Forum > Santa Fe (2006-

[Santa Fe CM] Opony całoroczne

(1/3) > >>

kilkujadek:
Jestem na świeżo po zakupie Santa Fe i pierwsze co muszę zmienić to opony, gdyż te na aucie są do utylizacji :roll:  Podpowiedźcie jakie opony całoroczne są godne uwagi. I wiadomo, żeby były tanie i dobre  ;-)

Kudłaty_1975:
Osobiście od zawsze jeżdżę tylko na wielosezonowych poczynając od dużego auta, jakim był Patrol Y60 w longu, a kończąc obecnie na ix20. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że jeśli chodzi o opony całoroczne to po pierwsze, niestety, dobrych opon tanio nie kupi, po drugie, opony wielosezonowe raczej dedykowane są do aut mniejszych, o niedużych mocach silnika no i dla osób poruszających się głównie po mieście i preferujących umiarkowany styl jazdy . Jeśli spełniasz powyższe warunki (pomijając gabaryt auta), to według mnie godne polecenia są Goodyery Vector 4Seasons G2 (aktualnie je użytkuję), ewentualnie w bardziej przystępnej cenie Falken Euroall Season AS200. Znajdziesz też dużo testów opon wielosezonowych w necie. Poniżej wklejam link do jednego z nich. Proponuję się zapoznać. Również z innymi znalezionymi testami z lat poprzednich.  Co do opinii o samych oponach najwięcej znajdziesz ich na oponeo. Poczytać proponuję, rozważyć, jednak decyzję o kupnie musisz podjąć sam.  Dodam tylko, że opony wielosezonowe z górnej półki zapewnią większy margines bezpieczeństwa niż dwa komplety opon sezonowych budżetowych, szczególnie chińskich.

Link do testu (pokaz slajdów): http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/test-opon-calorocznych-w-rozmiarze-205-55-r16-czy-sa-dobre-na-kazda-pogode/enc349

Przyjemnej lektury życzę.

jlupino:
Ja założłem Pirelli Scorpion 235/70/17 i jeżdżę cały rok.
Odechciało mi się już zmieniać koła co parę miesięcy-i w takie zimy jak teraz nie ma problemu.

Kudłaty_1975:
Dorzucę jeszcze coś takiego. To z aktualnego tygodnika „MOTOR”.

Taxidriver:
No to dorzucę opinię sąsiada kolegi co prowadzi wulkanizację od ponad 20 lat. Dobry wielosezon jest ok, ale wydasz więcej niż na 2 komplety opon z przekładką i przechowaniem. Po prostu mniej wytrzymuje i najczęściej w 2 3 sezonie jest do wywalenia chyba że mówimy o jakiejś chorej sytuacji i kupowaniu używek. Wtedy żadna nie jest dobra przy najmniej dla mnie. Dobry wielosezon jest w lecie zadowalający w 80 % a w zimie w 70% a marne sezonowe dają po 80 % zadowolenia. Najlepiej podjedz do dobrego myślącego wulkanizatora i wytłumaczy ci dlaczego teraz opony są gówniane wszystkie bo nie mają gumy tylko plastik w składzie.;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej