Swojego czasu mocno wnikałem w temat i trochę tego przewaliłem po różnych forach, ale niestety nie praktykowałem. Między innymi pamiętam ten wątek z naszego forum. Tu można poczytać na temat dolewania oleju do 2T do ON:
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3479Z informacji tam znalezionych, jak i z wielu innych tematów, które miałem okazję poczytać na innych forach można wywnioskować, że 90% dolewających olej do 2T do ON jest bardzo zadowolonych. Każdy po rozpoczęciu dolewania oleju do 2T do ON podkreśla bardziej miękką i cichszą pracę silnika, spadek spalania i mniejsze dymienie, co w sumie jest największym plusem przy stosowanych w dzisiejszych dieslach filtrach DPF. I jak dobrze pamiętam, to testujący zdecydowanie bardziej zalecają dolewanie syntetycznych olei do 2T zamiast półsyntetycznych czy mineralnych, gdzie mineralne oleje szczególnie te z niższej półki mogą narobić więcej szkody, niż pożytku – większy nagar.
Tendencje do obniżania zawartości siarki w oleju napędowym doprowadziły do sytuacji, w której z paliwa usunięto substancje odpowiedzialne za smarowanie układów wtryskowych, także dolewanie oleju do 2T do ON ma swoje logiczne uzasadnienie. Jednak proponuję też zwrócić uwagę na paliwa premium i dodatki w nich stosowane, które mają zgodnie z obietnicą spełnić rolę identyczną, jak dolewany olej do 2T (syntetyczny z górnej półki), czyli poprawić smarność paliwa a tym samym lepiej smarować układ wtryskowy jak i poprawić parametry spalania poprzez ograniczenie dymienia.
Licząc koszt zakupu oleju do 2T, który w sumie podniesie cenę samego tankowanego ON, to w sumie zastanowiłbym się nad laniem paliw premium.
A czy warto lać paliwa premium?

Według mnie tak. Są przede wszystkim czystsze. Co do ich innych obiecanych właściwości, typu przyrost mocy itd., nie chcę się wypowiadać. Od ponad 7 lat jeżdżę autami z silnikami benzynowymi i tylko na paliwach premium. Skutek??? Przy wymianie filtra paliwa po przejechaniu 60 tys. kilometrów poprosiłem mechanika, aby przeciął filtr i zajrzał do środka. Okazało się, że filtr był zdecydowanie czystszy niż filtry w autach o podobnym przebiegu nie jeżdżących na paliwach premium. Przypuszczam, że z ON premium będzie podobnie.