Autor Wątek: dziwne popiskiwanie - ki diabeł?  (Przeczytany 8185 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Testus

• Giełda
dziwne popiskiwanie - ki diabeł?
« dnia: 16 Maj 2018, 17:11:19 »
Jako, że wszelkie koncepcje mi się wyczerpały a mechanikowi chyba nie chce się szukać postanowiłem Was zapytać.
Od roku pojawia mi się czasami, przy rozgrzanym silniku, na wolnych obrotach popiskiwanie jak w starym kołowrocie u studni lub w obrotowej huśtawce.
Popiskiwania są cykliczne ale w dość dużym odstępie - ok 1-2 sekundy.
Co ciekawe są słyszane również po wyłączeniu silnika tak do pół minuty.?
Co się może jeszcze obracać po wyłączeniu silnika? Kompresor klimatyzacji? Pompa wspomagania?
Paski, napinacz pasków, pompa wody, rozrząd wymienione. Objaw pozostał.

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maj 2018, 19:33:30 »
Na pewno z przodu?

U mnie popiskiwała pompka paliwa w baku, ale tak jak piski się pojawiły tak po kilku miesiącach zniknęły. No i u mnie popiskiwało sporadycznie.

Z przodu po wyłączeniu silnika chyba nie ma co popiskiwać, może silnik od nawiewu. Pompy wspomagania, sprężarka są napędzane silnikiem, więc nie pracują po jego wyłączeniu.

Może też piszczeć jakiś przekaźnik. Myślę, że zlokalizowanie pisków nie będzie żadnym problemem, nasłuchuj skąd dobiegają piski.

Offline Testus

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maj 2018, 20:21:59 »
Nie pompa paliwa to nie jest. Ta piszczy jednostajnie od zawsze.
Niestety nie jest to słyszalne zawsze i najczęściej nim zdążę wysiąść z samochodu i otworzyć maskę to zanika. Mechanik nic nie słyszy.  Odwrotnie niż ja i moi pasażerowie
Chyba zmienię mechanika ;)

Offline Mirek

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Maj 2018, 00:43:16 »
Ja mam to samo - jak otworzę w czasie jazdy okno to słyszę - raz jest, później nie ma  - szukałem i w końcu dałem sobie spokój.
Tak jest dobrze  ponad rok i oprócz tego, że jest nic się nie dzieje.   :mrgreen:

Offline kerad

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maj 2018, 08:02:51 »
Ja w Sportage bliźniaczym, też mam coś takiego, szczególnie słyszalne jak wjadę do garażu i wyłączę silnik, to jest efekt jakby "ktoś" lub "coś" się huśtało na zardzewiałej huśtawce, nie potrafię tego inaczej słowami opisać, takie kwik-kwik...

Offline Testus

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maj 2018, 08:20:04 »
Czyli jednak dobrze słyszę  :mrgreen:
Dokładnie taki objaw.
Próbowałeś dochodzić co to może być?

Offline kerad

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Maj 2018, 11:10:28 »
Tylko sprawdziłem czy jakiś chlapacz się nie urywa, a że wszystko było dobrze umocowane, to nie miałem koncepcji co to może być, ale jest to powtarzalne...
Na podnośniku przy okazji roboty z hamulcami też nie doszedłem co to jest, także pokładam nadzieję w Tobie :) że podzielisz się informacją jak dojdziesz co to za mysza się huśta ;)

Offline Testus

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Maj 2018, 20:17:02 »
Oczywiście dam znać jeżeli się uda cokolwiek wyjaśnić w tym temacie.
Szukam też po forach bo problem wygląda na powtarzalny.
Niestety ciągle nic :(

Offline kijak79

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Listopad 2018, 09:13:37 »
Ja mam to samo w Sportage. Po wyłczeniu silnika słychać przez chwile taki właśnie pisk jakby jakaś pompka jeszcze pracowała. Wydaje mi się, że to gdzieś na środku silnika jest.

Offline kijak79

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopad 2018, 18:49:49 »
Cytat: "kijak79"
Ja mam to samo w Sportage. Po wyłczeniu silnika słychać przez chwile taki właśnie pisk jakby jakaś pompka jeszcze pracowała. Wydaje mi się, że to gdzieś na środku silnika jest.

Dodałem jeszcze krótki filmik:  

Wydaje mi się, że na początku było pare sekund a dziś zauważyłem, że to już będzie z 12-15 po wyłączeniu silnika. Przez chwile jakby jakaś "membranka" pracowała, zasysała albo jakiś łącznik..... A na samym końcu jest takie jakby "psss" i tak jakby coś się zamykało, jakiś zaworek, przepustnica, nie wiem co to jest i czy się tym martwić, że to już parenaście sekund się zrobiło?

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Listopad 2018, 19:13:04 »
A to nie jest jakiś akumulator podciśnienia???
Kiedyś w Oplu Vectra 1.7 td miałem podobny syk i tam właśnie miałem nieszczelność na wężyku w akumulatorze podciśnienia. A czy tu jest takie coś to nie wiem.

Offline kijak79

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Listopad 2018, 20:26:43 »
Być może to jest jakiś zawór podciśnienia. Ale pytanie czy tak musi to być i tak głośno i przez parenaście sekund chodzić? Czy coś już zaczyna się psuć

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopad 2018, 09:41:28 »
Raczej nic nie powinno syczeć. W moim też mam zawory podciśnieniowe i nic nie syczy. Możliwe,że coś się zaczyna rozszczelniać.
Trzeba maskę w górę i nasłuchiwać.

Offline kijak79

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Listopad 2018, 10:25:17 »
Czytałem gdzieś na innym forum, że inni też tak mają. Czasem jest to pare sekund, czasem troszke dłużej. Podobno ten typ tak ma, ciekawe...... Przy następnym serwisie wspomnę o tym, zobaczymy co powiedza.

Offline Piwek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Listopad 2019, 11:00:06 »
Nie wiem, czy nie zdobędę złotej łopaty, ale potrafi piszczeć łożysko na alternatorze.
Wszystko działa, a popiskuje...