Autor Wątek: [Sonata NF] nie grzeje  (Przeczytany 3630 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stwor93

• HKP
  • **
[Sonata NF] nie grzeje
« dnia: 17 Luty 2018, 18:38:24 »
Witam
posiadam Sonate z 2004 roku 2,4 litra.

Mam problem z grzaniem, ciepłe powietrze jest tylko z jednej kratki od kierowcy reszta dmucha na zimno.
Byłem z tym tematem u mechanika lecz twierdzi że wszystkie klapy działają bezbłędnie.
Powiedział mi że może to być przyczyna iż parownik od gazu zabiera zbyt dużo  ciepła z nagrzewnicy czy to wogołe normalne ??
Czy pop prostu zmienić mechanika ?

Offline waszek_rmc

• Giełda
[Sonata NF] nie grzeje
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Luty 2018, 06:28:10 »
Może sama nagrzewnica jest od czyszczenia. Przeszukaj forum, coś na pewno było.  Np. W Tucsonie - podejrzewam ze te same układy:

qqhyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6499&highlight=grzeje

Offline Hants

• Giełda
[Sonata NF] nie grzeje
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Marzec 2018, 00:51:18 »
Cytat: "stwor93"
parownik od gazu zabiera zbyt dużo ciepła z nagrzewnic

Ale gaz spala się w odrobinę wyższej temperaturze, więc powinno się kompensować  ;-)

Kolega na forum wspomniał coś kiedyś o parowniku schowanym pod akumulatorem. Pomysł fajny, ale nawet szybki rzut oka na komorę silnika od razu pokazuje, że to się wiąże wręcz z dodatkowymi dwoma metrami węży, a te fabryczne i tak są już dość długie..

Podejrzewam, że gazownik sknocił nieco połączenia i znacząco ograniczył przepływ chłodziwa do nagrzewnicy. Odpal na benzynie, załóż jakieś zaciski (see photo) na węże dochodzące do parownika i wtedy zobacz co się dzieje.  Woda jest tak samo leniwa jak i prąd - płynie po najmniejszej linii oporu.

edit:
Ja mam takie cuś. Dobre również do hamulców:

Offline mario1981

• HKP
  • **
[Sonata NF] nie grzeje
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Październik 2018, 20:21:52 »
Odświeżę temat moja sonata nie grzeje a silniczek klapy temperatury działa gdy jest wymontowany natomiast auto nie grzeje w ogóle kiedy wszystko jest poskładane co jeszcze sprawdzić? Dodam że czujnik temp. Wewnętrznej wyczyszczony ...

Offline wtom

• Giełda
[Sonata NF] nie grzeje
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Październik 2018, 22:50:01 »
silniczek może i dobry ale czy klapa nie zacięta? nagrzewnica jest na krótko, czyli grzeje cały czas a temp robią klapki