Autor Wątek: Jakie Radio multimedialne do I30 GD - Chińskie czy oryginaln  (Przeczytany 14390 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kamil2234

• HKP
  • **
Jakie Radio multimedialne do I30 GD - Chińskie czy oryginaln
« dnia: 27 Sierpień 2018, 22:44:35 »
Cześć,

chcę właśnie kupić radio do mojej i30 i tak się zastanawiam co wybrać chińczyk czy oryginał.

Generalnie jestem napalony już tego chińczka , ale nie jestem przekonany do tego czy to radio nie będzie stwarzało mi problemów.   Interesuje mnie kilka rzeczy w tych chińczykach

1) Jaka jest jakość odbioru FM - w sensie zasięg - kolega kupił jakiegoś taniego chińczyka i głównie na to narzeka - brak odbioru.
2) Jakiej jakości jest dźwięk w porównaniu do oryginału?  Tutaj obawiam się jakiegoś cienkiego procesora dźwięku i kichy jeśli chodzi o dynamikę. dźwięku.
3) Jak wygląda sprawa z czułością dotyku ekranu?  W mojej starej nawigacji CLARION musiałem używać rysika ponieważ palcami się nie dało.
4) Jaka jest jakość obrazu? widoczność w ostrym słońcu, kontrast, kolory, kąt widzenia.  Ktoś na allegro pisał, że montują w niektórych chińczykach matryce sharpa. Czy ktoś może to potwierdzić, które to?
5) Jaka jest jakość prowadzonych rozmów za pomocą takiego radia w porównaniu do fabrycznego?  Tu również kolega jak ze mną gada z samochodu, gdzie ma taniego chińczyka to  zniekształcenia są takie jakby w tym radiu go przetrzymywali.
6) Jak z czułością  dodatkowego modułu odbiorczego GPS, który dodają w zestawie i gdzie je najlepiej zamontować? Czy fabryczną da radę podłączyć?
7) Czy takie radio ma problemy z działaniem przy niskich temperaturach? W tym sensie, że spowalnia lub się zawiesza?
8) Czy ktoś testował wersję systemu Android 8 z 4GB RAM vs 2 GB - W ogóle to ciekawi mnie co jest w środku.  W sensie czy można zamontować większą kość pamięci w jakiś wymienny slot.
9) Jak oceniacie kamerę cofania w chińczykach vs oryginał?  

Generalnie moje typy chińskich marek to CUSP , OTOJETA i IDOING  :)

Offline bobekos

• Giełda
Jakie Radio multimedialne do I30 GD - Chińskie czy oryginalne
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sierpień 2018, 09:21:56 »
Jeżeli chodzi o radio multimedialne to ja odkładam pieniądze na stację 2din ale firmową. Nie mam przekonania co do tych chińczyków z opinii znajomych itp. To jest moje zdanie :)

Offline SphunaR

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Sierpień 2018, 13:00:13 »
Mam, używam, jestem zadowolony.
Może ideał to nie jest, ale działa prawidłowo i dobrze zastępuje nawigację z telefonu. Do tego YouTube czy inne aplikacje przydają się w dalszych podróżach czy tych ze znajomymi.
Dźwięk może nie powala na kolana, bo jest nieco ciszej niż w oryginalnym radiu, ale za to o wiele bardziej rozbudowany korektor (polecam odtwarzacz PowerAMP) i dźwięk jest miodzio, a jak walnie basem to wszyscy się chowają :D Oczywiście po podkręceniu i podgłośnieniu na maksa już trzeszczy, ale niżej, do normalnego słuchania czy ciut głośniej wystarcza bez problemu. Często nawet trzeba korygować ustawienia jak się jedzie z kimś kto nie lubi basu.
Zamówiłem drugą do drugiego auta i zobaczymy czy wrażenia będą te same :)

1) Jest nieco gorzej z zasięgiem, ale nie jest tak, że nie ma odbioru - normalnie wyszukuje stacje.
2) J/w - procesor dźwięku jest rzeczywiście słaby, ale jak użyjesz korektora (osobno lub odtwarzacza z wbudowanym) to dźwięk jest piękny.
3) Ekran pojemnościowy, mam cały czas folię, wiec nie powiem definitywnie. Ogólnie działa dobrze, może czasem się trafi, że trzeba minimalnie mocniej nacisnąć.
4) Obraz jest OK, kolory, kąty też. Jednak jak Ci się trafi, że słońce daje prosto w ekran to czasem ciężko coś dostrzec, nawet na pełnym podświetleniu (ale może folia przeszkadza? Trzeba by sprawdzić).
5) Chyba kiepska. Ale testowałem raz. Będę sprawdzał jak założę tą drugą.
6) Odnośnie GPS masz instrukcje jak się montuje - tak, żeby nic nie rozpraszało sygnału. Ja zostawiłem z tyłu, na radiu. FIXa łapie zwykle w może 3 sekundy. Czasem jak dłuuugo nie korzystam z nawigacji to jadę i dopiero po 30-60 sekund mi pokazuje gdzie jestem.
7) Nie spotkałem się jeszcze z jakimkolwiek problemem przy niskich/wysokich temperaturach. Bardziej niż niskie mogą szkodzić wysokie - teoretycznie wtedy może się nagrzewać i pojawić się throttling.
8) Nie wiem jak działa 2GB, ale wersja 4GB jak dla mnie to takie 2GB z telefonu. Nie czuć, żeby to tyle było. Wątpię, żeby była możliwość rozbudowy. Ewentualne lutowanie itp. itd.
9) Wszystko zależy od tego jaką kamerę kupisz. Możesz za parę złotych i będzie szumić możesz droższą i będzie obraz żyleta. Nie wiem czy w i30 GD były dynamiczne linie (chyba nie), ale nawet taką możesz kupić. W tym temacie, nawigacja ma do tego tylko czas uruchomienia obrazu z kamery. W przypadku tej nawigacji co mam  to jest to hmm.. sekunda? Wbijam wsteczny i mam obraz ;)

Taka dedykowana nawigacja jak dla mnie o wiele ładniej wygląda niż uniwerslana + ramka. I nie stwarza żadnych problemów, żebym miał ją skreślić. Dlatego też kupiłem drugą do innego auta. No i cena... Uniwersalna z dobrym procesorem dźwięku i androidem 1500-2000zł. Do tego ramka 200zł. I przerabianie wszystkich kabli, podłączenie i kwestia kompatybilności z tym co teraz jest (np. USB, aux).
Przy dedykowanej to zostaje i bez problemu można samemu założyć, nawet bez żadnych kombinacji z elektryką/elektroniką.

To są tylko i wyłącznie moje subiektywne opinie :)

Offline kamil2234

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Wrzesień 2018, 18:30:30 »
Dzięki za wyczerpujące informacje :)   Zmartwiłeś mnie tą kiepską jakością rozmów.

Zastanawiam się więc czy do prowadzenia rozmów nie można wykorzystać alternatywnego zestawu głośnomówiącego w połączeniu z tym radiem np parrot ck3100.  

Czy ktoś z kolegów używa takiego radia + zestaw parrot podłączony do niego równolegle?

Offline SphunaR

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Wrzesień 2018, 19:41:05 »
Jeszcze nie sprawdziłem rozmów, więc ostatecznie musisz poczekać. Sprawdzę jak to na zwykłym dyktafonie brzmi.

Jak chcesz sobie zobaczyć to w piątek jadę na Pułtusk to możemy się gdzieś na chwilę zobaczyć po południu ;)

Offline kamil2234

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Wrzesień 2018, 22:35:54 »
dzięki za propozycję - ale właśnie zamówiłem ten o to model  marki CUSP.  

Z tego co udało mi się ustalić to w środku siedzi:

Końcówka mocy TDA7850 oraz tuner philipsa NXP 6686.  PROCESOR: PX5 Octa-core, 64-Bit
OS: Najnowszy android 8.0 RAM: DDR3 4 gb; ROM: 32 gb   :mrgreen:

https://pl.aliexpress.com/item/UK-STOCK-Android-8-0-7-1-Radio-Car-DVD-player-GPS-Navigation-Headunit-FM-For/32878253414.html?spm=a2g17.search0104.3.2.45491f9ej4Zxem&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_4_10065_10068_10843_10546_10059_10548_10696_100031_10084_10083_10103_451_452_10618_10304_10307_10820,searchweb201603_54,ppcSwitch_5&algo_expid=dccca20f-efe9-403d-a86f-44e95edf43b0-0&algo_pvid=dccca20f-efe9-403d-a86f-44e95edf43b0&priceBeautifyAB=0

Tylko się tak zastanawiam jaką kamerę podłączyć?  Czy oryginalna będzie pasować?  Z tego co patrzyłem to oryginalnej kostce  są 4 piny.  Zakładam, że 2 z nich idą do zasilania i kolejne dwa to obraz PAL/NTFC.  Ale nie mam rozkładu tych pinów i pewności, że da się  je podłączyć.

Chciałem też mieć dynamiczne linie, które będą się poruszać w zależności od kąta skrętu kierownicy.  Tu zastanawiam się czy w ogóle moje auto ma taki czujnik :)  Niby jest funkcja doświetlania zakrętów więc teoretycznie taki czujnik powinien być zamontowany. Natomiast nie mam bladego pojęcia czy to radio lub kamera potrafi z tego czujnika odczytać jakieś dane.

W ogóle to pytanie zasadnicze czy linie w tych chińskich radyjkach są dodawane z softu radia czy to idzie z kamerki?

Na pewno nie chcę kamery z dynamicznymi liniami z żyroskopem. To moim zdaniem słabe rozwiązanie.  Teoretycznie mógłbym się pokusić o zbudowanie takiego układu, który odczyta  te stany z magistrali CAN, ale nie mam jeszcze pomysłu jak się za to zabrać.  

Myślałem, że mógłbym taki projekt zrobić w C przy wsparciu Arduino.

Offline kamil2234

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Wrzesień 2018, 23:09:55 »
Mam już to radio zamontowane. :) jak będę miał chwilę to wrzucę zdjęcia. Generalnie jestem pozytywie zaskoczony jakością wykonania.

Dzwięk, jakość odbioru, jakoś obrazu są super.  Jakość rozmów telefonicznych również bardzo dobra. Czas startu po raz pierwszy po podłączeniu wyniosł 30 sekund. Potem jak wyłączam kluczyk chyba się usypia i przechodzi do czuwania. Kolejny start zajmuje jakieś 2 sekundy.  :mrgreen: Sterowanie z kierownicy działa rewelacyjnie.

Tak więc ganeralnie w obszatach gdzie spodziwałem się pogromu jest super.  Są również wady takie jak:

Słaba jasność ekranu w ciągu dnia prawie nic nie widać i odbija się słońce w panelu. Druga rzec to brak automatyczne wykrywania nasłonecznienia i dostosowania ekranu do warunków na drodze.  Przykładowo nawigacja google nie przechidzi automatycznie w tryb dzień / noc.

Mam też wrażenie że spasowanie obudowy z resztą auta nie do końca się schodzi tak jak powinno. No ale może to ja coś źle zamontowałem.  Nie starałem się zabardzo przy skręcaniu mocowań ponieważ będę i tak jeszcze raz rozbierać jak otrzymam kamerkę cofania.

Offline SphunaR

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Wrzesień 2018, 11:16:24 »
Radio po wyłączeniu zapłonu usypia się - dlatego później włącza się tak szybko. Czas uśpienia można zmienić w ustawieniach.

Podaj jakie masz MCU ;) W jednej nawigacji mam ładniejsze kolory, ale ekran jest ciemny i słońce  baaaardzo często się odbija. W drugiej kolory są bardziej cukierkowe, ale za to jasność jest dużo wyższa, przez co nic nie widać tylko wtedy jak słońce świeci prosto w ekran.

Te nawigacje nie potrafią zmniejszać/zwiększać poziomu światła. Jedyna opcja to dzień/noc. Wszystkie nawigacje bez problemu przechodzą w tryb dzień/noc. Nie zwróciłem uwagi czy działa to tak jak podświetlenie przycisków - że po włączeniu świateł. Zawsze jeżdżę na 'auto' i tryby dnia i nocy same mi się zmieniają, więc nie widzę problemu ;)

Bardzo możliwe, że nie jest idealnie spasowana. Uchwyty trzeba przerobić, żeby było idealnie.
Miejsce na śruby miałem w zupełnie innym miejscu niż w oryginalnym radiu. Sam wierciłem i ustawiałem, żeby dobrze i ładnie siedziało.

Offline kamil2234

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Wrzesień 2018, 21:59:49 »
Ciekawi mnie ile ono prądu pobiera w tym trybie uśpienia.   Oby zimą nie skończyło się to rozładowaniem akumulatora.  :)

Co do odbijania się słońca sprubuję poszukać szybki lub folii antyodblaskowej tak aby słońce nie obijało się tak mocno od ekranu.

Jak to nie pomoże to może dokleje jakieś dodatkowe listwy led z tyłu matycy radia albo dam inne. Ewentualnie wymienię ekran na inny bo tak się nie da nic zobaczyć.  Muszę pokombinować.

Offline novy0

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopad 2018, 18:16:36 »
Jaką kamerkę montowaliście do tego radyjka? Wystarczy taka uniwersalna za kilkadziesiąt złotych na allegro? Widać coś w takiej?

Offline bogdanan

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Grudzień 2018, 11:30:35 »
Witam,
Również kupiłem stację multimedialną, niebawem zainstaluję.

https://drive.google.com/file/d/13EQKsM0bhF2WzhGmhHevaH3VTv9zQYuS/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1M9Nq5FqAYl_cPpZGDWzql-nW_UBdcACf/view?usp=sharing

Niedługo zainstaluję w i30 (2015), zastanawiam się nad kamerą cofania, nie mam pojęcia czy są stosowne wiązki w klapie bagażnika..

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Grudzień 2018, 21:12:34 »
Ile cię kosztowało?? sam myślałem nad podobną stacją ale pozbywam się i30... chciałem kupić większego brata i40 ale to zły pomysł

Offline bogdanan

• HKP
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Grudzień 2018, 13:17:06 »
1,7k z kamerą, ale są tańsze... zrobię fotorelację z montażu :-)

Offline SphunaR

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Grudzień 2018, 15:51:41 »
Hmm zupełnie inny układ przycisków ;) Zwłaszcza, że za taką cenę.. Jestem ciekaw jak się będzię sprawować.

Radio można kupić z Chin za 300-350$ - z Androidem 8.0, 4GB/32GB.

Offline novy0

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Styczeń 2019, 07:43:39 »
Denerwowało mnie że nie ma kontroli jasności ekranu (automatycznej) w tych radiach więc znalazłem takie coś w  sklepie play: Backlight autolevel (for chinese car MCU PX3-PX5). Działa bardzo dobrze - ściemnia ekran w zależności od pory dnia.