Forum > i30 FD

Problem z geomatrią

(1/4) > >>

adrian89:
Hej,
Mam
 Po zimie okazało się, ze rwie mi oponę od środka. Pojechałem na geometrię i wszystko miałem w dwa światy. Mechanik ustawił zbieżność choć z tyłem miał problem bo śruba była zapieczona i mówił, że boi się by tuleji nie wyrwać.
W każdym razie kąt pochylania kół w tyle mam zły. I co ja mam teraz z tym zrobić? Bo wyczytuje, że nie da się go poprawić, choć w schemacie występuje coś takiego jak śruba mimośrodowa a nią się chyba kąt reguluje.
Proszę o pomoc.

guniak:
Mi mechanicy mówili że z tyłu się nie ustawia

adrian89:
No to jak rwie tył to co mam sprzedać samochód? Czy co sezon kupować nowe opony?
No mnie jak ustawiał to faktycznie coś tam się zmieniało. Ale czy pozytywnie czy negatywnie to ja sam nie wiem.

guniak:
Może podjedź do innego mechaniora niech zobaczy opony , może cos innego podpowie

Hants:
Skoro "bał się by tulei nie urwać" to znaczy, że niczego nie zrobił. Sruba mimośrodowa kręci się w otoczeniu takiego wytłoczenia, które przypomina cyfrę 0 i musisz mieć możliwość ustawienia jej w każdą ze stron i w każdej pozycji. Zapieczona tuleja może być takim extrasem, który zdziera Ci oponę. Tulei raczej się nie wymienia, cała końcówka wahacza nie powinna być zbyt droga.

Nie wiem jak wygląda Twoje podwozie, ale w moim modelu (w ramach ciekawostki) można było ustawić więcej z tyłu niż z przodu ( "toe" i "camber"). Z przodu, tylko "toe", gdyż "caster" wynikał z umiejscowienia dziur w amortyzatorze i zasady nie podlegał regulacji.  (http://www.ozebiz.com.au/racetech/theory/align.html)

Nie potrafię samodzielnie ustawić sobie pełnej, czterokołowej zbieżności (mam sprzęt, lasery itp pierdoły, ale po wielu próbach się poddałem) wydaje mi się jednak, że to "toe" bardziej wpływa na zdarcie opony niż "camber".

Proponuję podjechać do zakładu specjalizującego się w geometrii - zwłaszcza, że chodzi o tył. Przód ustawia się o wiele, wiele łatwiej.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej