Forum > i30 GD

Wielokrotne wypadanie zapłonu na wszystkich cylindrach.

(1/3) > >>

Dariusz G:
Witam wszystkich, mam problem z wypadaniem zaplonu w i30 1.6 mpi z założonym gazem. Auto jest po regeneracji głowicy, w której gniazdo zaworowe się wypaliło. Silnik pracuje równo i cicho, przed regeneracją głowicy trząsł się i pracował nierówno. Po odbiorze auta zaczął mrugać check i wyraźnie czuć że autu brakuje mocy. Zrobiłem diagnostykę i wypada zaplon na wszystkich cylindrach. Nie ma znaczenia czy auto jedzie na benzynie czy na lpg. Co najlepsze to te błędy były już przed regeneracją głowicy. Czy ktoś ma jakiś pomysł od czego zacząć poszukiwania? Świece są praktycznie nowe bo przed remontem głowicy wymieniłem. Czy jest szansa żeby zrobić jakąś inną, lepszą diagnostykę?

kosmos2011:
Jakie świece?

Jaka przerwa na świecy?

Cewki?

Wtryskiwacze?

yunior81:
Z tego co się orientuje, to świece są tylko jednym z elementów układu zapłonowego, także trzeba jeszcze sprawdzić przewody a najlepiej cewkę.
Jaką w ogóle instalację masz pod maską ? Masz jakieś zdjęcia tej instalacji, które możesz wrzucić ?

kosmos2011:
Żeby to było takie proste jak w G4GC.

W G4FC są 4 osobne fajko-cewki, a przewodów WN nie ma wcale.

Można jeszcze sprawdzić małą wiązkę 12 V idącą do cewek.

Dariusz G:
Świece jakie montowalem to ngk czyli takie jak były fabrycznie. W poprzednim i30 padła mi cewka i efekt był taki że od razu chodził na 3 gary. W tym aucie świece wymieniam regularnie co 30 tys. Instalacja jaka jest zamontowana to optima, raczej mało znana ale u mnie się sprawdziła. Przez 110tys. bez ingerencji poza filtrami. Dzisiaj instalacja została odłączona, błędy wykasowane i efekt ten sam, więc instalację lpg raczej wykluczam.
Pytanie czy jest to możliwe żeby uszkodzenie jednej cewki robiło tyle zamieszania i pokazywalo wypadanie zaplonu na wszystkich czterech. Bo nie wierze żeby padły cztery równocześnie. Podejrzewam jakiś czujnik, pytanie tylko który.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej