Autor Wątek: Pilny problem z klimatyzacją (climatronic) Proszę o rady !  (Przeczytany 4978 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Borsuklesus

• HKP
  • **
Pilny problem z klimatyzacją (climatronic) Proszę o rady !
« dnia: 30 Kwiecień 2018, 22:17:16 »
Witam, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.

HYUNDAI TUCSON 2005 rok, 2.0 CRDI, 113 KM, 4 WD. (wersja CLIMATRONIC), AUTOMATYCZNA SKRZYNIA BIEGÓW.

Auto zakupione we Włoszech i tam użytkowane.

Jeździło na krótkich dystansach - klima zawsze działała.
W 2017 roku - klimatyzacja została odgrzybiona + nabita nowym gazem (było zbyt mało). Wybraliśmy się w trasę ok. 1000 KM. Na polu ok. 30 stopni C. Klima po ustawieniu 21 stopni C. huknęła zimnem, konkretnym - że aż para leciała :) Po przejechaniu ok 30 km, może 40 - klimatyzacja zaczęła beż żadnych objawów działać coraz słabiej, niby dmuchała, ale tak jak zwykły nawiew (czułem się jak w Polonezie CARO z dmuchawą nastawioną na zimno  :lol:  :lol: )

Trudno - jechałem dalej w męczarniach - po ok. 100 km postój - 20 minut i.......po ponownym odpaleniu klimatyzacja znów zaczęła "buchać" zimnem aż miło. Ucieszyłem się, ale po przejechaniu w chłodzie ok 50 km znów nagle beż żadnego objawu - zamiast zimna, leci zwykłe powietrze jak z dmuchawy.

I sytuacja powtarza się już prawie rok. Między czasie auto zaliczyło 3 majstrów - każdy tylko chciał dobijać gazu - pomimo tego, że gaz był dobijany i jest na odpowiednim poziomie.

Klimatyzacja działa od 30 do 50 km i przestaje. Dopóki auto nie "odpocznie" z 30 minut - podczas dalszej jazdy się nie włączy (nawet przez 300 kilometrów). Ale gdy tylko odpoczniemy na parkingu - znów działa do tych 30, 40 kilometrów.

Co to może być ?
Macie podobny problem ?

Mechanik w Polsce stwierdził, że skoro auto jeździł we Włoszech - to na pewno koło pasowe od klimatyzacji się "wyrobiło" - a ze jest to część nierozbieralna, potrzeba ściągać 60% silnika i regenerować - koszt to ok. 2000 zł  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:

Macie pomysł, co zrobić w pierwszej kolejności ? Co sprawdzić ?

I druga sprawa. W zimie - podczas jazdy gdy ustawiam temperaturę nawet na 27 stopni - z dwóch nawiewów od kierowcy leci ciepłe - a z dwóch od pasażera leci zimne.

Bardzo proszę o pomoc, lato się zbliża, a jeździć w 30 stopniach bez klimy - to już wolę skuter  :roll:

Serdecznie pozdrawiam. CIAO

Offline MikiKacpi

• HKP
  • **
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maj 2018, 11:02:52 »
Na 99%  sprzęgło klimy do regulacji (za duża szczelina, jak się sprężarka rozgrzeje  to sprzęgło puszcza).

Offline beren1

• HKP
  • **
Klimatyzacja szron na rurkach słabo chłodzi.
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maj 2018, 11:31:46 »
Dorzucę do tego wątku bo mam podobny objaw z tym że zauważyłem że rurki od parownika zachodzą mocno szronem, klima niby chłodzi ale słabo. Dodam tylko że czynnik nie ubywa jest full. Wrzucam zdjęcie. Poradzicie proszę.

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maj 2018, 11:50:37 »
Szybkie wyszukanie w google i takie podpowiedzi:

1. mało czynnika
    2. Zagnieciona rurka za parownikiem
    3. np. zabrudzony parownik / wentylator / filtry
    4. przeładowany układ.

Offline beren1

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Maj 2018, 20:42:28 »
Jak bym chciał rady z google.... nieważne. Czynnik uzupełniony, domniemam że może być to zawór rozprężny, bo rurki nie mogły się same zagiąć a crasha nie miałem. Natomiast zastanawiam się czy ew nie jest to wina jakiegoś termistora który reguluje włącza wyłącza pompe klimatyzacji. Planuję wymienić zawór rozprężny i osuszacz przy okazji. Napiszę jesZcze raz klima po uruchomieniu chłodzi pięknie, potem zaszrania się parownik, po 40 min chłodzi dużo mnej i słabo wieje chłodem z nawiewu.... Liczę na podpowiedz praktykanta, a nie google spamera.

pozdrawiam fachowców