Autor Wątek: Santa Fe SM, czy diesel do dla mnie dobry wybór?  (Przeczytany 21311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline WookieWroc

• Giełda
Santa Fe SM, czy diesel do dla mnie dobry wybór?
« dnia: 13 Wrzesień 2018, 00:09:17 »
Witam, planuję zmianę auta na jakiegoś suva, od zawsze podoba mi się Santa Fe I więc postanowiłem że dowiem się czegoś konkretniejszego o niej. Będe użytkował ją 80% w mieście i 20% w trasie. Dlatego też musi mieć automat, co do silnika nie wiem, czytałem że 2.0 CRDi nie ma DPF ale ma inne problemy eksploatacyjne inna sprawa to benzyny, które dużo palą i raczej musza mieć LPG jak ktoś nie chce zbankrutować no ale widziałem na forum że z LPG też różnie jest... możecie mi doradzić co najlepsze będzie ? no i czy coś do 20 tysięcy znajdę, coś zadbanego z jakimś tam wyposażeniem. Dziękuję z góry za pomoc.

Offline lucasy

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Wrzesień 2018, 07:41:38 »
We Wrocławiu to się podobno ostatnio więcej stoi w korku niż jedzie :). Z doświadczenia z silnikiem 2,4 z LPG i jazdy po Łodzi(źle sie po tym mieście jeździ) mogę powiedzieć, że spalanie zależnie od sezonu (wakacyjny=mniej korków, zima - dużo więcej) utrzymuje się w granicach 12-16l gazu na 100km. Na trasie to ok 10 litrów.

Nie wiem jak byłoby z dieslem.
W moim przypadku z LPG nie mam żadnego problemu, instalacja od dwóch lat, zrobione 65000 km, serwis co 10000 mniej więcej. Ważne by montaż zlecić porządnej firmie i nie oszczędzać na tym.

Z drugiej strony, gdybym miał używać auta w takich proporcjach jak Ty to nie brałbym SUVa tylko raczej coś mniejszego , zwinniejszego i tańszego w eksploatacji.

Offline marunio

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Wrzesień 2018, 09:52:09 »
Witam.
Osobiście wybrałby benzynę, miałem 2.4 i trochę było mało mocy, teraz jeżdżę 2.7 i jest ok no i ten dźwięk silnika.... Spalanie może trochę spore ale LPG nie sprawia najmniejszych problemów.

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Wrzesień 2018, 10:27:29 »
Dizel w takim użytkowaniu w automacie tez spali pewnie 8-10 l/100km.
Jak tam nie ma DPFa to obojetnie co wybierzesz wg mnie. Kwestia co wolisz/co znajdziesz.

Offline WookieWroc

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Wrzesień 2018, 11:09:36 »
Po kolei :

- tak, teraz we Wrocławiu więcej się stoi niż jedzie, dlatego automat musi być
- chcę wyższe auto, obecnie mam niskie i drżę o każdy krawężnik
- silniki 2.4 wychodziły z automatem ?
- jak mam brać coś bliżej 3 litówki w benzynie to wolę diesla 2.0 tymbardziej że nie ma dwumasy i dpf. Miałem Subaru 3 litrowe i tam jak nie UPG to inne pierdoły bo duży silnik i moc
- Rozumiem że ogólnie czy to diesel czy 2.4 auto łatwe w naprawie i nie ma jakiś problemów które rujnują portfel?

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Wrzesień 2018, 12:03:02 »
U moich dwóch zajomych w 2.0crdi przekręciły się panewki. W Tucsonie I i Santa Fe II konkretnie. I to chyba nie jednostkowy przypadek w tych silnikach.
Tu chyba nie ma reguły czy ON czy Pb bedzie mniej/bardziej awaryjny.  To będzie auto gdzie o jego kondycji zdecydowali poprzedniu użytkownicy raczej a czy Ty będziesz w to wkładał chyba w największym stopniu zalezało byędzie od Twojego szczęścia lub nie.
Chociaz wydaje mi sie ze drobne pierdoly z osprzetem czy podtlenkiem lpg moga mniej wydrenowac kieszen niż remont przy obróconych panewkach.
Teoretycznie bo Tobie moze się trafić bezawaryjna sztuka

Offline marunio

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Wrzesień 2018, 12:25:43 »
Diesel musi jeździć na trasę jak najbardziej ale do miasta niekoniecznie 😉. W dieslu nawet jeżeli nie ma DPF to są wtryski, turbina no i najważniejsze czy będzie dobrze odpalał w zimę. Benzyna to nawet w słabej kondycji jak ma prąd i paliwo odpali. Wybór należy do Ciebie. Ja przeważnie kupuję auta z dużymi silnikami najchętniej V6 i jestem zadowolony. Szwegier na Tucsona 2.0 i niestety nie jeździ, brak mocy do tych gabarytów.

Offline WookieWroc

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Wrzesień 2018, 15:03:09 »
No a ten 2.4 benzyna ma automat? bo nigdzie nie widzę informacji, tylko manual...

Offline wydminianin

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Wrzesień 2018, 10:40:11 »
Santa Fe 2,4 miały tylko manualne skrzynie. Jeśli automat, to 2,7 benzyna albo 2,0 diesel( 113 KM lub 125 KM). Ja użytkuję 2,7 od 5lat ( ok.100 000km) na LPG i jak do tej pory z silnikiem nie miałem żadnych większych problemów( wyskoczył błąd P0153) spalanie podczas codziennej jazdy ok.15l/100km. w trasie potrafi zejść do 13,5, ale to w czasie bardzo spokojnej jazdy. Instalacja LPG serwisowana co 10 000km nie stwarza żadnych problemów.

Offline WookieWroc

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Wrzesień 2018, 18:29:10 »
A ten 2.7 ma jakieś wynalazki psujące się typu dpf, dwumasa itp.
Jak u niego z naprawami ? Bo w tym najsłabszym dieslu z tego co mi napisali na FB to tylko wtryski sa drogie i ewentualne rdzewienie.

Wybaczcie że tak pytam no ale to nie Golf albo Passat, mało jest informacji o tym aucie i o poszczególnych silnikach...

Offline marunio

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Wrzesień 2018, 21:50:30 »
Silnik jak zdrowy to wg mnie bezobsługowy, ja kupiłem do remontu i jak na razie śmiga aż miło. Spalanie może trochę spore bo miasto 20 i więcej trasa ok 15. Ceny części na normalnym poziomie, nic nadzwyczajnego.

Offline WookieWroc

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Wrzesień 2018, 00:35:19 »
No ale to jednak V6 czyli dużo droższe wszystko.

Gaz trzeba droższy...

chyba ten diesel najsłabszy będzie oszczędniejszy

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Wrzesień 2018, 10:18:12 »
Zależy jak jeździsz. U mnie Santa z silnikiem D4EA palił około 9-11 litrów / 100 km - w zależności od warunków, pogody, wiadomo, że i prędkości. Absolutnie minimalne spalanie osiągnęła moja żona na dłuższej trasie drogą krajową - około 7 litrów / 100 km.

Offline WookieWroc

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Wrzesień 2018, 11:21:03 »
No 90% po mieście, raz w miesiącu robię 1000km w trasie

Offline WookieWroc

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Wrzesień 2018, 19:53:34 »
Nie ma nikogo z Wrocławia kto posiada SantaFe 1 ?