Forum > i40 VF

[i40 VF] Hyundai i40 1.7 diesel 136 koszmarne spalanie

<< < (2/12) > >>

kacluk1987:
dlatego dpf trzeba wyciać:) spalanie mniejsze i nie trzeba gasząc auto zastanawiać się "czy się czasem nie dopala"
Na litość boską jakby to miało być takie dobre dla nas, ekologii to powinny być lampki ze nie gaś bo się wypala..a tak to maszynka do kasy bo albo czyścisz dpf albo wymieniasz.. albo często olej wymieniasz bo się ropa do oleju dostaje.. i tak w koło

Venom:
naiwnością jest twierdzenie ze ma to być dobre dla nas albo dla środowiska. Przecież nie o dobro tu chodzi a o dodatkowe kagańce. Natomiast wycinać  dpf nie wolno bo nikt normalny ci tego auta później nie kupi .Kwestie zmian przepisów odnosnie dpf które sa przed nami pomijam . Dodam ze nie chodzi  o to czy auto bez dpf przekracza normy czy nie a o to czy ma obowiązkowy dpf czy nie.Z dpf da się żyć. Moje i40 ma nalatane 240koła. Dpf dopala się elegancko, nawet nie wiem kiedy. Spalanie po mieście to 6,5 Litra przy podniesionej mocy z 115 do 158 koni . Przy tych metodach regeneracji dpf ich wycinanie jest co najmniej dziwne .

kacluk1987:
widzisz wszystko byłoby fajnie gdyby producenci aut zrobili kontrolkę o dopalaniu filtra.. przecież to proste bo można czujnik temperatury do dpf podłaczyć..
W uk normalnie w ogłoszeniu piszesz że masz DPF removed/remaped. i normalnie ludzie auto takie kupią.
Jak chcesz to mam gdzieś wydruk z emisji spalin bmw 530d bez dpf 2 lata z rzędu i normę miało połowę poniżej dopuszczalnej.

Mówisz że z dpf się da żyć.. zależy.. ja będę robił dziennie 15-20 km wątpię żeby miał okazję się dopalić.. może kilka razy do roku trasę do Polski zrobię.
ja szukam tylko automatycznej skrzyni, na moje nieszczęście dct bo chcę polift.

PS, gdyby ktoś pytał czemu diesel... w uk nie sprzedają i40 w benzynie, bynajmniej nie poliftowej.

Venom:
Ja też robię dziennie 15 km i jakoś dopalam. Jeśli Robisz 15 km dziennie i masz z tym problem to po kiego wała ci diesel ? Kup benzynę,przecież nie musisz mieć i40  To ze w UK piszesz że przechodzi to ze masz osunięty dpf i jeszcze piszesz o tym w ogłoszenaich to tylko kolejny dowód jaki jest poziom tego społeczeństwa w którym wszytskie dolegliwości leczy się paracetamolem lub ibuprofenem. U nas za chwile będą ostro ciągać za brak dpf i się zacznie. Wydruki emisji spalin mnie nie interesują Usuniecie dpf  z pojazdu to zmiana konstrukcyjna bez wzgledu an to czy bez dpf trzyma spaliny czy nie . Usuwanie tego elementu jest nielegalne i może skutkować problemami już teraz a napewno będzie w przyszłości . regeneracja dpf kosztuje około 500 PLN i masz w zasadzie 890% sprawności przywróconą i brak ewentualnych problemów z prawem oraz ze sprzedaż .

kacluk1987:
Venom,

Nie chcę być upierdliwy ale dpf to nie ma nic z ekologią. Niby cały smog zganiają na auta ale smog masz tylko zimą jak ludzie byle co w piecach palą..
Statki kontenerowce napędzane mazutem czy samoloty nie mają dpf/gpf.

Fajnie że robiąc tak małe odcinki dziennie wypalasz dpf.. ale jak ci się to udaje?? obserwujesz spalanie chwilowe i jak widzisz podwyższone to jeździsz aż spadnie?? Czyli cała myśl eko idzie w tym że spalasz więcej ropy, do tego wpływasz w ich myśleniu na efekt cieplarniany bo jeździsz na światłacha nie masz ledów więc generują dużo ciepła..

Pytanie po jakiego wała mi diesel? Bo może lubię warkot diesla a nie kosiarkowych benzyn. Może liftowe i40 mi się strasznie podoba a nie mam opcji na benzyne-nie produkują.

Zrozum mnie szukam auta w automacie a z nim ciężko na chwilowe spalanie patrzeć. szukam auta młodego do 12tyś funtów.. więc nawet mazde 6 z benzyną 2.0 nie dostanę w automacie..
Mogę wybrać octavie czy leona 1.4tsi z automatem dsg- ale w tych wersjach jest dsg7 zrobione z papieru.

[ Dodano: 2018-08-18, 00:20 ]
PS.

Od przyszłego roku nawet benzyny będą miały swój DPF nazywany GPF.. więc to czy diesel czy nie jest bez znaczenia

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej