Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] Opony całoroczne
tofik82:
O widzisz nie wiedziałem o takiej zasadzie.
Ale nawet jezeli to w takim przypadku - wyciagasz lewarek i robisz samodzielnie podmianke. A wielkim plusem bedzie szlifowanie techniki wymiany opony i sprawdzenie stanu zapasu! :mrgreen: :mrgreen:
Kudłaty_1975:
Zasada rotacji opon pomiędzy osiami nie dotyczy tylko aut z napędem 4x4. Dotyczy to także aut z napędem na sam przód, czy tył. Opony na przedniej osi (oś skrętna,) czy na osi napędowej (przednia lub tylna), mają inne warunki pracy niż na osi wleczonej/pchanej. Także przekładka (rotacja), jak najbardziej wskazana ta jak napisał lucasy, czyli maksymalnie co 10 tys. kilometrów. Przy okazji rotacji oględziny opon pod względem zużycia i ewentualnych uszkodzeń a także ponowne wyważenie kół. Ja rotację robię co rok bez względu na to, czy wspomniane 10 tys. przejechałem, czy nie i zawsze robie to przed sezonem zimowym, jeszcze przed wielkimi kolejkami u wulkanizatora.
Przy okazji dodam, że w przypadku poprzednio używanych opon Falken Euroall Season AS 200 po przejechani na nich 40 tys. kilometrów z pierwotnej głębokości bieżnika tj. 8 milimetrów zostało się jeszcze 5,7 milimetra. Także ścieralność opon wielosezonowych nie jest aż tak duża jak wiele osób sądzi.
Nawigacja