Autor Wątek: [Getz TB] [Getz] Dźwięk przy przyspieszaniu (4 i 5 bieg)  (Przeczytany 6352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maniek21

• Giełda
[Getz] Dźwięk przy przyspieszaniu (4 i 5 bieg)
« dnia: 29 Lipiec 2018, 09:23:32 »
Cześć.
Mam pytanie odnośnie swojego Getza.
Silnik 1.1, przebieg 112 000km. Olej Valvoline 5W30.
Ostatnio wrócił z wymiany sprzęgła. Auto dostało wigoru, przestał silnik buczeć przy 120km/h, myślałem, że to efekt placebo, ale inne osoby same to zauważyły, ogólnie jedzie bez wysiłku i sprawniej się zbiera.
Zauważyłem jednak dziwny objaw, nie wiem czy jest on od wymiany sprzęgła czy już wcześniej był.
Przy próbie przyspieszenia na 4 biegu lub 5 pojawia się takie jakby rzężenie pod maską (oprócz odgłosu silnika jest taki dodatkowy, jakby rezonsans/ coś drżało).
Identyczny objaw (tylko 10 razy głośniejszy) jest w służbowej Skodzie Citigo 1.0 (współpracownicy zawsze mówią "ale się mu gary tłuką").
W Hyundai wygląda, że to to samo tylko dużo ciszej. Na 3 biegu jest to ledwo słyszalne, na niższych w ogóle. Pojawia się też pod górkę (ogólnie pod obciążeniem).
Może to zawory? (nie były regulowane dawno o ile w ogóle). Choć wydaje mi się, że to coś związanego ze skrzynią chyba (pojawia się to przy ok. 2 tys. obrotów - i dodanie gazu).

Druga sprawa: jak samochód stoi w garażu to słyszę przez otwarte okno takie bardzo, ale to bardzo cichutkie, metaliczne "świsty". Słychać tak co 2-3 sekundy. Jest to podobny dźwięk do bardzo delikatnego ocierania klocka o tarczę. Zastanawiam się czy to nie któreś łożysko rolki, ale pod maską ciężko to usłyszeć.

Oczywiście jadę za jakiś czas do mechanika, ale u mechanika często jest tak, że on np powie, że to rzężenie jest normalne (mechanik prawie rodzina, nie jakiś "zlewający" temat), dlatego wolę najpierw podpytać dla spokoju tutaj.

PS. Znalazłem filmik oddający podobny dźwięk (13 sekunda):
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:46:30 przez Brt »

Offline Maras

• HKP
  • **
Mam tak samo!
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpień 2018, 20:59:06 »
Mam tak samo po wymianie sprzęgła.
Była kiedyś odpowiedź na forum ,że problem jest ze sprzęgłami Valeo ,które mają nieodpowiednie tłumiki drgań do wersji silnika 1.1 . Podobno pomaga wymiana tarczy sprzęgła na oryginalną Hyundai.
Pozdrowienia!

Offline maniek21

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Sierpień 2018, 23:52:33 »
Dzięki za odpowiedź.
Bałem się, że mechanik coś źle zmontował.
Obecnie w zasadzie przestałem na to zwracać uwagę. Kiedyś zamontuję oryginał, o ile Hyundai będzie jeszcze jeździł :)

Offline jergar

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpień 2018, 09:55:04 »
Witam. Mam to samo wymiana sprzęgła przy 65.000 ( cała rodzinka jezdziła z początku) i te buczenie z 3/4 i 4/5 przy rozpedzaniu z niskich obrotów. Ale nie ma się co przejmować wyższe obroty i nic nie słychać. Pozdrawiam Jurek

Offline Maras

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Wrzesień 2018, 07:40:19 »
Mnie jednak strasznie wkurza ten dźwięk. Dodatkowo samochód wpada w wibracje. Rodzina się skarży i nie chce jeździć .Spróbuje wymienić to sprzęgło
Poadrowienia

Offline maniek21

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Wrzesień 2018, 14:52:48 »
Zapytam tak przy okazji odnośnie sprzęgła - po wymianie macie tak samo jak wcześniej jeśli chodzi o wysokość "łapania"?
U mnie łapie gdzieś tak od połowy lub nawet wyżej. Nie jest to jakoś zaraz od początku. W głowie utrwaliło mi się, że nowe sprzęgło powinno właśnie od dołu łapać. Jeżdżę dla porównania Skodą Citigo i tam bierze zdecydowanie wcześniej. Czy tak jest po prostu w tym modelu?

Offline jergar

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Wrzesień 2018, 09:04:40 »
Musisz się przyzwyczaić żeby rozpędzać  samochód dłużej do większej prędkości wtedy buczenie znika, a co to wysokości pedału na początku z dołu ale po miesiącu już wyżej brało tak krótko przed połową . Jest to wada tarczy sprzęgła to buczenie
. Pozdrawiam Jurek

[ Dodano: 2018-09-20, 09:05 ]
Musisz się przyzwyczaić żeby rozpędzać  samochód dłużej do większej prędkości wtedy buczenie znika, a co to wysokości pedału na początku z dołu ale po miesiącu już wyżej brało tak krótko przed połową . Jest to wada tarczy sprzęgła to buczenie :mrgreen:
. Pozdrawiam Jurek
 :mrgreen:  :mrgreen:  :-D

Offline maniek21

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Kwiecień 2019, 21:09:09 »
Aktualizacja tematu:

W lipcu zeszłego roku wymieniałem sprzęgło w Getz 1.1 - założyli mi ponoć sprzęgło firmy LUK.
Mechanicy niby ok, ale pierwszy raz u nich byłem, ja na sprzęgłach znam się słabo, może czegoś nie wymienili?
Skąd podejrzenia: na początku działało wszystko fajnie prócz tego dźwięku, którego dotyczy temat.
Dźwięk obecnie jest bardzo słabo słyszalny - poprawiło się.
Sprzęgło natomiast pracuje dziwnie - bierze tak w 3/4 lub 4/5 wysokości od podłogi i mam dosłownie kawałek tego skoku sprzęgła na jakieś manewrowanie samochodem. Przy ruszaniu chwilę nic i dopiero rusza, ciężko ruszyć samochodem płynnie przez to, bo jak skok jest taki mały i bierze wysoko to przyjemność z jazdy słaba. Wyjazdy pod górkę też wyglądają dziwnie - dużo gazu i próbuję szukać sprzęgła kiedy złapie.
Nie jest to takie typowe zużycie tarczy, że bierze centymetr od końca. Jest w miarę normalnie, ale chciałoby się by łapało jak w normalnym samochodzie, gdzieś za połową zaraz mniej więcej.
Czy to jest normalne w Getz czy mam się spodziewać za chwilę awarii sprzęgła?
Poza tym wysokim braniem auto jeździ dynamicznie, nie ślizga się itp.
Jest jakiś osobny zbiorniczek na płyn wspomagania sprzęgła? Może tam leży problem?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Kwiecień 2019, 21:51:01 »
Ja teraz wymieniałem skrzynię w getzie 1.3 ale pewnie jest podobnie w 1.1.  Sprzęgło zostawiłem stare ale dałem nowe łożysko dociskowe.
Wiec jeśli nowe sprzęgło bierze nisko to dla pewności a w zakładzie może tego nie zrobili trzeba odpowietrzyć wysprzęglik bo płyn potrafi być niewymieniany długo i tam stoi tylko woda. Wtedy jak się nie poprawi to reklamacja u mechanika. A na pewno wstawili wszystko nowe?
Bo sam wiem, że tam jest pole do popisu w oszczędzaniu bo i tak nie da się tego sprawdzić bez rozkręcania skrzyni.

Offline maniek21

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Kwiecień 2019, 23:23:42 »
Sprzęgło właśnie bierze dosyć wysoko i mam mały skok użyteczny - to znaczy zaczyna brać bliżej końca i nie mam tam zbyt wiele skoku na pedale - trzeba sobie radzić tylko na tym fragmencie końcowym.