Autor Wątek: SantaFe napęd 4x4 - duży problem  (Przeczytany 5840 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zicer1977

• HKP
  • **
SantaFe napęd 4x4 - duży problem
« dnia: 24 Marzec 2018, 20:24:00 »
Witam

Od 2 lat jestem posiadaczem SF CM z 2007 roku i od tego czasu borykam się z problemem napędu 4x4 a mianowicie.
Po pewnym czasie od zakupu auta od Niemca (płakał jak sprzedawał) zaczęły się pojawiać szarpania całym nadwoziem podczas ruszania do przodu i do tył przy skręconych kołach i w lewo i w prawo. Potem pojawił się problem z ruszaniem po górę gdy był pełen skręt, samochód wtedy zachowywał się jakby był kamień pod kołem i ruszał dopiero po mocnym dodaniu gazu i lekkim wyproście kół oczywiście z dużym szarpnięciem. Gdy podjeżdżam na jakieś większe wzniesienie tyłem np. przy zawracaniu pojawia się mocne szarpanie całą budą.
Co zrobiłem:
- stwierdziłem usterkę prawej półosi - kompletna regeneracja całej w Motomax Toruń
- regeneracja sprzęgła haldex tylnego mostu
Problem się zmniejszył ale nie ustał. Gdy ruszam energicznie czy na wprost czy po łuku pojawia się szarpanie nadwoziem - efekt taki jakby przeskakiwał jakiś wieloklin...
- zdemontowałem wał pędny - problem ustał - ale ja chcę 4x4 więc wał wrócił
- wczoraj odłączyłem wtyczkę od haldexa w tylnym moście i... problem ustał pomimo tego, że mechanicznie wszystko jest nadal spięte... oczywiście zapaliła się kontrolka ESP i napędu 4x4.

O co tu chodzi???
Proszę o pomoc bo już mi ręce opadają...

Offline vavoom

• Giełda
    • http://www.youtube.com/duszaniespokojna
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Marzec 2018, 00:43:44 »
Przede wszystkim - tam nie powinno być haldexa...

Offline zicer1977

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marzec 2018, 19:36:21 »
W CM jest, ix35 jest, w Tusonie również. Jest między wałem napędowym a mostem. To ta część z zieloną nalepką od motylka do śrub. Miałem go w rękach i jest z pewnością we wszystkich CM 4x4.

Miałem już 2 kompletne mosty z części używanych i było to samo (brak pewności, że były sprawne).

Bardzo proszę o jakąś konstruktywną pomoc.

Offline vavoom

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Marzec 2018, 20:31:42 »
A co jest napisane na tej zielonej nalepce?
Ja tam widzę sprzęgło elektromagnetyczne od Borg-Warner (ITM 3e), a nie haldexa.

Offline zicer1977

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Marzec 2018, 22:57:17 »
ok, niech będzie - nie jestem ekspertem w tych sprawach (haldex - elektrohydrauliczne, tu jest elektromagnetyczne) tylko szukam pomocy, bo w mojej okolicy wszyscy mechanicy rozkładają ręce. W serwisie fabrycznym proponują wymianę całego elementu, nawet nie chce się mi pisać o cenie.
Ktoś może mi jakoś pomóc?

Offline vavoom

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Marzec 2018, 23:18:56 »
Kolego, jeśli po odpięciu wtyczki problem ustaje, to jasno wskazuje na problem ze sprzęgłem napędu i kluczową informacją jest, czy jest to haldex, czy inne sprzęgło, w tym przypadku elektromagnetyczne od Borg Warner. Szukaj po necie informacji o usterkach ITM 3e (a nie haldexa!), na YT jest nawet film jak ktoś (chyba z Rosji) rozkręca to sprzęgło i coś przy nim majstruje, pod filmem są pytania i komentarze (pisane cyrylicą), może tam coś znajdziesz.
Przyczyną może być także wieloklin pomiędzy przednim dyfrem a skrzynią rozdzielczą (przekładnią kątową) lub coś w samej skrzyni rozdzielczej.

PS. Hyundai ix35 ma jeszcze inne sprzęgło...

Offline zicer1977

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Marzec 2018, 07:47:49 »
Sprzęgło było już u machera, stwierdził, że nie znajduje tam problemu. Wymienił olej bo był brudny i tyle. Chociaż faktem jest, że specjalizuje się właśnie w nieszczęsnych haldexach...

Będę szukał dalej rozwiązania problemu. Spróbuję trafić jakiś sprawny kompletny most na podmiankę aby mieć pewność, gdzie jest przyczyna. Chyba pozostaje poszukać SantaFe z dobrymi napędami i na chwilę podmienić...

Offline vavoom

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Marzec 2018, 11:13:26 »
Dwa posty niżej jeden z forumowiczów opisuje uszkodzenie w przekładni kątowej/skrzyni związane z wieloklinem, jest też link do forum Kia ze szczegółowymi zdjęciami. Jeśli macher nie znalazł usterki sprzęgła (i połączenia z dyfrem?), to przyczyna może leżeć z przodu, nie z tyłu.