Forum > Kona

Kona 1.6 T-GDI

<< < (2/13) > >>

danetka:
Witam ja mam silnik 1.0 i po mieście 9 do 10l/100 Km wychodzi.Pozdrawiam

Owain:
:shock: No to masakra. W 1.6 spokojnie w mieście weźmie 12l a może i więcej...  :cry:

A widziałem jakąś reckę, że Tucson z silnikiem 1.6 i 177KM (nie wiem, czy ten sam) ma znacznie niższe spalanie...

danetka:
Może jakbym miał lżejszą noge to byłoby mniej,ale równając do poprzedniego (ix35 2.0 184KM 4WD aut.) który łykał po mieście 13 to i tak jest dobrze.Po trasie ,na razie jedynej,(ok.300km) wyszło 5,2.Mam wersje style premiere na kołach 17" ale na zime założyłem 16".Nawet jazda na 17" jest przyjemna bo ix na 18"czuł każdą dziure.

Owain:
No to tak na szybko:

- Dowiedziałem się, że nie ma możliwości zamówienia wersji Premium z kołami 17''. Sprzedawca poradził, bym wziął premium i samemu sprzedawał całe koła z czujnikami, a następnie prywatnie kupował 17tki. Moim zdaniem za dużo zachodu, zwłaszcza wobec dostępności informacji o kołach, o czym niżej. Tym samym zostaje mi zakup w wersji Style i dokupienie tych pakietów, jakie się da. Najbardziej będzie mi brakować elektrycznie sterowanego fotela.

- Zastanawiam się, jak zaopatrzyć się w koła zimowe. Obecnie jeżdżę jeszcze autem bez czujników ciśnienia w oponach, więc niewiele o nich wiem. Plotka miejska głosi, że lepiej mieć koła, bo przy zmianie samych opon łatwo te czujniki można uszkodzić. Tym samym chętnie na zimę założyłbym 16'' stalowe felgi z odpowiednimi oponami, jak w wersjach z silnikiem 1.0, ale tutaj nikt nie jest mi w stanie odpowiedzieć, czy w ogóle można. Niby wymiary ayta sa takie same w obu wersjach, ale ciężar już nie i nie wiadomo, czy można 16tki założyć do silnika 1.6 i 4x4. Ja się na tym kompletnie nie znam. Nawet przy felgach 17tkach, na różnych portalach typu oponeo, jak się wpisuje że do Kony, to wyrzuca jakieś absurdalne rozmiary np. 15'' z niedopasowaną wysokością opon. A w salonach Hyundaia też nie wiedzą, nie znają się, nie chcą się dowiedzieć. Masakra.

- Koło dojazdowe. Miejsce jest, na jakimś polskim teście na YT widziałem taką dojazdówkę załadowaną. Natomiast gdzie i jak ją kupić? W salonie w Wawie na Puławskiej się wykpili, że nawet w serwisie nie wiedzą gdzie, nie mają, nie sprowadzą. W siedzi jak się wpisze dojazdówka Kona to wywala pełno dziwnych rozmiarów również do innych aut - na pewno nie pasujących do Kony.

- Spalanie - ciągle czytam i wierzyć mi się nie chce. Ponoć z silnikiem 1.6 potrafi palić w mieście 16 l/100 km. Nie wiem czy ten silnik 1.6 to ten sam co w Tucsonie 1.6 T-GDI 177 KM 4X4 (AT), ale wychodzi, że mimo iż Tucson cięższy, to pali mniej od Kony z tym samym silnikiem. Czekam na raporty użytkowników.

lovelypl:
Założyć 16" można. Sam takie dokupuję do Kony na zimę. W salonie, oryginały. Nawet katalog felg Hyundaia mam i tam są 16" do Kony pokazane.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej