Forum > i30 PD
Jakie felgi w rozmiarze 16" kupić?
mic83:
--- Cytat: tomilipin w 05 Październik 2020, 19:02:34 ---Gwint tak, ale łeb może być zupełnie inny - jak pisałem, ja mam do stalowych nakrętki 21, a do aluminiowych nakrętki 19. Przypuszczam, że to zależy od budowy felgi. Do mojego alusa nie włożysz nakrętki 21 - po prostu się nie zmieści w otwór. I powtarzam - nakrętki do alu i stali mają inny kształt stożka!!! Nie ma znaczenia czy są cynkowane czy złocone, dobrej czy złej jakości - mają inny kształt, więc powierzchnia styku nakrętki z felgą musi być odpowiednio dobrana. Nakrętka do alu oprze się na krawędzi otworu stalowej felgi.
--- Koniec cytatu ---
To ja jeszcze pozwolę sobie dorzucić swoje dwa słowa w temacie. Tak jak Tomilipin mówi są dwa rodzaje nakrętek:
529503Y000 - do felg stalowych
5295014140 - do felg aluminiowych
Mają zupełnie inny kształt. Te do alu są mniejsze i nie mają rantu. Zresztą poniżej załączam zdjęcie. Natomiast u mnie rozmiar klucza do jednych i drugich jest ten sam. Alu kupowałem jako oryginalne akcesorium, natomiast nakrętki na znanym portalu aukcyjnym bo były jakoś za połowę ceny. Dodam jeszcze tylko, że mam zarówno stalowe jak i alu w rozmiarze 15", ale z tego co pamiętam to nakrętki do alu mają PN z felg 16" albo nawet 17"
JarekEm:
Dzięki wielkie za pomoc ;D Teraz pozostaje mi wybrać odpowiednie opony w stosunku cena/jakość, coś polecicie? Średnio robię 2-4 tys km w okresie zimowym, wcześniej miałem Barum Polaris i byłem zadowolony, ale teraz zastanawiam się nad nokianem wr d4, Kleber Krisalp HP3 i barum polaris 5.
mic83:
--- Cytat: JarekEm w 06 Październik 2020, 12:26:01 ---nokianem wr d4, Kleber Krisalp HP3 i barum polaris 5.
--- Koniec cytatu ---
Ja mogę wypowiedzieć się nt. Nokianów. Miałem je przez dwa sezony. Jeździło się na nich dobrze. Nie były zbyt głośne i dobrze się zachowywały na mokrym i suchym asfalcie. Nie zużywały się też jakoś nadmiernie. Niestety jak na śniegu by się zachowywały nie wiem bo śniegu właściwie nie było. Natomiast pisze, że je miałem ponieważ po dwóch sezonach postanowiły sparcieć. Zostały zareklamowane i o dziwo reklamacja została uznana i otrzymałem zwrot gotówki. Obecnie kupiłem Nokiany Snowproofy, ale jak się będą zachowywać dopiero się przekonam jak wymienię koła. Doradca w sklepie, gdzie je kupowałem powiedział, że to bieżnik projektowany specjalnie pod warunki pogodowe panujące w Europie Środkowej. Opinie też mają raczej ok więc zobaczę.
Jak chodzi o Klebery to nie ma doświadczeń, ale w testach w poprzednich latach zbierały raczej pochlebne opinie. Poważnie zastanawiałem się czy ich nie kupić.
wajkii:
Przejezdzilem 2 sezony na we D4, na mokrym, suchym i lodzie jest dobrze. Hałas też jakoś nie wyróżnia się. Opony dosyć przewidywalne, można wyczuć kiedy jesteśmy na granicy poślizgu. Do minusów jazda po śniegu, (tu mistrzem była Dębica Frigo) i jazda po suchym jak jest ok 20st lub więcej. Po tej zimie zdarzyły się bardzo ciepłe dni nagle i prawie przy każdym hamowaniu działał mi ABS. Tu zdecydowanie poniżej średniej. Barumami jeździłem, ale za mało żeby coś więcej o nich napisać, oprócz tego że były ciche.
JarekEm:
Dzięki za podzielenie się doświadczeniem nt. nokianów wajkii i mic83.
--- Cytat: mic83 w 06 Październik 2020, 12:52:07 ---po dwóch sezonach postanowiły sparcieć
--- Koniec cytatu ---
Z tego powodu właśnie obawiałem się ich trochę bo czytałem podobne opinie, dodatkowo niektórym użytkownikom szybko się zużywały, ale to pewnie kwestia przejechanych km w niekorzystnych dla opony zimowej warunkach.
Nawigacja
[#] Następna strona