Forum > Kona

Kona 1.6 T-GDI

<< < (3/13) > >>

Owain:
Ale lovelypl, jaki masz w tej konie silnik? Bo jeśli 1.6 i bez problemu 16, to fajnie. Choć ja się wczoraj wczytałem w opinie kolegów z wątku tucsonowego, o oponach całorocznych jakiejś dobrej firmy - tak aby nie było zabawy, zwłaszcza z czujnikami. A właśnie, a czujniki ciśnienia do Kony to tylko w ASO czy można też kupić w sieci?

lovelypl:
Jeszcze nie mam, ale zamówiłem 1.6 :)
W salonie mi zaproponowali 17 albo 16 - w końcu w oficjalnym katalogu Hyundaia są takie, więc chyba producent wie jakie podchodzą. Nie mam pojęcia dlaczego miałyby być z tego powodu jakieś problemy.
Obecnie mam 16" w SantaFe, który jest o jakieś 400kg cięższy niż Kona.
Jeśli chodzi o zimówki to kupię raczej Nokiany. Nie za drogie, a zimówki robią spoko.
Co do czujników - nie muszą być oryginały, ale z tzw. "chińczykami" może być różnie. Gość w salonie mi mówił, że testował różnych producentów i jedne działały bez problemu, inne nie były widziane przez komputer pokładowy.
W katalogu widzę, że identyczne jak do Kony są do i30 PD i Elantry. Komplet w okolicach 600 zł.

Owain:
O, to Twoja wiedza i doświadczenie będzie bardzo cenne :) Mi niestety i w Rzeszowie i w Warszawie w salonach powiedzieli, że nie ma szans zamówić wersji premium z 17tkami, a co dopiero z 16tkami, nawet powątpiewano, czy 16tki mogą być w ogóle zakładane do wersji z silnikiem 1.6 (ciężar? 4x4? - nie znam się). A Ty zamówiłeś style czy premium? Pewnie też kupię drugi zestaw, bo faktycznie całoroczne to nie taki miód, jak poczytałem. Niestety jakoś nie widzę miejsca, by kupić w ludzkich pieniądzach wszystko na raz, albo drogo w salonie, albo np. na oponeo felgi i opony a czujniki w ASO. No i jeszcze dojazdówkę bym kupił, ale tu już całkowicie jestem zielony, bo profil opony określany jako procent czegoś tam, to nie wiem jak to przeliczyć na dostępne w sieci dojazdówki.

Co do spalania, to na weekendzie trochę filmików i obejrzałem i siły nie ma chyba, by Kona paliła z 1.6 więcej niż Tucson 1.6 4x4 i 7DCT, bo to ten sam silnik a autko lżejsze. Myślę, że będzie to w mieście ok. 11-11,5, trasa zaś 7-8.

lovelypl:
Widzę, że ciekawi ludzie w tych salonach pracują :) Jakby któremuś się chciało zerknąć do katalogu felg Hyundaia, odpowiedź miałby od razu.
Powiem więcej - jakby do ręki wzięli cennik Kony to by zobaczyli, że wersja Classic Plus przychodzi z kołami.... 16".
Co prawda nie kupuję na zimę stalówek tylko alusy (czarne :)), ale nie mam pojęcia dlaczego stalówki 16" miałyby nie podejść. Nie takie samochody jak Kona na 16" zasuwają.
Zamówiłem Premium - jak się bawić, to się bawić. Mój SantaFe jest prawie pełnoletni (mam jedną z pierwszych serii) i swoje już pojeździł, a nie zamierzam Kony za 3 lata sprzedawać.

vavoom:
Wielu danych na temat spalania Kony jeszcze nie ma, ale polecam obserwować:
https://www.spritmonitor.de/en/overview/19-Hyundai/1638-Kona.html?powerunit=2
Dla porównania Tucson:
https://www.spritmonitor.de/en/overview/19-Hyundai/189-Tucson.html?fueltype=2&power_s=175&power_e=180&exactmodel=4WD&powerunit=2

Koledzy, jak już będziecie mieli autka, zapraszam na test napędu 4x4 na rolkach, ktoś się skusi? :)
Niedawno testowałem napęd Santa Fe (wynik bardzo dobry - //www.youtube.com/watch?v=on8siRlcxGU ), ciekawe jak Kona wypadnie w takim teście.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej