Autor Wątek: Na zimnym silniku, po odpaleniu dymi, nierówna praca silnika  (Przeczytany 5273 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gzrybol

• Gość
Witam
Szukałem podobnego tematu, znalazłem w śmietniku post o nazwie "letnie przypadłości". Problem ten sam ale brak rozwiązania. Otóż w moim 1,6 CRDI z 2010 r od jakiegoś czasu (wydaję mi się, że tylko przy wyższych temperaturach na zewnątrz >12na +) zaraz po odpaleniu puszcza chmurę białoszarego dymu. Przez kilka sekund falują też delikatnie obroty i potem spokój. Efekt jest tylko na zimnym silniku, po dłuższym postoju. Zapach typowy jak dla spalonego paliwa. Oleju nie ubywa, olej MOTUL 5W30, wymieniany co roku wraz  filtrem oleju i powietrza. Przebieg samochodu to obecnie 107 tys km. Turbo suche, podczas jazdy zero problemów, żadnego spadku mocy. Szukałem na necie, owszem były jakieś wątki w tym temacie ale żadnych rozwiązań. Miał ktoś coś podobnego?

Offline asterix

• HKP
  • **
Na zimnym silniku, po odpaleniu dymi, nierówna praca silnika.
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Lipiec 2018, 23:10:35 »
miałem tak samo.Dwie świece były padnięte.Przy wykręcaniu,2 się urwały.Koszt wymiany 970zł :evil:

gzrybol

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Sierpień 2018, 12:04:41 »
Tylko jaki związek z odpalaniem przy temp. powyżej 12 stopni mają świece? Da się je sprawdzić bez wykręcania?

Offline asterix

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Sierpień 2018, 14:31:32 »
Mój odpalał bez problemu,tylko chwilkę pokopcił i lekko przebierał przez kilka sekund.Teraz jest ok.Elektryk chyba potrafi sprawdzić świece bez wykręcania.

gzrybol

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Sierpień 2018, 13:58:01 »
Mój też pali bez problemu. Kolega w pracy powiedział, że jemu tez kopcił po odpaleniu i winna była uszczelka pod głowicą. Po wymianie przeszło. Robiłeś głowicę przy świecach?

Offline asterix

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Sierpień 2018, 15:38:32 »
Nie robiłem uszczelki,bo nie widzę potrzeby.Pali na dotyk,teraz nie dymi,płynu nie ubywa,mocy nie stracił  ;-)

Offline Clins299

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Październik 2018, 17:16:55 »
Kolego to że zgaśnie Ci kontrolka podgrzewania świec nie znaczy że one już nie grzeją!   Kontrolka gaśnie a świece mogą grząć nawet i 2 razy dłużej. ( w zależnośći od temp.).  
 Spróbuj odczekać + 5  sekund po zgaśnięciu kontrolki i odpal powinno pomóc.
A Swieczki pewnie są do wymiany (umnie tak sie działo juz 2 lata temu i nic z tym nie robiłem - tylko później daje rozruch i wszystko jest ok - nawet nie falują obroty po odpaleniu).