Autor Wątek: Santa Fe SM, czy diesel do dla mnie dobry wybór?  (Przeczytany 21348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arni71

• Giełda
Santa Fe SM, czy diesel do dla mnie dobry wybór?
« Odpowiedź #90 dnia: 04 Grudzień 2018, 06:16:52 »
Nie wiem jak to jest w wersjach mocniejszych,tam jest turbina ze zmienną geometrią ale w tych słabszych, turbina jest chyba najsolidniejszą konstrukcją.
Gdy kupowałem Santka, turbina to był element którego bałem się najbardziej, tyle złego słyszałem o "wściekłych dieslach" itp.
W swoim przez pięć lat użytkowania, to robiłem przy silniku wszystko a turbina i intercooler w środku suchutki.
Santek do tej pory jeździ i znajomy który go ode mnie kupił, kontynuuje moją tradycję, grzebie dalej w silniku a turbina zdrowa.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #91 dnia: 04 Grudzień 2018, 09:03:06 »
Ja mam swojego Tucsona trzy lata i nie grzebe nigdzie ani przy silniku ani przy turbinie. Jedyna poważniejsza awaria to była urwana szpilka od kolektora wydechowego. Trzeba było go zdjąć i rozwiercać w głowicy ten kawałek szpilki ale jest tam na tyle miejsca że bez problemu dało się zrobić. Tak to filtry oleje i tyle. A przepraszam uszczelnialem jeszcze pompę wysokiego ciśnienia bo podciekala.

Offline WookieWroc

• Giełda
« Odpowiedź #92 dnia: 04 Grudzień 2018, 11:03:10 »
Kurcze bo czytałem akcje z tymi rozbieganiami i o ile w manualu da się to jakoś zdusić to w automacie ciężko...

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #93 dnia: 04 Grudzień 2018, 14:31:32 »
Jak turbo masz w nie ciekawym stanie to tak może być. Ja miałem już dwa diesle,znajomi mają i przez tyle lat nie widziałem ani nie słyszałem przypadku rozbiegania silnika. Jak się nie jeździ jakimś szeptem to nie powinno się nic stać. A od czasu do czasu można zaglądnąć do turbiny czy nie stoi tam kupa oleju,czy nie ma luzów.

Offline WookieWroc

• Giełda
« Odpowiedź #94 dnia: 04 Grudzień 2018, 16:05:18 »
Nigdy nie miałem auta z dieslem i do tego turbo, można jakoś bez rozbierania auta zobaczyć czy w turbo jest olej?

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #95 dnia: 04 Grudzień 2018, 17:41:43 »
Najszybciej zobaczysz w elastycznej rurze doprowadzającej powietrze do intercoolera, jeśli tam jest w miarę czysto to będzie ok, zawsze jakiś nalot będzie ale nie może "cieknąć".
Podejrzane może być czysty wlot i ze śladami czyszczenia.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #96 dnia: 04 Grudzień 2018, 18:12:08 »
Niewielkie ślady oleju mogą być,ale to nie może być,że coś się wylewa. Każde turbo musi puścić trochę oleju i tyle. Turbo możesz sprawdzićtak,że zdejmujesz rurę dolotowa z niego i palcami łapiesz za wirnik i ruszasz delikatnie wirnikiem góra/dół i do przodu i do tyłu. Góra/dół może być delikatny luz ale już przód tył nie może być.

Offline WookieWroc

• Giełda
« Odpowiedź #97 dnia: 04 Grudzień 2018, 19:09:33 »
Nie no przy kupnie tak nie będę komuś grzebał

Arni71 podrzucisz jakieś zdjęcie w którym miejscu ?

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #98 dnia: 04 Grudzień 2018, 19:54:28 »
No przecież nie mówię że masz rozkręcać samochód u sprzedającego. Pytałeś odnośnie rozbiegania silnika jak już kupisz to sobie w domu na spokojnie możesz sprawdzić i zawsze głowa będzie spokojniejsza.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #99 dnia: 05 Grudzień 2018, 05:58:31 »
Cytat: "WookieWroc"

Arni71 podrzucisz jakieś zdjęcie w którym miejscu ?

W tej chwili Ci nie pomogę, nie posiadam już Santka a tym bardziej diesla.
Może któryś z kolegów wspomoże fotką :)

Offline WookieWroc

• Giełda
« Odpowiedź #100 dnia: 07 Grudzień 2018, 20:04:04 »
Panowie co tu się odwala ?

https://www.olx.pl/oferta/hyundai-santa-fe-4x4-2-0-crdi-rok-2005-skora-automat-szyberdach-CID5-IDxN2hW.html#b7f7734c6d;promoted

automat a są trzy pedały ? do tego 2005 rok i lampy z tyłu przedlift oraz grill z przedlifta ?

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #101 dnia: 07 Grudzień 2018, 21:23:09 »
No przyznam że ciekawe to zjawisko :) albo taki silny ulep albo nie wiem o co tu chodzi:)

[ Dodano: 2018-12-07, 21:46 ]
No i już wiadomo. To jest jakiś mechanizm pomagający jeździć osobie niepełnosprawnej,ale ma być to zdemontowane czy tam już zostało ;)

Offline WookieWroc

• Giełda
« Odpowiedź #102 dnia: 08 Grudzień 2018, 12:54:51 »
nooo ale inne są nieścisłości

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #103 dnia: 08 Grudzień 2018, 14:17:19 »
O tamte nie pytałem.Samochod przyjechał z Francji i ten co go sprzedaje jest 3 właścicielem. W sumie to byłem ciekawy tego dodatkowego "geja"

Offline WookieWroc

• Giełda
« Odpowiedź #104 dnia: 10 Grudzień 2018, 14:02:41 »
Panowie, czy cena 600zł za pasek rozrzadu i rolki wraz z pompą wody plus 400zl za robocizne w 2.0CRDi 125 koni to normalna cena ?

W środę prawdopodobnie już będe miał auto i tak już próbuję organizować