Forum > i40 VF

[i40 VF] Hyundai i40 1.7 diesel 136 koszmarne spalanie

(1/12) > >>

przemkoch:
Witam po po wymianie oleju i filtra auto zaczeło bardzo duzo palic, w sumie to nie tak od razu, ale cyferki uciekaja w zastraszajacym tępie.Do pracy mam 8 mil auto spala około 20, 18 mil w jedną strone czyli dwukrotośc drogi jakaś masakra. Na avg fuel economy podczas jazdy wskażnik średniego spalania pokazuję mi od 41.0 do 45.0 mpg czyli jest to jakies 6,4 litra na 100 km. Natomiast statystyki ruchome (avg fuel economy) głownie są na samej górze i wskazują koło 45 -50 , bliżej 50 czy ktoś spotkał się  z takim koszmarnym spalaniem

pudzian3:
siema. nie wiem ile Ci spalal wczesniej ale u mnie spalanie na poziomie 40-45mpg to norma. duzo zalezy tez od stylu jazdy ;) mam ciezka noge ;)

RaulC:
Nie sugeruj się wskazaniami tylko sprawdź rzeczywiste. Zatankuj do pełna, przejedź ok. 100 km i znów zatankuj. W zależności ile ci wejdzie będziesz miał spalanie. Czasem trzeba wyzerować liczniki spalania na kompie. Może spróbuj wyzerować i zobacz co będzie. Hultaje mają to do siebie, że po wyzerowaniu trzeba większy dystans przejechać by komp wskazywał faktyczne spalanie. Bardziej bym wierzył średniemu niż chwilowemu. W danych masz zapewne wskaźnik na ile jeszcze paliwa starczy, sprawdź czy tam też tak szybki cyferki maleją. Teoretycznie nie powinny.

przemkoch:
Zgadza się ale tak wcześniej nie palił. Podejrzewam wypalanie dpf, ale nie wiem jak to wygląda w hyundai. W insygnia wyświetlał się komunikat by nadal prowadzić pojazd  bo wypala się dpf. Czy ktos wie jak to wygląda w huyndai. Trzeba się domyślać ?? Czy mamy jakiś komunikat ??

MD13:
Nie ma komunikatu. Jedynie niuanse w pracy silnika i smrodek z rury wydechowej powie ci że trwa dopalanie. Albo ob2 plus apka i temperatura spalin do ci info że się dopala.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej