Autor Wątek: Wymiana żarówek w konsoli  (Przeczytany 6668 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adams502

• Gość
Wymiana żarówek w konsoli
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Luty 2009, 12:19:22 »
Człowieku ty chyba z księżyca się wczoraj urwałeś! Przejdź się po 10 sklepach i w każdym usłyszysz inną nazwę. Ja tylko piszę jak to wygląda w praktyce!!!

kml

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Luty 2009, 16:10:13 »
adams502, nie wiem jak w Głogowie, ale pokazując takie zarówki w Warszawie ( giełda elktroniczna GUS ) zawsze słyszałem tę samą nazwę.

poza tym jeżeli diody które można kupić nie mają rezystora to długo nie pożyją.

adams502

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Luty 2009, 20:42:12 »
O tych co pisałem to są przystosowane do instalacji 12V (mają rezystor) i kształt zwykłej żarówki

adams502

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Luty 2009, 20:45:41 »
Oto te diody

kml

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Luty 2009, 21:01:24 »
adams502, hmm nie wiem jak w desce ale obawiam się, że te diody mogą się nie zmieścić w przyciskach od konsoli, ale gdyby sie zmieściły to by było idealnie. Masz coś takiego u siebie? Możesz to zwymariować i zrobić zdjęcie od dołu tej diody co jest po prawej stronie?

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Luty 2009, 21:04:13 »
Panowie. Obu wam bardzo dziękuję za pomoc. Bez względu jak się ta żarówka nazywa :) Teraz wiem czego szukać, i jak to nazwać ( potocznie czy też fachowo mniejsza z tym).

Czyli tych krótkich to potrzebuję 4 szt i jedną długą, tak ?? Przypominam, że muszę podświetlić wszystko. Wiem, że w liczniku mam żarówki w5w w zielonych kondomkach. Jestem tylko ciekaw czy jak zamienię je na czerwone czy w efekcie będę miał wskaźniki podświetlone na czerwono ( czy sama tarcza nie ma swojego koloru) I jak to wygląda przy desce ??

kml

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Luty 2009, 21:06:12 »
Erebus, kup tego DUŻO bo to delikatne jest ;) W przyciskach masz po sztuce jednej a reszty to nie wiem bo szczęśliwie nie musiałem tego robić jeszcze :)

adams502

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Luty 2009, 09:01:39 »
Erebus, Liczniki w accencie są o tyle fajne, że wykonane są z białej pleksy więc można zastosować każdy kolor oświetlenia :mrgreen: Ale proponuje wybrać diody a nie kolorowe żarówki, ponieważ kolor diody jest bardzo żywy i o niebo jaśniejszy!!! Niestety nie mam zdjęcia jak u mnie świeci, druga sprawa to mam teraz inne tarcze, ale gdy miałem jeszcze oryginalne i założyłem niebieskie diody to wszystkie znaki świeciły jednakowo, czyli jak w oryginale!!! Ta prawa dioda to u nas w Accentach nie występuje kupujesz tylko takie jak po lewej, ponieważ wykorzystujesz gniazdo w jakim siedziała żarówka, wystarczy złapać za główkę i ją wyciągnąć, a w miejsce starej wsadzasz diodę i montujesz do auta. (niektóre marki lutują żarówki w gniazdach, a hyundai nie :-D )

Jeżeli chodzi o wymiary diod to w zegarach masz:
1szt. (Diody do zegarów T5 1.2-2 W)

4szt. (w5w T10 12V)

Ja nie mam pokręteł w konsoli tylko suwaki i jest w nich tylko jedna żarówka 1szt. (Diody do zegarów T5 1.2-2 W)

kilka przykładów świecenia:

Koniecznie kupuj z płaską lub wklęśniętą główką!!!(dioda świeci jak żarówka dookoła) Nie z wypukłą!!!(gdzie dioda będzie świeciła tylko do przodu (punktowo) a nie na boki)

kml

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Luty 2009, 11:51:29 »
adams502, dobry post. Dzięki :)

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Luty 2009, 17:08:18 »
adams502 wielkie dzięki za prof. odpowiedz. Poszukam teraz tych diod i już może w weekend będzie montaż :D
Mam nadzieję, że uda mi się to zrobić tak żeby wszystko na czerwono podświetlić.
Pozdrawiam Paweł

kml

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Luty 2009, 19:25:09 »
Cytat: "Erebus"
żeby wszystko na czerwono podświetlić

Nie dostaniesz kociokwiku w nocy? Seryjne podświetlenie nie jest ładna ale w nocy jest akurat tak zeby nie męczyć - czerwone diody hmmm naklej sobie na środku panne na rurce jeszcze :mrgreen:

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Luty 2009, 20:02:43 »
HEHEHE <hahaha> Czerwone, mi się marzy :D ; mam radio podświetlane na czerwono i chcę to jakoś wszystko spasować. Co do samego świecenia na czerwono to u brata w bravo też jest czerwone podświetlenie i wygląda fajnie oraz jak najbardziej nie męczy. Wcześniej w audi miałem pomarańczowo czerwone podświetlenie i jakoś mi się za tym ckni :-D

kml

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Luty 2009, 21:20:09 »
Erebus, jak zrobisz to fotę daj :)

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Luty 2009, 00:11:49 »
Sprawdziłem te żarówki do podświetlenia konsoli. Niestety żadne z podanych niepasują ( stety sprawdziłem :) )
Do przycisków w accencie II stosowane są żarówki r3. Dwie sztuki na przycisk. Dostępne bez problemu jako diody led - ale chyba tylko na allegro byłem dzisiaj w norauto i intercars i niewiedzieli nawet oco chodzi.

Te podane wyżej pasują do zegarów ( kierunki + reszta kontrolek - poza zasadniczym podświetleniem na 4x w5w)

Nie wiem tylko jeszcze jak są podświetlane pokrętla. Niepotrafiłem zdjąć w całości tej konsoli - nie miałem też za wiele na to czasu. kml wiem, że Masz doświadczenie ze ściąganiem konsoli. Powiedz jak mam odpiąć te cięgna od pokręteł bo ja ich poprostu nie widzę :(

Pozdrawiam
Paweł

kml

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Luty 2009, 15:52:53 »
Cytat: "Erebus"
Powiedz jak mam odpiąć te cięgna od pokręteł bo ja ich poprostu nie widzę

Wejdz do mnie na stronę i pod koniec starałem się dopisać najdokładniej jak potrafiłem: generalnie to linka jak tak jak w rowerze, zaczepiona za uchwyt a od góry jest zabezpieczona blaszką którą należy zdjąć, cofnąć pancerz kawałek i wyjąc linkę. Niestety niz poza dobrą latarką i zaglądaniem do środka Ci nie poradze :) ale nie odpinaj wszystkiego na hurra, tylko po kolei a najlepiej to zrób jedno pokrętło a potem postaraj się zeby je złożyć tak jak było na początku. Nie jest to trudne ale dobrze jest uważać i mieć przedłużkę z magnesem - blaszka nieszczęsna ;]

Do przycisków w accencie II stosowane są żarówki r3

Czyli można kupić diodel led "na gotowo" w tej podstawce i po prostu wkładasz w przycisk? Normalnie w sklepie kupowałeś? Jezu ile ja się męczyłem ze zlutowaniem tego rezystora etc to moje :roll: