Forum > i30 PD
Jakie felgi w rozmiarze 16" kupić?
farciarzgilmore:
Witam, mam prośbę bo się już całkiem zamotałem. Chcę zakupić felgi aluminiowe do opon zimowych nowych jakie mam na następny już sezon. Opony mam w tej chwili założone na stalówki. Opony 195/65R15. Wymiary felgi jakie przewiduje producent dla 15 cali to:
Średnica : 15 cali
Szerokość : 6 cali
Rozstaw szpilek : 5x114,3
Osadzenie (ET) : 46
Otwór Centrujący : 67,1
Pytania jakie mam bo nie potrafię jednosnacznie znaleźć odpowiedzi to (felga ma pasować do opony zimowej opisanej powyżej):
1. Szerokość felgi tylko 6 cali, żadna inna nie wchodzi w grę?
2. Osadzenie ET tylko 46? Czy mogę wybrać mniejsze lub większe? Jest jakiś przedział? Najwięcej jest felg z ET 40.
Z góry dzięki.
maniek87:
Wujek google jest bardzo pomocny w takich sprawach.
Do opony 195mm zalecana szerokość frlgo to właśnie 6 cali, ale spokojnie można stosować felgi o szerokości od 5,5 do 7 cali .
Jeśli chodzi o ET to różnica będzie taka, że przy ET 40 koło będzie "wystawało" 6 mm więcej niż obecne z ET 46.
https://xfelgi.pl/info/kalkulator-ET-felg
farciarzgilmore:
Dzięki o to mi chodziło. Większość felg jakie znalazłem mają szerokość 6,5 cala i zastanawiam się czy różnica w wyglądzie całego koła będzie widoczna pomiędzy felgami 6 a 6,5 cala. Nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić. No i jeszcze jedna kwestia, powiedzmy, że mam w tej chwili felgę 6 cali z ET46 i jak zamontuję felgę 6,5 cala z ET40, to ten kalkulator pokazuje, że będzie ona wystawała bardziej 12,5 mm. Nie za dużo jak dla tego samochodu?
maniek87:
możesz to sprawdzić organoleptycznie ile masz jeszcze miejsca między bokiem opony a nadkolem, ale 12,5 mm spokojnie się zmieści, jeśli się nie mylę to oryginalne 17 mają szerokość 7 cali przy et 46 co daje również + 12,5 mm od zewnątrz i wewnątrz. Więc moim zdaniem nie ma obaw o to czy się zmieści.
HI30:
Witam, czy do Hyndaia I30 2018 będą pasowały koła felga stalowe z oponami zimowymi 185/65 15r ?
Nawigacja
[#] Następna strona