Autor Wątek: [Getz] [Getz] Samodzielna wymiana łączników stabilizatora.  (Przeczytany 36028 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kurako

• Gość
[Getz] Samodzielna wymiana łączników stabilizatora.
« dnia: 09 Marzec 2012, 14:59:54 »
Witam, w moim samochodzie coś strasznie stuka puka, przy polskich dziurach. Ktoś kiedyś powiedział mi, że to pewnie łączniki stabilizatora. Znalazłem na znanym serwisie aukcyjnym takie łączniki po 30 zł za sztukę.
Czy jest możliwa samodzielna wymiana bez kanału tylko na lewarku? Czy muszę oddać go do mechanika ?
Jeśli jest możliwość samodzielnej wymiany to proszę kogoś o jakieś praktyczne wskazówki :)
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:59:27 przez Brt »

klodek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marzec 2012, 20:16:03 »
jak chcesz się bawić to 2 kobyłki starczą.... :)
no ale za wymianę łącznika we Wrocku biorą około 20zł-25zł/sztuka...  (czyli za komplet 40zł-50zł)wiec musisz sobie sam przeliczyć czy chce Ci się bawić :)

przy okazji proponuję zrobić gumy stabilizatora (w ASO około11zł/sztuka) i wymiana to odkręcenie 2śrubek/na 1 stronę.

Offline Yaro

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marzec 2012, 07:51:29 »
Dasz radę sam, ja w swoim i30 wymieniałem sam bez kanału  ;-)

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Marzec 2012, 09:37:24 »
a ma ktoś jakieś obrazki albo coś?:D bo ja pomimo konczenia technicznej szkoły, to z mechhaniki zawsze byłem kiepski, moją domeną zawsze był prąd a nie śruby :D

Offline Yaro

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Marzec 2012, 15:30:37 »
ale jakie obrazki?

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Marzec 2012, 21:14:16 »
zdjęcia, jak to wygląda, albo jak się do tego dostać :D jakiś tutorial ;D

Offline Yaro

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Marzec 2012, 07:31:53 »
No i jak widzisz Kurako wszędzie jest podobnie, możesz mieć problem z odkręceniem śrub i tyle nie jest to trudne wyzwanie  ;-)

gacus2004

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Marzec 2012, 08:51:32 »
W mojej byłej Mazdzie z jednej strony mechanicy niemogli za żadne skarby odkręcić i obcinali śruby szlifierką kątową. Sposób skuteczny ale bardzo trzeba uważać aby nie uszkodzić tarczą innych elementów.Metoda ta to już ostateczność.

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Marzec 2012, 09:12:08 »
ogarnę to ale musi być cieplej :)

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Marzec 2012, 09:49:34 »
Cytat: "gacus2004"
W mojej byłej Mazdzie z jednej strony mechanicy niemogli za żadne skarby odkręcić i obcinali śruby szlifierką kątową.

Ale których elementów ? Metoda ta przy wieku naszych aut to już nie ostateczność a coraz częściej powszechność !!! Obcinasz gwint wraz z nakrętką i wyjmujesz lub wybijasz stary łącznik z otworu w końcówce drążka. I tak potrzeba ci nowy łącznik i nowe nakrętki. To jak zniszczysz stary nie jest ważne - byle go wyjąć. Ja wymieniałem wszystkie i w żadnym nie było opcji by się nakrętka nie urwała z gwintem śruby. Jeśli od ponad kilku lat nie było to robione to napewno nakrętki na gwintach nie puszczą łatwo i szlifierka musi być w pobliżu. Co do gum stabilizatora to o ile tył to pestka w konstrukcji hyundaia to przód jeśli gumy są montowane na obejmach to jest poprostu udręka bez odkręcania łączników dlatego robiąc łączniki wymień odrazu gumy bo wymiana gum bez odkręcania łączników jest bardzo ciężka.

Offline Yaro

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Marzec 2012, 10:07:14 »
Ja użyłem zamiast szlifierki kątowej (miałem pod ręką) dremela jest w takich sytuacjach niezastąpiona  ;-)

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Marzec 2012, 10:35:27 »
też mam dremela  :) ale nie oryginalnego :D więc pobawię się tym na wiosnę :)

gacus2004

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Marzec 2012, 16:39:01 »
Cytat: "Złośnik"
gacus2004 napisał/a:
W mojej byłej Mazdzie z jednej strony mechanicy niemogli za żadne skarby odkręcić i obcinali śruby szlifierką kątową.

Ale których elementów ?

W tamtym aucie przewody hamulcowe były blisko i dostęp kątówką był trochę utrudniony.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Marzec 2012, 20:06:57 »
Przepraszam. Myślałem że o metalowe elementy chodzi :) No tak - fakt - przewodów nie polecam przecinać.