Forum > Sonata
[Sonata EF] Ciężko odpala po rozgrzaniu, zimny pali od strza
kosmos2011:
https://www.drive2.ru/l/461172836036248346/
barto:
Zapomniałem o tagowaniu modelem pojazdu, już poprawione :)
Właśnie na drive2.ru oglądam zazwyczaj manuale napraw.
Myślisz, że to może być ten czujnik czy coś innego od razu sprawdzić?
barto:
Nie jeździłem przez długi czas Sonatą, ale dzisiaj wziąłem się za diagnozowanie problemu. Po podłączeniu miernika do odpowiednich pinów we wtyczce czujnika położenia wału na zimnym silniku (odpala wtedy bez problemu) miernik nie wykrywa żadnej rezystancji. Czy to jednoznacznie wskazuje na śmierć czujnika? Rezystancji nie ma między każdą parą pinów.
barto:
Stary czujnik położenia wału został wymontowany i okazało się, że sypie się w rękach, a izolacja przewodów na odcinki ok. 1,5cm przy czujniku właściwie nie istnieje. Zamontowałem nowy czujnik, zamiennik firmy Delphi i teraz silnik prawie wcale nie odpala, czasami się uda i pracuje wówczas prawidłowo, jednak cały czas świeci się check. Nie miałem możliwości sprawdzenia kodów błędu, ale na pewno muszę kupić jednak czujnik oryginalny.
barto:
Zamontowany nowy oryginalny czujnik kupiony na ebayu w Korei Południowej - dostawą gratis, oczekiwanie Ok 3 tygodni, ale zapłaciłem za niego Ok 160 zł w porównaniu do 400 zł za nowy w Polsce. Samochód odpala bardzo dobrze na zimnym silniku, natoamist na ciepłym problem pierwotny nadal występuje.
Jakieś pomysły co tu może sie dziać?
Nawigacja
[#] Następna strona