Autor Wątek: [Lantra J1] Silnik traci moc powyżej 2000 rpm :(  (Przeczytany 11355 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bloq

• Gość
[Lantra J1] Silnik traci moc powyżej 2000 rpm :(
« dnia: 09 Marzec 2012, 16:22:24 »
Witam

moj problem polega na tym, ze podczas jazdy obojetnie czy silnik jest cieply czy zimny, powyzej 2000 obrotow silnik nagle traci moc zaczyna szarpac dlawi sie z silnika zaczyna wydobywac sie dziwny warkot malo tego podczas tego warkotu slychac jakby swist powietrza, wymienilem filt paliwowy i powietrza na nowy i dalej to samo... czyzby egr lub sonda ?? Odłanczalem kleme od aku na ponad 15 min ponoc zeby zresetowac kompyter i nic, powoli koncza mi sie mozliwosci :( POMOCY!!

[ Komentarz dodany przez: Złośnik: 2012-03-13, 09:59 ]
Edycja tematu

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marzec 2012, 18:02:19 »
Pompa paliwa sie kończy ;> Podłącz na krótko i sprawdź czy chodzi. Będziesz potrzebował do tego kanału, bez tego moze być ciężko

bloq

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Marzec 2012, 09:52:57 »
bylem u mechanika pompa ponoc chodzi ukierunkowal mnie na przeplywomierz powietrza poniewaz ten swist pochodzil z pod maski rozgrzanego auta no i silnik zachowuje sie jakby dostawal za duzo powietrza :/ .. bylem juz chyba u 5 jak nie 6 mechanikow kazdy mowi co innego POMOCY!!   P.s gdzie w lantrze 92 znajduje sie zloncze diagnostyczne ??

yankeshy

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Marzec 2012, 13:18:55 »
Sprawdź jeszcze świece,mój hultaj szarpał i okazało się że świec już prawie nie ma:)...piszę to bo zawsze staram się iść po najmniejszej linii oporu,tzn.sprawdzać najpierw najtańsze i najprostsze elementy,z reguły to się potwierdza (raz tak nie zrobiłem i skończyło się niepotrzebną wymianą skrzyni :P)

bloq

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Marzec 2012, 14:48:35 »
wiem,  filtr paliwa kosztowal 20 zl powietrza 30 ale przeplywomierz powietrza juz 200 i dlatego pytam na forum zeby uniknac zbednych wydatkow, swiece sa wporzardku kable tez kopulka rozdzielacza rownierz probowalem nawet laczyc piny w gniezdzie diagnostycznym zeby miganiem kontrolki "check engine"   dojsc jaki blad wyskakuje ale tez nic ...okazalo sie ze nawet nie ma takiej kontrolki ;p moim zdaniem to nie swiece poniewaz auto na wolnych obrotach chodzi bardzo ladnie dopiero po dodaniu gazu powyzej 2000rpm zaczyna szarpac i gwaltownie traci moc a z pod maski slychac syczenie powietrza tajk jak bym mial intecooler i jakis waz sie od niego odczepil, ten swist slychac miedzy silnikiem a grodzią jak by lapal lewe powietrze mozliwe ze przedmuchalo mi uszczelke pod kolektorem?? Natknelem sie takze na informacje o wylanych kondesatorach w ECU, komputer zle zczytuje dane z czujnikow podajac zla mieszanke i z tad te cuda ? :/

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marzec 2012, 18:21:22 »
Możliwe też ze kolektor się posypał. Chociaż mało prawdopodobne. Przy samym uszkodzeniu uszczelki nie byłoby aż takich zmian. Podmień na krótko od kogoś przepływkę i zobacz rezultat.

bloq

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Marzec 2012, 01:22:15 »
witam

autko juz naprawiane sniga jak zly hultaj, jak ktos zgadnie co to było ma u mnie browara :D podpowiem, ze zarobilem na tym ze auto sie popsulo ;p heheh

p.s dzieki wielkie za pomoc :)

[ Komentarz dodany przez: Złośnik: 2012-03-13, 10:01 ]
Kolego, to nie jest dział OFF TOPIC żeby zgadywanki tu robić. Napisz konkretnie lub zamykam i usuwam wątek bo bez rozwiązania nie ma on tu sensu. Czekam na reakcję.

Maciejj

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Marzec 2012, 08:50:13 »
Powiedz co było

bloq

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Marzec 2012, 20:49:00 »
zapchany katalizator :/

piwko dla moda za profesionalizm ;D koniec tematu !