Autor Wątek: Grzechotanie spod silnika/skrzyni podczas przyśpieszania  (Przeczytany 5698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Neorasil

• HKP
  • **
Grzechotanie spod silnika/skrzyni podczas przyśpieszania
« dnia: 12 Lipiec 2018, 10:29:35 »
Witam,

Mam problem od początku od kiedy jestem posiadaczem Hyundaia Tucsona JM benzyna, a mianowicie, klekocze podczas przyspieszania na 2 i 3 biegu. Problem ten nie znika tak jakbym tego chciał nawet jak się rozgrzeje. Z początku myślałem, że to coś z rozrządem, ale po wymianie na nowy to nie było to. Jak jestem na wysokim biegu i chcę szybko przyspieszyć to odzywa się dziwne nieprzyjemne charczenie, grzechotanie, sam nie wiem jak to nazwać.

Mechanik stwierdził ostatecznie, patrząc na podwozie, że to tłumik drgań bo oplotka się już trochę zużyła, ale nie jestem przekonany co do jego diagnozy (tym bardziej, że za wymianę tego życzy sobie 1000zł).

Czy ktoś z Was miał już coś podobnego ?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek komentarze.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lipiec 2018, 11:09:50 »
Chyba o jedno "zero" za dużo. Ja z wymianą zmieściłem się w 100 zł. Tu masz link, ja kupowałem po 50 zł, teraz 60 zł bo więcej tusków na rynku więc zarabiają:

http://allegro.pl/zlacze-elastyczne-hyundai-tucson-2-0i-16v-141km-i7422580032.html

Co do samego dźwięku, też tak miałem - ale to bardziej był taki "kaszel - terkot" aniżeli zgrzyt. Poczytaj ten wątek:

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4136

Offline Neorasil

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipiec 2018, 14:36:53 »
Królu złoty, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź (spodziewałem się reakcji za jakieś 2tyg :P).

Co do tłumika, to tak przeczuwałem że cena jest jakaś z kosmosu bo w hurtowniach max 200zł za coś takiego. Tylko moje pytanie jest czy aby ta część to sama przeplotka czy raczej w środku jest jeszcze coś ? W tym filmiku - - od 4:30, jest pokazany test złącza i nie wiem w sumie czy to jest alternatywa tej oplotki czy to jest w środku oplotki.

Co do dźwięku to tak przeczuwałem że raczej to będzie skrzynia... Dzięki za podesłanie wątku. Nie przejrzałem tematów do końca forum.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipiec 2018, 19:25:41 »
Dokładnie Ci nie powiem, ja jeździłem z tym rezonansem cały czas... złącze wymieniłem bo było już dziurawe i odymione... Jak poczytasz w tym wątku to było kilka rozwiązań...

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lipiec 2018, 12:41:06 »
Kolego, u mnie podobne objawy, tj. grzechotanie dawało zużyte sprzęgło ( po 100 kk).Szczególnie słyszalne podczas przyspieszania na 2 i 3 biegu, zwłaszcza pomiędzy budynkami, kiedy odgłos odbijał się od ścian. Rozważ i te ewentualność.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lipiec 2018, 13:43:59 »
Ja ten temat olałem bo jak dotąd pojawiło się kilka różnych odpowiedzi, które pomogły i nie zawsze była to wymiana sprzęgła.

Offline Neorasil

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipiec 2018, 15:03:14 »
@czaperek, tak. źle napisałem. chodziło mi o tarczę sprzęgła. mój błąd. Pytanie, moje do Ciebie: Czy po wymianie tarczy sprzęgła, to grzechotanio/chrobotanie przy przyspieszaniu ustąpiło i nie powraca (ile już przejechałeś na tym nowym sprzęgle) ?

@shadows, a co na przykład mogło być innego ? W temacie http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4136 podanym przez @waszek_rmc, faktycznie nie zawsze to było sprzęgło, ale i tak wnioskuję, że 3/4 tych przypadków to jednak to.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lipiec 2018, 15:22:40 »
Wszystkie przykłady masz podane na forum, grzechotanie niby u każdego podobne a u jednego był wałek na skrzyni, u innego sprzęgło, ktoś tam olej wymienił. Inny wymienił kompletne sprzęgło i grzechotanie nie zniknęło etc.

Typowe dla Hyundai'a, coś piszczy, ale wymienisz pół auta i może piszczeć dalej.

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lipiec 2018, 18:07:03 »
Grzechotanie ustało, sprzęgło wymieniłem całe, w komplecie. Wymiana miała miejsce ok. 10 kkm temu.Faktem jest, że może to być nie tylko sprzęgło. Nie ma innej metody niż  rozebrać i sprawdzić.Chyba,że ktoś ma inny sposób.