Forum > Kona
Kona 1.6 T-GDI
Owain:
Pozawalam sobie założyć temat, bo nie znalazłem zbiorczego tematu o Konie, szczególnie w tej wersji silnikowej. Przymierzam się do zakupu, ale myślę, że to miejsce będzie adekwatne, bo może wymienią się doświadczeniami (bolączkami) użytkownicy tego auta.
W skrócie, przemierzyłem większość salonów z ich crossoverami i w Konie się zakochałem, tym bardziej, że żona naciska na automatyczną skrzynię. Tani nie jest, ale design piękny. Crossovera chcę wziąć, bo jestem po dużych problemach z kręgosłupem i wyższe wsiadanie jest dla mnie pożądane, jednocześnie nie potrzebuję tak dużego auta jak Mazda cx-5, Renault Kadjar czy Hyundai Tucson.
Co mnie niepokoi:
- właśnie w kontekście kręgosłupa, podobno nad wyraz sztywne zawieszenie. Ja wiem, że wszystkie suvy i crossovery muszą być sztywniejsze by się nie bujać przy wyższym środku ciężkości, ale muszę się przejechać, by zobaczyć czy jazda tym nie będzie niekomfortowa. Nie wiem czy dobrym pomysłem było wyposażenie topowej wersji w felgi 18 z niskim profilem opon. Osobiście myślałbym o 17tkach a na zimę nawet 16tkach.
- Spalanie. W testach na YT czy niezależnych, w tym zagranicznych pojawiają się informacje o spalaniu rzędu 12,5 l/100km w mieście. Ja rozumiem, że 177 koni, że automat i że 4x4, ale to trochę dużo. Chyba, że taki wyniku uzyskali testujący po solidnym sprawdzaniu przyśpieszania i hamowania na trybie sport. Widziałbym tu max 10 l w mieście (vs. 8 l/100 km wg producenta).
- Kona jest wykonana wspaniale, jakość materiałów na plus w stosunku do konkurencji, ale mam wrażenie, że zamykanie drzwi i klapy bagażnika (w trzech oglądanych sztukach) jest lekko... trzaskające. Nie miękkie ale takie jakby uszczelki były za cienkie. Macie podobne wrażenia?
gulgulq:
Pozdrawiam interlokutora z salonu Autores :).
Owain:
O, pozdrawiam :)
Dziś się dowiedziałem, że niestety nie można zamówić Kony w wyposażeniu Premium ale z mniejszymi oponami (17''), zatem chcąc te siedemnastki będę musiał wziąć niestety style :(
yunior81:
Uroki dziwnie skonfigurowanych opcji wyposażenia :/
gulgulq:
Zamów Premium i drugi 17" komplet kół zimowych. 18" sprzedaż a za tę kwotę kupisz mniejsze.
Nawigacja
[#] Następna strona