowaniu do pełna.

Offline zz_top1

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Grudzień 2018, 13:25:08 »
I jak opary benzyny - ustało?

Offline Jacaw

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Grudzień 2018, 16:50:45 »
Niestety nie. Byłem znów u mechanika, po ponownym obejrzeniu, wszystko wskazuje na to, że nieszczelność jest w okolicy, gdzie rura z wlewu łączy się z bakiem - tam jest taki kawałek gumowego węża. Mechanik wymienił taką obejmę, która mocowała ten wąż do baku, bo była pęknięta, ale jeszcze od tego czasu nie tankowałem do pełna, więc dam znać, czy to faktycznie było to.

Offline Jacaw

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Grudzień 2018, 18:25:41 »
Niestety dalej problem występuje. Albo nowy zacisk na tym gumowym wężu jest źle założony, albo coś jest nie tak z tym gumowym wężem, albo... sam nie wiem co. Czyli znów do mechanika, chyba dam mu ostatnią szansę, a jak nie da rady, to pozostaje mi ASO.
Najgorzej, że tego typu części są praktycznie niedostępne, brak zamienników i tylko oryginalne - ciekawe, ile ASO sobie za takie coś życzy?.
Szukałem na Allego, ale tam też słabo i praktycznie nic na miejscu tj. brak ofert z okolic Katowic. :-(

Offline de_assis

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Grudzień 2018, 19:03:11 »
Ja bym zaczął sam grzebać, a nie dał się łoić z kasy.
Z tego co kojarze, w Mysłowicach jest dość rzetelne ASO, i gdzieś w Twoich okolicach jest drugie, nie pamietam może same Katowice? Twierdze tak bo jak miałem problem z klamkami to dzwoniłem po kilku, plus opinie z tego forum i rzeczywiście w Mysłowicach gość znał temat i chciał nawet przez telefon doradzić, a nie zbyć.
Ja znam jeden sklep FOX Rzeszów gdzie kupowałem części do Tico i Hyundai, z cenami tam różnie, niektóre bardzo drogie, inne znośne, tanio raczej nie jest, ale ile razy kupowałem, to część była "pewna". Może są inne ale ja tylko z tego korzystałem.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Grudzień 2018, 20:22:54 »
Przecież to nie prom kosmiczny tylko gumowa rura idąca do zbiornika. Tam na końcu pewnie jest opaska i albo wąż popękał albo coś nie styka. Trzeba sobie odkręcić i popatrzeć. Naprawa pewnie wyjdzie grosze bo może da się naprawić w własnym zakresie.
Inaczej a Aso pewnie wezmą tyle co cały bak kosztuje jak to w życiu bywa.

Offline Jacaw

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Grudzień 2018, 23:20:17 »
Pewnie masz rację, ale niestety nie mam gdzie się tym "pobawić", jeszcze latem można by próbować dłubać, ale zimną to ciężko takie coś robić. U mechanika byłem już 2 razy i niestety bez większych sukcesów... no może poza tym, że na 99% wiadomo gdzie mniej więcej cieknie.

Offline de_assis

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Grudzień 2018, 06:36:30 »
Oczywiście masz rację, że zima, ja ile mogę to grzebie sam przy aucie, kiedyś jeszcze miałem kanał, a teraz to na leżąco nawet wydech wymieniałem, z bakiem cholera trudno bo mega słaby dostęp, solidnie zabrudzony. W ASO musisz mieć się na baczności, choć pewnie o tym wiesz, bo Oni tak jak przedmówca napisał, po najmniejszej linii oporu i jak najdrożej. Niestety mało komu się chce stać przy takim baku i szukać dziury w całym bo mają lepsze roboty i lepsze pieniądze.
Niestety jak się trafi nieżetelny paprok to Ci wydrenuje portfel, musiał byś przy nim stać.

Jeszcze mogę Ci napisać, że jak mam jakikolwiek problem to szukam w googlu, na forach zagranicznych, na youtubie, choćby jak rozebrać tapicerke szukałem, może coś znajdziesz.

Tu masz też katalog części chyba tak to trzeba nazwać, jak masz Chrome to kliknij PRZETŁUMACZ i pamiętam ten temat z jego początku to chyba Tobie grzebałem w tym katalogu za jakąś uszczelką ale nie znalazłem, masz rozłożone auto na elementy i są ich numery:
https://hyundai.afora.ru/eur/i20/ieurppb08/