Autor Wątek: [Santa Fe CM] DODATKI DO OLEJU NAPENDOWEGO (ON)  (Przeczytany 6843 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukaszpiast

• Giełda
[Santa Fe CM] DODATKI DO OLEJU NAPENDOWEGO (ON)
« dnia: 22 Czerwiec 2018, 14:21:27 »
Witam mam pytanie , jak to z nowymi dieslami? mamy teraz comon raily II gen pompy wysokiego ciśnienia to wszystko jest czule na jakość , suchość paliwa czy może warto jest stosować jakieś preparaty specyfiki poprawiające smarność paliwa ON ? Czy porostu wystarczy tankować paliwa tz PREMIUM ?? Ale one są ponoć suche. Morze ktoś stosuje jakieś specjalne specyfiki to fajnie by było się podzielić z forumowiczami opisać co i jak ;) Pozdrawiam

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe CM] DODATKI DO OLEJU NAPĘDOWEGO (ON)
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwiec 2018, 20:10:48 »
napędowego, common rail, może, polskie znaki...

Archoil AR6900-D Max - smaruje elementy układu paliwowego, czyści wtryskiwacze i wspomaga czyszczenie DPF, zwiększa liczbę cetanową paliwa.

Ogólnie - wrażenie po stosowaniu tego środka, to bardziej "miękka" praca silnika, lepszy "dół" - szczególnie dobrze było to czuć w przypadku SM - tam było 113 KM, w Sorento mam 197 KM i trudno jest kategorycznie stwierdzić, że "idzie o wiele lepiej", bo to auto ogólnie idzie bardzo ładnie. Mam DPF, auto spełnia normę Euro5, producent zaleca produkt również do samochodów z DPF i spełniających Euro5/Euro6.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwiec 2018, 07:12:04 »
A jakie paliwo lejesz stosując Archoil AR6900-D Max ( premium, zwykle czy marketowe)? Dolewasz przed tankowaniem czy po?

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwiec 2018, 07:31:31 »
Ja tam od roku co każde tankowanie leje 250 ml oleju do dwusuwów i tyle. Na plus to silnik miękko pracuje i końcówki wydechu moim zdaniem dużo później zachodzą sadzą. A tak to wszystko ok.
Olej to półsyntetyczny Ravenol 2t.

Offline volcan

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Czerwiec 2018, 11:19:41 »
Cytat: "waszek_rmc"
A jakie paliwo lejesz stosując Archoil AR6900-D Max ( premium, zwykle czy marketowe)? Dolewasz przed tankowaniem czy po?

Przed oczywiście. Paliwo zwykłeLotos lub Lotos Dynamic - z przewagą Dynamica (do 100% zimą).

Cytat: "Piotrek79"
Ja tam od roku co każde tankowanie leje 250 ml oleju do dwusuwów i tyle. Na plus to silnik miękko pracuje i końcówki wydechu moim zdaniem dużo później zachodzą sadzą. A tak to wszystko ok.
Olej to półsyntetyczny Ravenol 2t.

Masz DPF?

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Czerwiec 2018, 13:39:09 »
Nie tylko kat.

Offline lukaszpiast

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Czerwiec 2018, 13:51:42 »
A niektozy mówią by łac tylko paliwo premium ? Bez żadnych dodatków bo ponoć te dodatki juz są w tych paliwach Co o tym sadzicie?

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Czerwiec 2018, 15:06:02 »
Może tak może nie. Ja tam leje co mi się wymyśli do tego olej do 2t i jak na razie wszystko ok. Ostatnio wyjąłem EGR i nie było co czyścić tylko lekki nalot sadzy.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Czerwiec 2018, 16:18:10 »
volcan,  to masz dawki odmierzone czy z bańka jeździsz na stacje? Skąd wiesz ile dolać? Teoretycznie 50 litrów to 50 ml...

Offline volcan

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Czerwiec 2018, 10:35:28 »
Butelka ma dozownik ze skalą (taki "wyciskany" - z butelki do dozownika pod korkiem).

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Czerwiec 2018, 18:17:25 »
Swojego czasu mocno wnikałem w temat i trochę tego przewaliłem po różnych forach, ale niestety nie praktykowałem. Między innymi pamiętam ten wątek z naszego forum. Tu można poczytać na temat dolewania oleju do 2T do ON: http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3479

Z informacji tam znalezionych, jak i z wielu innych tematów, które miałem okazję poczytać na innych forach można wywnioskować, że 90% dolewających olej do 2T do ON jest bardzo zadowolonych. Każdy po rozpoczęciu dolewania oleju do 2T do ON podkreśla bardziej miękką i cichszą pracę silnika, spadek spalania i mniejsze dymienie, co w sumie jest największym plusem przy stosowanych w  dzisiejszych dieslach filtrach DPF. I jak dobrze pamiętam, to testujący zdecydowanie bardziej zalecają dolewanie syntetycznych olei do 2T zamiast półsyntetycznych czy mineralnych, gdzie mineralne oleje szczególnie te z niższej półki mogą narobić więcej szkody, niż pożytku – większy nagar.

Tendencje do obniżania zawartości siarki w oleju napędowym doprowadziły do sytuacji, w której z paliwa usunięto substancje odpowiedzialne za smarowanie układów wtryskowych, także dolewanie oleju do 2T do ON ma swoje logiczne uzasadnienie. Jednak proponuję też zwrócić uwagę na paliwa premium i dodatki w nich stosowane, które mają zgodnie z obietnicą spełnić rolę identyczną, jak dolewany olej do 2T (syntetyczny z górnej półki), czyli poprawić smarność paliwa a tym samym lepiej smarować układ wtryskowy jak i poprawić parametry spalania poprzez ograniczenie dymienia.

Licząc koszt zakupu oleju do 2T, który w sumie podniesie cenę samego tankowanego ON, to w sumie zastanowiłbym się nad laniem paliw premium.

A czy warto lać paliwa premium????  Według mnie tak. Są przede wszystkim czystsze. Co do ich innych obiecanych właściwości, typu przyrost mocy itd., nie chcę się wypowiadać. Od ponad 7 lat jeżdżę autami z silnikami benzynowymi i tylko na paliwach premium. Skutek??? Przy wymianie filtra paliwa po przejechaniu 60 tys. kilometrów poprosiłem mechanika, aby przeciął filtr i zajrzał do środka. Okazało się, że filtr był zdecydowanie czystszy niż filtry w autach o podobnym przebiegu nie jeżdżących na paliwach premium. Przypuszczam, że z ON premium będzie podobnie.

Offline lukaszpiast

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Czerwiec 2018, 07:17:22 »
Czyli to bujda ze paliwa premium są jeszcze bardziej suchszymi paliwami niż zwykle paliwa ?? Bo i takie opinie słyszałem i żeby nie jeździć cały czas na paliwach premium tylko co jakiś czas zatankować zwykłego diesla.. Kurcze rożne opinie chodzą i komu tu wierzy :)Morze macie specyfikacje paliw ON zwykłego i ON Premium do porównania to by się wiele wyjaśniło wtedy..

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Czerwiec 2018, 08:53:40 »
lukaszpiast, ja znam opinie tylko gościa od DPF, zalecał raz na jakis czas jakiś dobry środek na obniżenie temperatury wypalania, oraz co któryś bak zalać zwykłego ON - jak się jeżdzi cały czas na premium...

Offline lukaszpiast

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Czerwiec 2018, 11:59:41 »
Czyli jednak coś w tym jest ???

[ Dodano: 2018-06-27, 12:04 ]
to chyba właśnie chodziło o właściwości smarne ze niby premium jest lepszy bo mniej tego syfu ma i nagaru mniej zostawia ma większa liczbę cetanowa ale jest suchszy ponoć

Offline attex

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Czerwiec 2018, 12:31:09 »
Napiszcie co sądzicie o nowym paliwie orlenu Efecta Diesel podobno czyści silnik