Forum > Sonata
[Sonata NF] Ile wam spala ?
vitalyzd:
Witam, zakupiłem autko miesiąc temu wydaje mi się że pali jak smok ! średnio zauważyłem że tankując 10L zrobiłem 70km teraz zatankowałem 58litrów wskazówka już zbliżyła się do tej wysokości gdzie tankowałem po 10L a przejechałem ledwo 270km ... myślę że do 350km dojadę na 58 litrach ... to chyba trochę za dużo ? Jazda w mieście zimą przy temperaturach minusowych . Czy to normalne ?
kowal2000:
u mnie ponad 10L/100 - trasa 16km ale prędkość 140. Jak jeździłem do pracy po mieście - droga 6 km - to palił 13L/100. Na trasie z umiarkowaną prędkością udało mi się zejść do 7L/100. Ale ja mam automat. Nie zauważyłem że masz PB :oops:
vitalyzd:
Hmmm.. to jak masz automat to więcej pali niż manual....
dziwne że aż tyle pali to jak dobrze pójdzie to wyjdzie mi spalanie 16L/ 100km :O w mieście ... jakaś masakra chyba ...
Mechanik sprawdzał komputerem lambdę i wszystko okej... to skąd takie spalanie ?
Czyżby przez ostrą zimę i trasy miasto miasto 4-10km ?
Hants:
Nieco ponad 10l/100km
https://www.spritmonitor.de/en/detail/871089.html <--- 100% autentyczne dane!
Moja magiczna kula mi mówi, że masz walnięty termostat.
vitalyzd:
Myślisz ze mam walnięty termostat na ile procent ? jak to sprawdzić ??
W sumie to może miałoby jakiś sens bo autko mam od miesiąca ale zauważyłem że wskazówka temperatury nigdy nie idzie wyżej lecz do pewnego poziomu... dziwne że nawet w korkach nie idzie wyżej ... to właśnie być może chodzi o termostat...a mechanik mówił że ta wskazówka to tak ma zostać w takiej pozycji ... nic... pytanie jak to samemu wymienić ...
lecz w mrozy w miarę szybko się nagrzewał po kilku minutach już z przedniej szyby leciał lód ... nie wiem w sumie to może nie ma znaczenia. ale taki termostat 100zł kosztuje to chyba nawet dla świętego spokoju warto wymienić o ile będe potrafił zrobić to samemu
Nawigacja
[#] Następna strona