Forum > i30 PD
Problem ze sprzęgłem
farciarzgilmore:
Możesz jeździć ale jak długo tego nikt Ci pewnie nie powie. Sama część, czyli ta tulejka plastikowa, kosztuje 14 zł na allegro i to oryginalna, natomiast wymiana kosztuje dużo więcej ponieważ trzeba rozebrać cały pedał sprzęgła. Musisz popytać w serwisie ile za robotę, oczywiście nie w ASO.
mayos:
jakiś namiar na tą tuleję na allegro? nie mogę znaleźć a też mam ten problem.
farciarzgilmore:
Proszę:
https://allegro.pl/oferta/hyundai-i30-2017-tulejka-pedalu-sprzegla-10898699417
Mi wczoraj zrobili jeszcze na gwarancji i jest ok. To jest dokładnie ta część.
mayos:
kupiłem tą tulejkę po 12zł w aso. dwie sztuki w razie czego. wczoraj się za to wziąłem. dramat. nie udało mi się wsadzić tej tulejki na swoje miejsce bez wyciągania pedału. Gdyby ktoś się brał za to to podpowiem bo teraz już wiem. A zanim się zorientowałem co do czego jest to prawie urwałem przewód hydrauliczny.
Trzeba rozpiąć za akumulatorem przewód, który idzie do wysprzęglika. Rozpinamy przy pedale sprzęgła od strony akumulatora. Przekręcić w prawo taką czarną pompkę żeby zeszła z pedała sprzęgła. Ta pomka jest spięta z pedałem, trzeba to rozpiąć. Kapkę płynu się wyleje, trzeba będzie na koniec odpowietrzyć wysprzęglik. Proste.
Potem można iść do kabiny i odkręcać pedał. Ja zdjąłem plastik z boku deski i od dołu pod kierownicą. Odkręciłem skrzynkę bezpieczników (nie rozpinałem jej). Wtedy można odkręcić pedał. Założenie tulejki to już następnie dwie minuty.
Składamy w odwrotnej kolejności.
Na końcu pamiętać odpowietrzyć wysprzęglik (tak samo się to robi jak hamulce, przynajmniej ja tak zrobiłem i działa).
Nie jest to skomplikowana robota. Zajęło mi 2h. Teraz jak już znam schemat to 1 godzinę bym się wyrobił.
farciarzgilmore:
Wracam do tematu sprzęgła, niestety. Nie wiem czy ktoś miał taką przygodę, ale mi po dwóch miesiącach od wymiany tulejki, strzeliła sprężyna podczas jazdy. Wystrzeliła mi prosto w nogę! Nie wiem z czego oni to robią ale sytuacja była dość niebezpieczna bo akurat jechałem ok 80 km/h. Nowa sprężyna w ASO koszt 35 zł. Wymiana 180 zł !!!
Nawigacja
[#] Następna strona