Forum > i30 PD

PROBLEM Z BAKIEM

<< < (11/17) > >>

marcoxhyun:
Jeszcze moje boje z Hyundai w sprawie baku:

W nawiązaniu do przesłanego przez Pana zgłoszenia z dnia 18.07.2018, o treści: „Witam Jestem nowym posiadaczem Hyundai I30 2017. Wg. instrukcji obsługi pojemność baku w tym modelu wynosi 50l. Przy zapalonym wskaźniku rezerwy oraz przy wskazaniu komputera o przewidywanym zasięgu ok 10km. tankuję na stacji i do baku wchodzi ok 41 -42l. Wynika z tego że w baku mimo że wskaźniki podają że nie ma już paliwa nadal znajduje się około 8 l paliwa co umożliwia jeszcze przejechanie ok 120 km. Problem jest nie tylko w moim modelu gdyż takie wpisy są na forach dotyczących I30 wersja 2017. Zadałem to pytanie u dealera Huyndai w Zabrzu i stwierdzili że znają problem ale nie wiedzą jak go rozwiązać. Prosze o przesłanie informacji co można w tej sprawie zrobić aby wskazania wskazówki poziomu paliwa i systemu komputerowego podawały właściwy zasięg i właściwy poziom paliwa w baku. 8 litrów to bardzo dużo i przy zwykłej jeżdzie pozwala przejechać jeszcze przeszło 100km."

W odpowiedzi na Pańskie zgłoszenie, pragniemy poinformować, że pojemność baku w Pańskim samochodzie wynosi 50 l. Informacja o niskim poziomie paliwa włącza się, gdy w zbiorniku pozostaje 8 l paliwa. Wskazania komputera pokładowego zostały zaprogramowane przez producenta i nie są modyfikowalne przez Autoryzowane Stacje Obsługi Hyundai. Producent nie przewiduje ingerencji w system. Sposób zaprogramowania ma na celu minimalizację ryzyka pracy silnika przy bardzo niskim stanie paliwa w zbiorniku.
W przypadku dodatkowych pytań, pozostajemy do dyspozycji.

Z poważaniem,

Zespół Centrum Obsługi Klienta Hyundai Motor Poland

Czyli nic nowego.
i nic z tym nie zrobimy...

dundy:
U mnie podobnie: rezerwa i 28km zasięgu a do baku weszło 39,5l do pierwszego odbicia, trochę to dziwne.

qbadm:
U mnie ostatnio zaglądali do sitka paliwa, byłem dopalić DPF przy 13tys. km i zgłosiłem mulenie auta. Wpadli na pomysł, że zerkną w sitko, oczywiście okazało się czyste bo tankuję paliwo prosto z rafineri - tak mi to poskładali w ASO, że przy najbliższym tankowaniu paliwo przelało mi się pod spód auta, pistolet nawet nie mial jak odbic :P Assistance, laweta i poprawka w ASO, ale nie umyli mi tego, spod auta rypało ropskiem jak nie wiem... Wkurwiłem się, zgłosiłem sprawę do Hyundai a osłony zdjąłem i umyłem we własnym zakresie bo jakoś straciłem wiarę, że ASO zrobi to poprawnie... :P

Ceny:
- sprawdzenie sitka 300zł
- dopalenie DPF 300zł
Cena w pakiecie: 390PLN, ale co z tego jak niesmak pozostał :P

Limakos:

--- Cytat: "marcoxhyun" ---W odpowiedzi na Pańskie zgłoszenie, pragniemy poinformować, że pojemność baku w Pańskim samochodzie wynosi 50 l. Informacja o niskim poziomie paliwa włącza się, gdy w zbiorniku pozostaje 8 l paliwa.
--- Koniec cytatu ---

Jakby rezerwa zaczynała świecić się przy 8 l. to jeszcze byłbym w stanie to zrozumieć. Ale u mnie zaczyna się świecić przy ok. 12 l. Chyba, że faktycznie w i30 2017 należy jeździć do momentu aż zamiast zasięgu ma się "---". I wtedy najprawdopodobniej pozostaje w baku 8 l. Ale prawda jest taka, że rezerwa zaświeci się wcześniej.

Jeżdzę też astrą kombi w dieslu i tam np. rezerwa zaczyna się świecić przy zasięgu ok. 100 km. Paliwa jest w baku ok. 6 litrów. A układ paliwowy to CR, a nie MPI. Jakby się zapowietrzył to byłby zdecydowanie większy problem.

fryc86@poczta.onet.pl:
No widzicie kupcie NOWE będzie fajnie ... ale to jest POLSKA i ja nie widze za dużej różnicy czy kupiłem auto 10 letnie z komisu czy nowe z salonu tak czy tak jak sie rozmawia po czasie ze sprzedawcą to w spojrzeniu i w myślach sprzedawcy słyszy się (o co ci kur... chodzi przecież już kupiłeś to się ciesz ze chce w ogóle z tobą gadać) !!!

PS to nie mój pierwszy samochód ale czy stary VW, Skoda , SEAT, KIA czy Toyota - żaden nie włączał rezerwy mając 12 l w baku ps KIA która jest taka sama włącza mając 5l paliwa i wtedy pokazuje się dopiero "---" i to jest OK !!!  

Ale podejście w salonach wszędzie takie samo !

PS a jak wy tłumaczycie żonie która wsiada do samochodu i dzwoni do was z pretensjami - JAK MAM JECHAĆ DO  PRACY JAK TU POKAZUJE ZE MAM 48 KM DO PRZEJECHANIA I REZERWA SIĘ ŚWIECI AAAAaaaaaaa :(

Pozdrawiam i jak Hyundai uważam temat za zamknięty  NIESTETY !!!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej