Forum > Sonata

[Sonata NF] Ile wam spala ?

<< < (8/17) > >>

wtom:
za dużo o ok.1,5-2l. sprawdź filtr powietrza, sondy lambda i katalizator czy nie jest już przypchany

darekn15:
wtom , Przy warunkach jakie podał kolega vitalyzd, to raczej to auto tak będzie spalać.
Ty może masz lepsze wyniki,ale masz zupełnie inne auto. Silnik Gdi i pewnie 6 biegową skrzynie biegów. Sonata NF benzyna niestety ma tylko 5 biegów, co przy większych prędkościach równa się duże obroty.
2.0 przy niespełna 110 km/h ma 3 tyś obr/min. Wg moich obserwacji spalanie jest przyzwoite (do 8l) do właśnie tej prędkości i do tych obr, powyżej 3 krpm niestety jakoś mocno rośnie przy 120-130 bierze 10 (i wzrost oporów powietrza nie usprawiedliwa w moim odczuciu tej sytuacji ). Nie wiem co koreańczycy schrzanili że tak jest, ale to raczej norma w tej wersji silnikowej.

Czy 2.4 jest oszczędniejszy? Hmnn, możliwe że by 120-130 tak , bo pewnie ma "dłuższe"  przełożenia w skrzyni i pewnie przy 120 ma poniżej 3 krpm. W jeździe miejskiej  i trasowej, ale z mniejszymi prędkościami np 70-90 sądzę że 2.4 nie spala mniej niż 2.0

wtom:
porównuję do elantry żony.
fakt, że elantra jest nieco lżejsza ale za to z automatem i też z 2.0

spalanie w trasie to ok. 7,5l a przy autostradowej 140km/h ok 8l
w mieście berze średnio ok 11,5l

o ile w mieście taka sonata z manualem może brać do 12l, o tyle w trasie nie może brać 10l.

Miałem ciężkie scorpio w kombi 2.0 (konstrukcja silnika z roku 95) z automatem, na trasie brał 8l.

Hants:
Automat, cykl kompletnie pomieszany. Z klimą. Lubię jak mnie wciska w fotel (czy kobieta, czy auto), więc często obroty latają po całej skali.

10.17l/100km. Co ciekawe, tyle samo wg kompa.

https://www.spritmonitor.de/en/detail/871089.html (paragony do wglądu,  :lol: )

vitalyzd:
Czyli co sugerujecie , że coś na 100% jest nie tak z moim samochodem :/

patrzałem filtr kabinowy czysty .

jutro pojdajde gdzieś do mechanika ;/ najgorsze , że lambda jest dobra ? może źle sprawdził , jest tylko 1 sonda ? ... ponoć filtr paliwa nie jest zamontowany osobno tylko wmontowany w jakąś część samochodu... już nie pamiętam

tyle że hants masz 2.4 w automacie a on pali mniej ;]

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej