Autor Wątek: [ix35 EL] Automatyczna skrzynia biegów  (Przeczytany 18745 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rybka&Wieprz

• Gość
[ix35 EL] Automatyczna skrzynia biegów
« dnia: 27 Grudzień 2011, 20:13:59 »
Witam,
Pytam posiadaczy ix-ow w automacie, czy dosłuchaliście się dość charakterystycznego jednorazowego pstryknięcia gdzieś zza kierownicy podczas zmiany z P and D lub z P na R. Oczywiście na postoju przy wciśniętym pedale hamulca :-) Miałem wcześniej autka w automacie i powiem, że nigdy nie słyszałem takich odgłosów. Auto od listopada i ma przejechane 1500km. Wydaje mi się ze na początku nic nie pstrykało ale może być tak, że z wrażenia się nie wsłuchiwałem.

Ponadto dodam, ze nie doświadczyłem żadnych problemów dotyczących nowych ix-ow takich jak amortyzatory, stukania, opadający fotel lub skrzypiący podłokietnik.
Czy modele wypuszczane teraz maja już jakieś poprawki w tych tematach czy tylko dalej trzeba czekać aż coś... ;-)
Pozdrawiam

edit(tekla): parę literówek (;

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Styczeń 2012, 12:35:11 »
No to następny zadowolony z ixa. Cieszę się. Nie przejmuj się drobnym stukiem. To może być spowodowane przełączanie jakiegoś przekaźnika, lub czegoś podobnego. :evil:  Osobiście mam manuala, ale na poprzednim forum było to gdzieś opisywane - z tego co pamiętam.
 :arrow: Pozdrawiam

Rybka&Wieprz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Styczeń 2012, 17:35:07 »
Dzieki Jacek,
Domyslalem sie ze to nic waznego z ta skrzynia biegow...
Przegladalem stare forum podczas dyzuru w pracy w czasie swiat i nawet sie zarejestrowalem... chyba jako ostatnia osoba na starym forum... ;-)
Wielkie zdziwko mialem jak mnie pozniej przezucalo na jakis wirtualny cmentarz :-)
Powiedz mi prosze jak sie maja modele wypuszczane teraz... pytam czy cos poprawiono z "usterkami fotelowo-amortyzatorowymi" czeto opisywanymi na starym forum zwlaszcza w pierwszych watkach dotyczacych ix35.
Dla informacji z moim ixem wszystko w porzadku
Pozdrawiam

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Styczeń 2012, 20:13:30 »
Nie mam ixa ale na starym Forum było pełno postów o tym i jak mnie pamięć nie myli to problem z opadającym fotelem został rozwiązany. Podejrzewam więc, że Ciebie może nie dotyczyć. Poza tym... po co martwić się na zapas?
Chyba masz za mało problemów i nowych na siłę szukasz ;-)

Rybka&Wieprz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Styczeń 2012, 20:33:57 »
hehe.. Tak jak napisalem wyzej... nie doczytalem do konca wszystkich postow na starym forum, bo przepadlo mozna powiedziec doslownie w trakcie mojego czytania ;-) i chyba ze dwie pierwsze strony tylko przejzalem...

luzik luzik.. daleko mi do spinania sie na zapas :-)  :-)  :-)
Po prostu ciekawily mnie opisywane tam tematy...
Pozdrawiam ;-)

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Styczeń 2012, 00:02:01 »
Cytat: "Rybka&Wieprz"
hehe.. Tak jak napisalem wyzej... nie doczytalem do konca wszystkich postow na starym forum, bo przepadlo mozna powiedziec doslownie w trakcie mojego czytania ;-)

Podobnie jak hiszpańskiej inkwizycji - nikt się tego nie spodziewał ;)

Cytat: "Rybka&Wieprz"
luzik luzik.. daleko mi do spinania sie na zapas :-) :-) :-)

I słusznie. Żeby jeszcze te usterki "fotelowo-amortyzatorowe" miały wpływ na bezpieczeństwo to oczywiście warto byłoby wcześniej się upewnić czy u Ciebie mogą wystąpić ale nie mają więc myślę, że możesz spać spokojnie. Tymbardziej, że Twojego egzemplarza może to już nie dotyczyć :)

PS Pomysłowy nick :lol:

Pozdrawiam,
Łukasz

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Styczeń 2012, 07:36:53 »
U mnie odpuściłem sobie opadający fotel. Nie było kiedy go reklamować. Teraz w lutym mam przegląd kolejny, więc może się nim zajmą.

Nie przeszkadza mi ta usterka :evil:  :evil:

bodo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Listopad 2016, 10:33:56 »
W kwesti automatycznej skrzyni biegow ja również mam taki stuk przy przełączaniu z p na R lub D oprócz tego występuje problem rano na zimnym silniku nie można po uruchomieniu auta włączyc z P na R bez użycia siły dopiero jak samochód popracuje jakieś kilkadziesiąt sekund  to udaje mi się bieg włączyć to niedomaganie nie występuje jak auto jest rozgrzane . Czy to normalny objaw bo mi się wydaje że nie. Jeżdziłem innymi autami z automatem i taka przypadłość nie miała miejsca .

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopad 2016, 12:30:20 »
Auto stoi na prostym czy jest jakaś górka?
Jeśli jest górka to trzeba najpierw włączyć hamulec ręczny, później na P i dopiero zgasić silnik.
Ja robię tak:
Zatrzymuje się/hamulec nożny/hamulec ręczny/dźwignia biegów na N/puszczam nożny/auto opiera się na ręcznym/dźwignia na P/gasze silnik i tyle.
Jak zostawisz samochód od górki na P to później może być ciężko dźwignie przesunąć bo cały ciężar samochodu jest na zapadce w skrzyni(P).
Teraz jak jest zimno to rano występuje u mnie takie lekkie szarpniecie przy zmianie z P na D które nie występuje na ciepłym silniku.

bodo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopad 2016, 16:42:07 »
Wszystkie te czynnosci można wykonać tylko pytanie czy tak ma sie zachowywać sprawna sprzynia automatyczna moje auto jest garażowane wiec stoi na prostym terenie przy gaszeniu silnika naciskam na stop zaciągam reczny przytrzymuje nożny gasze i zwalniam reczny zauważyłem że przy wyjeżdzie z garażu to po uruchomieniu silnika musze chwilę odczekać kilka razy nacisnę hamulec nożny i przełącze z P na R z lekkim oporem. jak auto dłużej jzdzi po mieście to ten problem nie wystepuje mam takie wrażenie ze olej jest za gęsty lub niewłaściwy albo jest go poprostu za mało , ale zadnych wyciekoe nie stwierdziłem.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopad 2016, 19:16:48 »
Może olej do wymiany?

bodo

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Listopad 2016, 19:19:45 »
sprawdze w instrukcji po ilu km trzeba wymienic dzieki pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Listopad 2016, 19:33:35 »
Według producenta olej  ASB wymienia się tylko w wypadku gdy użytkuje się auto w warunkach ciężkich (na zdjęciu poniżej punkty A,C,D,E,F,G,H,I,K)

Choć jak widać poniżej po przebiegu 78 tyś km olej wygląda nie za ciekawie.

https://www.drive2.ru/l/452376193258228197/

bodo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Listopad 2016, 19:41:12 »
własnie dokładnie jestem na tej stronie instrukcji lecz wczesniej doczytalem się że nie należy dokonywac zmian z P na jakikolwiek położenie o ile silnik nie pracuje na obrotach biegu jalowego a w momencie uruchomienia silnika zimnego obroty niestety sa wyższe niz powiedzmy te 800 ob/min ponieważ silnik otrzymuje dodatkową dawkę paliwa /tzw  ssanie rozruchowe/ i to moze byc przyczyna ze bieg nie da sie wlączyc dopiero kiedy obroty się ustabilizują to wchodza gładko może tak ma być w każdym razie staram się nie siłować sie ze skrzynia i chwilę czekam a następnie bieg wsteczny włącza sie

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Listopad 2016, 21:55:24 »
Nie wiem, może.W moim nic takiego nie występuje. Normalnie dźwignia chodzi.
Samochód stoi pod chmurą.