Forum > i30 FD
Problem z geomatrią
Arunio:
Umowa stoi. Ale u Mnie troszkę potrwa. Zjechałem się finansowo. Jutro idę w kanał i organoleptycznie stwierdzę co może być nie Ok!
longin1:
--- Cytat: "adrian89" ---Hej,
Mam
Po zimie okazało się, ze rwie mi oponę od środka. Pojechałem na geometrię i wszystko miałem w dwa światy. Mechanik ustawił zbieżność choć z tyłem miał problem bo śruba była zapieczona i mówił, że boi się by tuleji nie wyrwać.
W każdym razie kąt pochylania kół w tyle mam zły. I co ja mam teraz z tym zrobić? Bo wyczytuje, że nie da się go poprawić, choć w schemacie występuje coś takiego jak śruba mimośrodowa a nią się chyba kąt reguluje.
Proszę o pomoc.
--- Koniec cytatu ---
Też miałem ten problem. Jednak mechanik zawziął się, rozgrzał palnikiem czymś popsikal i odkręcił. Nawet mi pokazał żeby nie było ściemy. Poszukaj lepszego mechanika a jak ci powie że tulejkę uszkodzi to trudno kupisz nową.
Clins299:
Zasada jest taka że każdorazowo jak się ruszy coś w zawieszeni czy z przodu czy z tyłu u prócz oczywiście łączników stabilizatorów, należ zawsze sprawdzić komputerowo geometrię. Niestety nawet po wymianie Amortyzatorów pomimo iż pewnie niema na nich regulacji.
Koszt po znajomości to od 50zł w górę. Dodatkowo przydało by się zaadaptować czujnik kąta skrętu kierownicy. osobiście nigdy tego nie robiłem ale w nowych samochodach z funkcją doświetlania zakrętów podobno to obowiązkowe.
Nawigacja