Forum > i30 FD
Ściąga na prawo, po geometrii.
Clins299:
Wrzuć kolego wydruk z geometrii.
Podczas jazdy podłącz się po obd2 pod układ kierowniczy i zobacz podczas jazdy jakie są pomiary w czasie rzeczywistym. Tam wszystko pisze.
Możesz pod Autocom sie podpiąć spokojnie Ci pokaże wszystko.
Odnośnie układu kierowniczego w i30 nigdy nie był precyzyjny (zawsze szuka swojego toru jazdy i trzeba korygować w szczególności na Alusach które fabrycznie ciężko wyważyć można tu pomarzyć o jakości np z grupy VW..)
longin1:
Oczywiście, że go wrzucę, ale muszę zakryć dane wrażliwe - RODO, a oprócz tego nie będę reklamował firmy więc trochę to potrwa.
Odnośnie kompa podczas jazdy, co miałbym sprawdzić?
arni_23:
Sprawdź opory toczenia jak radzili koledzy.
Hamulce regenerowałeś ale nie oznacza to, że wszystko poszło dobrze.
Sposób najprostszy i bez kosztowy, przejechać 30 km bez hamowania, zatrzymać auto i sprawdzić czy czasem felga prawa nie jest cieplejsza od lewej, jak będzie, oznacz to, że jednak zacisk lekko trzyma. a wtedy efekt ściągania masz wyjaśniony.
Drugi sposób to stacja diagnostyczna.
Poszukaj też innej firmy, która posiada maszynę do geometrii, może tam gdzie robiłeś jest urządzenie, delikatnie mówiąc, do luftu.
longin1:
--- Cytuj ---Wrzuć kolego wydruk z geometrii
--- Koniec cytatu ---
Proszę.
[ Dodano: 2018-06-20, 08:55 ]
--- Cytuj ---Sprawdź opory toczenia jak radzili koledzy
--- Koniec cytatu ---
Dzisiaj zrobiłem taki test. Delikatnie cieplejsza jest tylna lewa felga. Ale przy wpływie tego koła na tor jazdy auto powinno skręcać w lewo. Tak przynajmniej ja to rozumiem. Coś mnie "ciągnie" z tyłu po lewo to skręcam w lewo a u mnie samochód skręca w prawo.
[ Dodano: 2018-06-20, 12:07 ]
Byłem u mechanika. Jego zdaniem trzeba wymienić drążki kierownicze, nie końcówki tylko drążki bo na prawej kulce on wyczuwa luz, minimalny ale jest. Później geometria i dam znać co wyszło. Mowa była też o EPS czyli elektrycznym wspomaganiu kierownicy.
Tutaj mam pytanie do Was, czy da się to deaktywowac na jakiś czas? Czy w tych samochodach mamy tylko elektryczne wspomaganie czy jest również tradycyjne hydrauliczne?
Jak to sprawdzić?
ELETomek:
--- Cytat: "longin1" --- Czy w tych samochodach mamy tylko elektryczne wspomaganie czy jest również tradycyjne hydrauliczne?
Jak to sprawdzić?
--- Koniec cytatu ---
Jeżeli ten mechanik nie wie jak to lepiej jedź do innego. Jak nie ma zbiornika płynu, pompy i węży dochodzących do maglownicy to hydrauliki nie ma.
P.S. Mi osobiście nie podobają się ustawienia liniowe na wydruku. Ale mechanikiem nie jestem po prostu mi się nie podobają :-D
Nawigacja
[#] Następna strona