Forum > i30 PD
Problem ze sprzęgłem
asche:
--- Cytat: mercator2020 w 24 Wrzesień 2020, 09:37:00 ---Dziekuję za wrzucony filmik z usterką. U mnie ten dźwięk nie jest tak agresywny. Byłem w ASO stwierdzili, że jest dobrze. Również z hałasem z opon. Co mnie nie cieszy - ten hałas z opon.
--- Koniec cytatu ---
Sprawdź jakie masz ciśnienie w oponach. Na Hankookach co miałem założone przy zakupie nabili w ASO 2.8 bar i były bardzo głośne. TTTM Obniżenie ciśnienia w oponie pomoże trochę, ale pewnie i tak się skończy na wymianie na coś innego ;)
jaclas:
Problem ze skrzypiącym(stukającym, chrzęszczącym) pedałem sprzęgła mam prawie od nowości. Pierwszy raz chyba po 2 miesiącach od kupna. Podobno jest to wina plastikowej tulejki. W ASO usuwali mi tą usterkę już 5 razy. Gdybym był upierdliwy, jeździłbym na wymianę co półtora miesiąca, bo tyle wytrzymuje nowa tulejka.
Na wtorek umówiłem się na kolejną wymianę i nie zanosi się, że na stałe usuną mi tą usterkę.
Pan w ASO powiedział, że ten typ tak ma i nic na to nie poradzą. Za 3 tygodnie kończy się 5 letnia gwarancja i nie wiem, jak to będzie dalej. Chyba dają jakąś gwarancję na wymienioną część?
IT_Tech_PL:
--- Cytat: morion8 w 10 Październik 2018, 16:27:17 ---Witam serdecznie
Też miałem ten objaw. Strasznie denerwujące. Przy puszczaniu sprzęgła "pyknięcie", często przy wciskaniu również to samo.
Pojechałem do ASO. Zbyli mnie cwaniacy psikając jakimś smarem w okolice sprzęgła.
Tydzień później przyjechałem znowu. Czekałem 2,5h, więc w miarę szybko jak na ingerencję w sprzęgło.
Okazało się że jest mała rolka plastikowa z metalowym elementem sprężynującym i ta rolka pękła wskutek czego metalowy element niepoprawnie się ślizgał po tej rolce.
Nie wiem czemu robią ten badziew z plastiku. Podejrzewam ze za jakiś czas znowu może być to samo. Jeśli Hyundai się okaże profesjonalną firmą to zrobią akcję serwisową i poprawią jakość materiału z jakiego wykonany jest ten element, bo widzę że jest to problem powtarzalny.
Auto na gwarancji, naprawa na koszt ASO. Żałuje że nie zrobiłem zdjęcia zużytej części. Kazałem ją wyrzucić.
Mój błąd gdyż nie dowiedziałem się jaka nazwa jest tego "ustrojstwa". Spieszyłem się.
Obiecuje od dziś, że wszystkie naprawy będę dokumentował tutaj na forum.
Nie nabierajcie się na żadne smary , itd. ASO ma rozebrać sprzęgło i wymienić ten element.
--- Koniec cytatu ---
Ja przy 58 tyś km przebiegu gdy chciałem odpalić auto to po wciśnięciu sprzęgła cis strzeliło, leżał kawałek plastiku na dywaniku i było słychać odgłos sprężyny. Pojechałem do ASO i Pan stwierdził, że mimo iż jest to "uszkodzenie mechaniczne" to wymienią na gwarancji. Na co ja do niego, że to nie jest uszkodzenie mechaniczne skoro wynika z normalnego użytkowania.... Plastikowy element który napina sprężynę. Dość częsta usterka w i30 i trzeba rozebrać do tego cały pedał
farciarzgilmore:
Miałem już drugą przygodę z tą tuleją pedału sprzęgła. Pierwszy raz ok 2 lata temu podobno wymienili ją w strzelającym pedale. Wczoraj jechałem samochodem jak zawsze i nagle słyszę wystrzał sprężyny w środku auta i dostałem czymś w nogę, jakby mnie ktoś kamyczkiem rzucił. Dojechałem do domu i na gumie znalazłem tą tuleję w dwóch kawałkach. Zaznaczam, że wcześniej nie miałem kompletnie żadnych objawów. Dziwne to, powiem szczerze, że trochę to było niebezpieczne jadąc większą prędkością. Dzisiaj podjechałem do serwisu i jestem umówiony na poniedziałek. Zobaczymy jaka będzie ich opinia tym bardziej, że zwróciłem uwagę, że to było już robione niedawno.
mayos:
Waszym zdaniem można jeździć z tą strzelająca sprężyną czy nie?
Kupiłem niedawno auto, gwarancji już nie ma i się zastanawiam.
Jakby coś się dało dokupić to bym dokupił i sam zrobił. Ktoś ma wiedzę w tym temacie?
Nawigacja
[#] Następna strona