Autor Wątek: [Accent LC] Błąd od sondy lambda  (Przeczytany 30979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Erebus

• Gość
[Accent LC] Błąd od sondy lambda
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Marzec 2012, 22:19:47 »
Na drugiej sondzie z tego co wiem powinna być amplituda która jest odwzorowaniem tej z pierwszej, jednak zmniejszona o tłumienie jakie daje katalizator. W ptof. zakładach zajmujących się robieniem układów wydechowych po usunięciu katalizatora, przekierowują  sygnał z pierwszej na drugą sondę przez diodę która symuluje właśnie "dławienie" katalizatora. Stąd właśnie zakres działania sondy.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Marzec 2012, 08:21:38 »
Ja też kiedyś sądziłem, że wskazania drugiej sondy powinny odwzorowywać pierwszą lecz na szkoleniu DENSO wyprostowali moje poglądy :-P

Erebus

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Marzec 2012, 12:41:58 »
Widzisz człowiek uczy się przez całe życie  :-)  Ale dobrze wiedzieć

kobalt87

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Maj 2012, 11:05:55 »
Poszedłem tym co mi zaproponowaliście. Mechanik stwierdził że należy wymienić tłumik drgań w układzie wydechowym. Błąd sondy został skasowany, miejmy nadzieje że już się nie pojawi. Po przejechaniu kilku tysięcy napiszę jak się samochód sprawuje.

Bervoc

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Grudzień 2012, 17:33:21 »
Cytat: "kobalt87"
Poszedłem tym co mi zaproponowaliście. Mechanik stwierdził że należy wymienić tłumik drgań w układzie wydechowym. Błąd sondy został skasowany, miejmy nadzieje że już się nie pojawi. Po przejechaniu kilku tysięcy napiszę jak się samochód sprawuje.

Troszkę odkopię temat, bo chciałem się zapytać czy problem ponownie powracał?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Grudzień 2012, 19:54:53 »
Na wiosnę mam zamiar zamontować patent z   TEGO i TEGO forum gdyż cały czas mam problem z błędem P0422-zdolność głównego konwertera katalitycznego do usuwania szkodliwych składników spalin ( blok cylindrów nr 1)- poniżej wymaganej wartości.Przebieg 108 tyś km, wydech uszczelniony (wcześniej tylko błąd P0133 ).

[ Komentarz dodany przez: IgoReCzeK: 2012-12-20, 00:43 ]
"Dokąd On idzie ?"chyba do Transylwani, nie sądzę, by to był teraz marsz w kierunku Laponii.  :mrgreen:

Bervoc

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Grudzień 2012, 23:27:28 »
Mnie ponad dwa tygodnie temu wyskoczył błąd sondy lambda i czujnika przepustnicy. Pojechałem do mechaniora, odczytał błędy i powiedział że jeżeli znów się zapiali za jakiś czas to oznaka tego że sonda pada. No i wyskoczył check enigine  równo dwa tygodnie po skasowaniu błędów. Jutro mam zamiar przyglądnąć się układowi wydechowemu i sprawdzić czy nie ma gdzieś nieszczelności.