Forum > Instalacja LPG, CNG, inne

Auto spaliło 3L/100 więcej

<< < (2/3) > >>

Arni71:
Mam taka samą instalację w C Xsara Picasso 1,8 16V 2001r, zamontowana 10 miesięcy temu w serwisie Lovato, w Hyundaiu mam również Lovato - wcześniejszy model (zamontowana w salonie Hyundai - Niemcy) i w obu samochodach działa bez zarzutu.
Spalanie - Hyundai - 11 - 12,8 l/100, XP - 10,5-11 l/100
Obie regulowane automatycznie z lekkimi korektami instalatora.
Minus taki że nikt poza autoryzowanym serwisem nie podejmuje się ich serwisowania - tak mam przynajmniej w mojej okolicy - przerabiałem to jak kupiłem Hultaja.

W XP po zamontowaniu również miałem drobne kłopoty ale to okazało się że trafiłem na kiepski gaz na stacji a instalacja miała minimalnie zbyt niską mieszankę ustawioną - zbiegły się dwa niekorzystne czynniki i kłopoty gotowe.
Generalnie jeśli instalacja jest zamontowana i ustawiona prawidłowo to szarpanie może wynikać tylko z układu zapłonowego.
Napisałeś że masz nowe świece ale czy właściwe??
Przeważnie w nowszych silnikach świece są "uniwersalne" do benzyny i do LPG ale niektóre "lepsze" świece do benzyny nie nadają się do LPG np: wieloelektrodowe.
Może być również problem z przerwą pomiędzy elektrodami, wiele tematów na forum ten problem opisuje.

p.s. w Gliwicach montaż tej instalacji kosztuje 2480zł - zbiornik w miejscu koła zapasowego, pokrowiec na koło zapasowe i wlew pod klapką wlewu benzyny w cenie.

RaulC:
Auto nie powinno palić więcej gazu niż 20% więcej w stosunku do benzyny. Niezależnie od instalacji. Moja ela pali około 8,3 przeciętnie gazu na 100 km (8,5 z klimą), benzyny 7,5 l/100. Jak pali ponad 10-11 l/100 przeciętnie (nie samo miasto), to znaczy, że leje gazem i się dławi bo jest nie taki skład mieszanki i coś nie tak jest z mapami. trzeba je ustawiać ręcznie a nie na automat.

Arni71:
Wszystko Ok, skoro spalanie benzyny masz na poziomie 7,5 l/100km to spalanie LPG nie powinno przekroczyć 9l.

U mnie spalanie benzyny wg wskazań komputera wychodzi w:
XP - 8,9l,
Tucson - 9,5l,
oczywiście 100% czasu jazdy na klimie (Climatronic w obu samochodach),
więc spalanie gazu mam na poziomie ok 120% spalania benzyny i to na jak wspomniałem, po automatycznym ustawianiu, z małymi korektami ręcznymi.
Jak jest dobry soft i sprzęt, to automatyczne ustawianie zrobi to samo co instalator na ręcznej kalibracji - skopiuje mapy a potem i tak trzeba w paru miejscach coś tam "poprawić"

Wracając do tematu - nie ja tu mam problem ale próbujemy rozkminić problem kolegi :)

vitalyzd:
W końcu jeszcze nie dojechałem do tego z,,,,, gazownika ... ale

miałem auto w warsztacie przy okazji sprawdzili mi świece itp. rzeczy m.in. stwierdzili że nie ma wypadania zapłonu cokolwiek to znaczy czyli znaczy to jedno że nie ma winy w świecach i cewkach itp. ? tak to mam rozumieć ?

Pytam bo nie wiem jak mam rozmawiać z tym cwanym gazownikiem który zwala wszystko na cokolwiek innego ale nie tylko na instalację gazową ... pomijając fakt że , jak wyżej napisałem auto po ostatniej regulacji dalej szarpie ale i pali z 17 litrów :/

źle ustawili komputerem ? że tak się dzieje ?

muszą zajrzeć do środka bo coś tam zje... że tak "przerywa" ?

Arni71:
Pytanie - instalację montowałeś u przedstawiciela LOVATO czy u gazownika o bliżej nieokreślonej specjalizacji??

Wniosek jest jeden, źle ustawiona instalacja.

Raczej nie ma mowy o źle dopasowanych elementach, chyba że zamontowany jest sam sterownik LOVATO, reszta z "łapanki"
Instalacja zamontowana u przedstawiciela Lovato/LandiRenzo składa się, poza zbiornikiem i zaworem tankowania, z podzespołów LOVATO, jedynie na co trzeba zwrócić uwagę - dysze wtrysków muszą być dopasowane do silnika ale to jest w gestii instalatora, z poziomu użytkownika nie jesteśmy w stanie tego zweryfikować... chyba że po nieprawidłowej pracy silnika - może w Twoim przypadku po prostu go zalewa i z tego powodu szarpie, wskazuje na to duże spalanie.
W takim wypadku może nie być kwestia softu tylko dysze są za duże?!

Sorki za chaotyczną wypowiedź - taka myśl w trakcie pisania mi przyszła :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej