Forum > i40 VF
Końcówka sprzęgła zbiera na samym dole
carsik:
bie znam I40 ale o jakim regulatorze piszesz w układzie sprzęgła hydraulicznego? Jestem mechanikiem i może coś Ci podpowiem ale musze wiedzieć o czym piszesz.
boleq1971:
O tym regulatorze pisałem
carsik:
no dobra, to ściema. W którym miejscu bierze sprzęgło jak ruszasz (mniej więcej w jakim zakresie ruchu pedału)
wald_nml:
Co prawda u mnie sprzęgło zbiera normalnie, a przynajmniej tak mi się wydaje. Poza utratą pełnych obrotów przy gwałtownym puszczeniu sprzęgła na luzie jest ok. Jednak również haczy mi 1. oraz 2. bieg. Jeżeli ktoś znalazł rozwiązanie tego problemu to dajcie znać bo to upierdliwe.
boleq1971:
Opiszę mój problem jeszcze raz :postanowiłem podzielić się moim problemem z sprzęgłem / haczącymi biegami. Moje auto to I 40 2012 r 136 KM .Przy przebiegu 100k mil czyli około 160k km wymieniałem kompletne sprzegło. Po wymianie przez 2-3 tygodnie biegi wchodziły jak w masełko 😉 ale po tym czasie zaczęły się problemy z przełączaniem biegów. Na którymś forum wyczytałem że problem z biegami rozwiąże wymiana pompki pod pedałem. Wymieniłem i jak było przed tak jest po😡Wymieniłem także olej w skrzyni (tak ten dedykowany ) zero poprawy. W zeszłym tygodniu wymieniłem regulator sprzęgła i też ZERO poprawy. Mechanik zasugerował że może być tarcza krzywa 🤔 Napiszę tak: wsiadam rano do auta i biegi " legancko " wchodzą ale na NIE URUCHOMIONYM SILNIKU !!!! . Gdy zapomnę i uruchomię silnik mam wielki problem z wrzuceniem wstecznego bądź jedynki. aaa ktoś jeszcze sugerował że może być problem z linkami ale chyba gdyby to były linki to raczej by nie było różnicy czy silnik uruchmiony czy zgaszony. Ktoś miał podobny problem??
POMOŻECIE ???😉 Aha bo bym zapomniał gdy w pierwszym warsztacie wymieniali całe sprzegło to znalazłem po przyjeździe pod dom "zapasowe" śrubki na podszybiu? Możliwe że czegoś nie dokręcili??🤔
Nawigacja
[#] Następna strona