Autor Wątek: Kilka przemyśleń i pytań od nowego posiadacza i30 :)  (Przeczytany 4959 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline walkingdead

• HKP
  • **
Kilka przemyśleń i pytań od nowego posiadacza i30 :)
« dnia: 20 Wrzesień 2018, 20:45:50 »
Witam,
Kupiłem wczoraj i30 z 2009 roku. Od tego momentu zrodziło sie u mnie kilka przemyśleń i pytań do was - bardziej doświadczonych posiadaczy tego modelu. Mianowicie: Uważam że do tego sprzęgła na prawdę można się przyzwyczaić. Lubię jak sprzęgło bierze tak nisko i nie rozumiem narzekań na jego temat. Auto na prawdę mogłoby być lepiej wyciszone, gdyż podczas jazdy powyżej 100-120 km/h silnik już zaczyna dawać o sobie znać, a mało która firma z Krakowa zajmuje się dodatkowym wyciszaniem samochodu w środku. Spalanie jak na taki silnik w normie - mieszczę się w trasie poniżej 6l a po mieście nieco koło 7. Naturalnie brakuje mi 6 biegu... Przy tej prędkości maksymalnej powinien być, no ale nie można mieć wszystkiego, skoro to jest tylko 109 koni... Nie opłaca się mu wstawiać chipa bo jest to za droga operacja, a osiągi samochodu podniosły by się prawie nie zauważalnie.
A teraz kilka pytań :
1. Czy w każdym egzemplarzu tego modelu jest tak że podczas zamykania samochodu nie migają kierunkowskazy lub awaryjne?
2. Dostałem w komplecie 2 kluczyki jednak nie te chowane, lecz takie zwykłe z dołączonym pilotem do zamykania i otwierania samochodu. Czy wy też takie macie czy raczej powinienem dostać taki zamykany kluczyk?
3. Jak już wspomniałem wcześniej, silnik 1.4 do najcichszych nie należy na większych prędkościach (po mieście do 80 km/h chodzi cichutko tak że go prawie nie słychać) , więc zatem czy macie jakieś sprawdzone metody na wyciszenie kabiny?
4. Słyszałem że w egzemplarzach z Czech nie da się zamontować tego schowka otwieranego z przodu pod szybą, oraz również nie da się wmontować tempomatu jeśli auto nie ma bluetooth (niestety moje nie ma), czy to również jest w 100% prawda?
5. Nie wiem co jest grane, może ja coś źle robię, ale nie jestem w stanie zablokować drzwi od środka tym przyciskiem manualnym umieszczonym przy klamce.
6. Czy w waszych egzemplarzach również nie ma podłokietnika? U mnie wyglada to tak że są dwa otwory na kubki, a następnie taka kwadratowa komora jakby na niej kiedyś był umieszczony podłokietnik ale ktoś go wypiął. Czy po zamontowaniu podłokietnika dedykowanego do tego modelu (na allegro jest ich sporo po przystępnych pieniądzach) nadal będę mógł korzystać z tego schowka i otworów na kubki ?

Offline grzekrys83

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Wrzesień 2018, 08:39:01 »
Czy w każdym egzemplarzu tego modelu jest tak że podczas zamykania samochodu nie migają kierunkowskazy lub awaryjne?

Mi zawsze migają kierunkowskazy. Zarówno podczas zamykania jak i otwierania.

Dostałem w komplecie 2 kluczyki jednak nie te chowane, lecz takie zwykłe z dołączonym pilotem do zamykania i otwierania samochodu. Czy wy też takie macie czy raczej powinienem dostać taki zamykany kluczyk?

Ja dostałem oba kluczyki "scyzoryki" (składane)

Słyszałem że w egzemplarzach z Czech nie da się zamontować tego schowka otwieranego z przodu pod szybą, oraz również nie da się wmontować tempomatu jeśli auto nie ma bluetooth (niestety moje nie ma), czy to również jest w 100% prawda?

Tak jest to możliwe, ale wszystko zależy. Czy Twoje CPU obsługuje tempomat. Najlepiej sprawdzisz tutaj: http://epc.japancars.ru/hyundai/ albo zapytaj usera kosmos2011 z tego forum - on Ci odpowie.

Nie wiem co jest grane, może ja coś źle robię, ale nie jestem w stanie zablokować drzwi od środka tym przyciskiem manualnym umieszczonym przy klamce.

Jeśli nie da sięzaryglować drzwi, to coś jest zepsute. Może nie podłączony jest przycisk.

Czy w waszych egzemplarzach również nie ma podłokietnika? U mnie wyglada to tak że są dwa otwory na kubki, a następnie taka kwadratowa komora jakby na niej kiedyś był umieszczony podłokietnik ale ktoś go wypiął. Czy po zamontowaniu podłokietnika dedykowanego do tego modelu (na allegro jest ich sporo po przystępnych pieniądzach) nadal będę mógł korzystać z tego schowka i otworów na kubki ?

Tak spokojnie będzie dostęp do miejsca na kubki.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Wrzesień 2018, 16:00:46 »
U mnie sprzęgło łapie ok w połowie, brakuje mi już pomysłu co z tym fantem zrobić ale nie potrafię do dnia dzisiejszego zgrać gazu i sprzęgła... :/ Ja się zastanawiam nad podłokietnikiem, który polecacie? :)

Offline walkingdead

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Wrzesień 2018, 17:32:29 »
Czyli z tym zamkiem jest coś ewidentnie nie tak skoro nie migają światła. Drzwi przyciskiem nie da się zaryglować no chyba że to trzeba jakaś specjalna kolejność zrobić (np uruchomić silnik albo coś). Cóż mi w instrukcji pokazuje tylko takie nie składane kluczyki bo mój nie ma otwierania bagażnika z pilota. Chyba zależy po prostu od wersji.
Mam wrażenie że ktoś ściągnąl górę od podłokietnika bo 4 śruby są wkręcone po bokach tylko nie ma tego podparcia

Offline TomSzy

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Wrzesień 2018, 19:23:08 »
masz po prostu założony dodatkowo pilot do sterowania centralnym zamkiem, ale nie podłączono już kierunkowskazów.
fabrycznie musiałeś mieć centralny bez pilota po prostu, zamykany z kluczyka.
sterowanie pilotem ktoś założył dodatkowo, dlatego masz dodatkowy pilot.

Offline guniak

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Wrzesień 2018, 19:36:11 »
A ja mam  scyzoryk z pilotem, a drugi sam kluczyk, bez niczego

Offline TomSzy

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Wrzesień 2018, 20:05:47 »
czyli masz fabryczny centralny z pilotem

Offline walkingdead

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Wrzesień 2018, 21:25:27 »
cóż ja mam oba kluczyki identyczne, zwykłe, oba z dopinanym pilotem do zamka. Można podpiąć te kierunkowskazy w jakiś sposób czy nie obejdzie się bez wizyty u fachowca? Słyszałem że czujnik cofania z tyłu mogę spokojnie sam umieścić w samochodzie. Może być jakiś uniwersalny, a kabel pociągnąć pod uszczelką. Jak tak patrzę to kupiłem baaardzo ubogą wersję ;/. Zaczynam powoli żałować wyboru.

Offline mirekwr1

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Wrzesień 2018, 12:50:21 »
Ja kupiłem niedawno i30CW z 2010 r. i mam oba kluczyki "scyzoryki"-oraz podłokietnik. Brakuje mi jedynie czujników cofania (tzn. bardziej żonie ich brakuje) oraz bluetooth'a. Tempomatu nigdy nie miałem, więc nie odczuwam specjalnie jego braku Do nisko biorącego sprzęgła się już przyzwyczaiłem, aczkolwiek początkowo był to pewien dyskomfort, zwłaszcza przy ruszaniu - byle tylko to się nie pogłębiało...  Podczas zamykania i otwierania drzwi z pilota mrugają "kierunki", co ciekawe, jeśli przez ok. 30 sekund po przyciśnięciu przycisku otwierania nie otworzy się żadnych drzwi, auto samoczynnie się zamyka, mrugając raz "kierunkami". Mój "hultaj" ma 116 KM w dieslu, więc nie jest za głośny przy prędkościach autostradowych. Co ciekawe, na dystansie ponad 320 km (trochę po mieście, reszta trasa, w tym autostrada i ponad 10 km na niej w korku) komputer pokazał mi zużycie paliwa 6,4l, przy dystrybutorze było to o 1l mniej...  :-) I oby tak dalej!

Offline walkingdead

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Październik 2018, 23:50:53 »
Słuchajcie mam jeszcze kilka pytań:
1. Czy da się przy tym modelu zmienić skrzynię biegów na 6 biegową? Ile ewentualnie kosztowałaby taka operacja? Bardzo brakuje mi 6 biegu bo ostatnio dużo jeżdżę przez autostrady i obwodnice. Zdaję sobie sprawę że najtańsze to nie jest, ale wiem że niektórzy robili coś takiego w swoich samochodach z tym że nie strikte przy hyundaiu
2. Czy da się podłączyć bluetooth? I jednocześnie ewentualnie ile jest przy tym roboty i jakie są koszta?
3. wywnioskowałem że lusterka boczne składane są elektrycznie. Pytanie tylko jak?
4. W Selgrosie widziałem fajny uniwersalny zestaw HUD. Generalnie system ten sprawdzi się w hyundaiu?