Autor Wątek: [Sonata NF] Jakie polecacie opony ?  (Przeczytany 2986 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vitalyzd

• Giełda
[Sonata NF] Jakie polecacie opony ?
« dnia: 26 Kwiecień 2018, 21:29:12 »
Witam, niestety opony zakupione z autem okazały się "niewypałem" i muszę teraz kupić letnie opony... obecnie mam 215/60/16 . Co możecie polecić , żeby były ciche i nie ulegały ząbkowaniu ?

Offline darekn15

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwiecień 2018, 21:44:57 »
Ja kupiłem coś takiego - 2 lata temu.
https://www.sklepopon.com/opona-letnia/nexen-nblue-hd-plus-215-60-r16-95-h-75447

Są naprawdę ciche, co do trwałości to za mało nimi przejechałem - tzn około 12 tyś km , póki co nie mam żadnych zastrzeżeń. Z opinii na necie wynikało że całkiem dobrze znoszą większe przebiegi.

Offline vitalyzd

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Kwiecień 2018, 21:52:30 »
Hmm taka nieznana firma :D bo sie zastanawiam czy 1000 zł wydać czy 1600 zł na opony...

hmm taka niska cena za te opony 185 zł :O lol pomyśleć że to jest klasa porównywalna z markowymi firmami :D ? hmmm

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Kwiecień 2018, 23:07:17 »
Michelin primacy 3 215/60/16

Innych dobrych nie znam i nie uzywalem.

Offline darekn15

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Kwiecień 2018, 09:02:26 »
Cytat: "vitalyzd"
Hmm taka nieznana firma :D bo sie zastanawiam czy 1000 zł wydać czy 1600 zł na opony...

hmm taka niska cena za te opony 185 zł :O lol pomyśleć że to jest klasa porównywalna z markowymi firmami :D ? hmmm

Chyba inny rozmiar sprawdziłeś  ... cena za 215/60/R16  95H to    245 pln. Co do jakości jak pisałem póki co bardzo ok, ale stosunkowo mało przejechałem. Dla mnie dość wiarygodne opinie to takie po minumum 3 sezonach użytkowania i przejechanych minimum 30 tyś km.

W moim dawnym aucie  - Nissanie Almerze  miałem kiedyś letnie Fuldy (nie pamiętam modelu, ale nie były najtańsze). Z tego co pamiętam to I-szy sezon były bardzo ok, w II-gim, też całkiem ok, ale w III-im jakaś tragedia - niby zostały wyważone , ale telepało kierownicą już przy 80km/h (byłem chyba w 4 zakładach żeby się upewnić że są dobrze wyważone ), a do tego zrobiły się bardzo głośne - skończyło się na wymianie 2 przednich na nowe innej firmy. No i wiedziałem że już żadnych Fuld nie kupię, bo w 3-cim roku ( łączny przebieg około 30 tyś ) stały się kompletnym chłamem.

Co do Nexenów, to namówił mnie do nich mój mechanik, człowiek dość "wybredny" jeśli chodzi o wymogi bezpieczeństwa, twierdząc że też dość długo szukał następcy do swoich Michelin-ów  i dość długo "obczytywał" zachodnie fora i tam Nexeny miały dobre opinie i ogólny obraz był taki że są poprostu niedoceniane i zupełnie niesłusznie klasyfikowane jako "budżetowe".

W linku który podałem  jest kilkanaście opinii - wszystkie pozytywne , z tym że prawie wszyscy piszący/ chwalący opony mało na nich przejeździli, ale jest też jeden wpis użytkownika o treści:

Przejechany dystans: od 30.000 do 100.000
Styl jazdy: Umiarkowany
Okres użytkowania: Powyżej 3 sezonów
Czy poleciłbyś tą oponę: tak
Opinia użytkownika

Ranking ocen nie jest obiektywny, niewiadomo dlaczego tej oponie "nie wolno" dać oceny 5 i 6 a niby dlaczego? Już czwarte auto na tych na tych oponach i są o niebo lepsze od znanych renomowanych producentów....

Albo taki wpis innego użytkownia - przebieg mały, ale dość gruntownie przetestowane jak wynika z poniższego opisu...

Usłysząłem o tej marce opon tydzień przed ich zakupem (moje Conti umarło na bułę z boku i stwierdziłem że finito). Już już miałem używki nabyć (bo nowe markowe wydały mi się do starzejącej Nissan-Kaszki zbyt drogie) kiedy na brytyjskich forach znalazłem dobre opinie o tanich NEXEN'ach które u nich ludki sobie b.chwalą. Jak już napisałem w inny wątku ten Koreański produkt (https://en.wikipedia...wiki/Nexen_Tire) jest dla mnie objawieniem - jazda na nich to dzika radość, zwłaszcza zakręty (sucho czy mokro) ale i ruszanie (z czym np. moje zimówki Blizzak LM-25 mają problem). Mam je od kilku tys km (maj tego roku) więc powinny być już 'dotarte' i wykazywać swoje std. parametry ale są ewidentnie dobre. Próbowałem na nich już wszystkiego: zryw na mokro, Kaszkowy top speed, najazdy na głęboką wodę /koleiny/ blisko sety - Conti to oblały, ostrych zwrotów na mokrym, pełnego wykorzystania ABS na mokro (że o suchym nie wspomnę bo nie ma po co - zdały po prostu)... Kurza twarz, nie mam się kompletnie do czego przyczepić (narazie). Dawno mi się tak dobrze Kaszak drogi nie trzymał. No może ciuteczkę je bardziej słychać w porównaniu do tych Continental Premium Contact II (215/60 R17) no i nie wiadomo jak się ścierają (a podobno mocniej niż Conti - tak na forach u brytoli piszą). Tam NEXEN bardziej znany... W sumie to jeszcze pierwszy sezon więc łobaczym jak ta trwałość... No ale na razie pełne szczęście :D Z czystym sumieniem polecam.

btw opon nie sprzedaję/  zakładu wulkanizacyjnego nie prowadzę  ... kupisz co chcesz

Offline vitalyzd

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Kwiecień 2018, 21:47:14 »
Można rzec o tej firmie opon jak o Sonacie że jest niedoceniona ;)