Forum > Sonata
[Sonata NF] Ile wam spala ?
darekn15:
Proponuję na spokojnie to jeszcze sprawdzić. Generalnie bez sensu jest porównywać inne auta z Twoim - mam na myśli inne marki czy modele Hyundaia, a nawet Sonatę 2.4 z 2.0.
Zrobiłeś pojedynczy test na raczej dość krótkim odcinku, wpływ na wyższe spalanie mógł mieć np wiatr czołowy - jak jedziesz licznikowe 120 i do tego masz wiatr w maskę auta powiedzmy wiejący 20 km/h to opory auta masz takie jakbyś jechał ze 140, więc w takich warunkach +1 litr do spalania jest gwarantowany.
Ogólnie to z lektury forów zagranicznych (amerykańskie lub wschodnio azjatyckie) dotyczących spalania Sonat (2.0 lub 2.4) jawi się obraz że nie są to zbyt oszczędne auta. Z moich obserwacji (silnik 2.0) jak już pisałem auto ma przyzwoite spalanie przy prędkościach do 100, wtedy można liczyć na 7,5-8l niestety prędkość 120 skutkuje spalaniem w granicach 9l, 140 to >10l. Więc Twoje 10L przy 120-130 i na zimówkach (mam nadzieje że dobrze napompowane) wpisuję się w to co obserwuję w swoim aucie (no chyba że mamy tak samo niesprawne auta :mrgreen: )
Hants:
Mój test na 400 kilometrach dowiódł, że mogę spalać.... 7.21 na setkę :shock: :shock: :shock:
Kilkakrotnie, przez dobrych kilka minut komputer rejestrował 40.2mpg a to jakies 5.88 na setkę.
Niestety, wiąże się to z jazdą około 60mph przez 200km (pozostałe 200km zrobione z "normalnymi" prędkościami, dwoma pasażerami i ok 60kg extra bagażu), a to męczy na dłuższą metę...
demolyse:
Hej, chciałem zapytać, czy kolega vitalyzd już wie coś więcej na temat spalania swojej "Soni"? Ja od niecałego miesiąca jestem posiadaczem Sonaty 2.0 CRDI w automacie i z wyliczeń w cyklu miejskim wychodzi mi 12l/100 km. Wydaje mi się, że mimo wszystko jest to duże spalanie i być może tak jak koledzy wcześniej pisali, nie ma co porównywać z innymi markami, jednak każdy znajomy jak słyszy o takim spalaniu w ON to oczami przewraca... :roll:
Piotrek79:
U mnie po mieście Tucson 2.0crdi AT spala coś koło 11.l
Marcin W:
U mnie sonata 2.4 z 2005r Miasto ok 11L a 7 L na autostradzie tylko że do 3 tyś. obr. jakieś 120 km h. nie można przekraczać.
Nawigacja
[#] Następna strona