Autor Wątek: [Santa Fe DM] Santa Fe DM - szukam informacji na temat tego  (Przeczytany 4421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mirek70

• Giełda
Witam...

Witam wszystkich użytkowników na forum przy okazji składam najlepsze życzenia z okazji świąt Wielkanocnych. Jestem obecny tutaj od parę ładnych lat z modelem Santa FE SM, obecnie CM a już niedługo myślę że z DM. Dzisiaj przejrzałem wszystkie posty dot. Santa FE i na temat modelu DM są zaledwie trzy...
W internecie informacje ogólne nic szczegółowego parę opinii , dlatego zwracam się Tutaj z pytaniem o wersje silnikowe ( ich zalety i wady) na Europę diesel, benzyna - jest dla mnie jak i w poprzednich modelach na 1 miejscu ze względu na odległości jakie pokonuję do pracy mam 10 km dłuższe trasy jeżdżę rzadko.
Jakie zalety i wady ma wersja DM czy ktoś ze Śląska posiada ? i byłby chętny pokazać swój samochód Proszę o kontakt na priv - Dziękuję.

Pozdrawiam
Mirek

Offline cezaros

• Giełda
[Santa Fe DM] Santa Fe DM - szukam informacji na temat tego modelu
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudzień 2018, 00:07:36 »
Ja mam DM z 2013 r z silnikiem benzyna turbo 2.0 moc 272 km  ściągnięty z USA i powiem tyle jestem zachwycony jak cholera. Mam SM i powiem tyle postęp technologiczny widać między tymi modelami. Ja swojego zagazowałem ze względu na duże przebiegi jakie robię. Przejechalem już 100 kkm i tylko oleje zmieniam. LPG było ciężko mu założyć bo to gdi wtrysk bezpośredni, ale razem z firmą stag daliśmy radę. Jak ktoś ma pytania proszę priv lub mail cezaros4@gmail.com

Offline jlupino

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudzień 2018, 10:44:46 »
cezaros ,a jak z częściami eksploatacyjnymi i osprzętem do tego silnika,bo przecież na Europę to nie szło? Jest to do kupienia w miarę szybko,czy też na każdą część trzeba dwa tygodnie czekać.
Myślałem o tym silniku,ale właśnie dostępności części się wystraszyłem.

Offline cezaros

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudzień 2018, 06:35:04 »
Wszystko co potrzebowałem do tego auta podchodzi z 2,4 benzyna gdi który jest na Europę. Wymieniałem mcpersony wahacz dolny i końcówkę drążka ( auto było uderzone w przednie lewe koło) i błotnik lewy. W silniku wymieniałem tylko świece zapłonowe i nic więcej jak do tej pory. Silnikowi nic nie ma prawa być jeżeli będziesz wymieniał olej jak producent zaleca co 5 do 8 tys. km filtr oleju powietrza i kabiny ten sam co 2,4 gdi. Silnik jest wyżyłowany mocowo dlatego zalecana jest tak częsta wymiana oleju, ja olej sprowadzam z USA wychodzi tylko 30 zł drożej jak olej europejski. Ciekawostka na koniec przeczytana na amerykańskim forum Hyundaia silnik 2,0 turbo gdi w tym sanciaku pochodzi od Mitsubishi Lancer Evo IX i pewnie jak kiedyś będę robić remont silnika pójdę tym tropem 😀

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marzec 2019, 22:25:51 »
Jest ktoś na forum kto ujeżdża wersje 2.2 crdi? Prawda że nie trzymają fabrycznych nastawów i po kilkudziesięciu tys. km mamy do dyspozycji ok 170 KM i ledwo 400 Nm.Czy to tylko ściema firm tuningowych?