Forum > i30 PD
Jakie felgi w rozmiarze 16" kupić?
ojojo:
Cześć,
Nakrętki M12x1,5 do kół otwarta bez kołnierza na klucz 21
(taki masz w bagażniku ale sprawdź żeby nie było, nie zrób jak mój kumpel który miał dwa rozmiary nakrętek a woził jeden klucz :P )
Kupujesz gdzie chcesz na allegro po 30zł za komplet, każde inne są tak samo badziewne, co dwa trzy sezony warto wymienić.
indeks H jest do 210 km/h wystarczy, szybciej nie pojedziesz
Da się przykręcić stalowe felgi nakrętkami od alu i odwrotnie
tomilipin:
Aj, wcześniej popełniłem błąd. Kolega ojojo dobrze pisze - do stalowych felg są nakrętki 21 i taki też powinieneś mieć oryginalny klucz do kół. Zatem do alusków są pewnie nakrętki 19.
--- Cytat: ojojo w 05 Październik 2020, 17:21:56 ---Da się przykręcić stalowe felgi nakrętkami od alu i odwrotnie
--- Koniec cytatu ---
A Golfem "dwójką" da się zaorać pole, ale nie jest to właściwe narzędzie do takich prac, prawda? Nakrętek 21 bardzo często nawet nie wciśniesz w alufelgi, a znowu użycie nakrętek "alufelgowych" w felgach stalowych błyskawicznie zniszczy płaszczyznę stożka i po jednym takim użyciu masz nakrętki do wyrzucenia.
ojojo:
Nakrętka powinna być jednego rozmiaru, na aluminiowej feldze i stalowej taka sama, ja mam klucz 21, ori Hyundaia są 21
Do aluminiowych felg nie stosuje się kiepskich nakrętek stalowych, cynkowanych galwanicznie gdzie warstwa cynku jest znikoma bo powstaje korozja w miejscu styku zatartej nakrętki z felgą.
JarekEm:
--- Cytat: farciarzgilmore w 03 Luty 2020, 12:03:21 ---Czujniki te co kupiłem z felgami "złapały" na drugi dzień bez problemu i pokazuje ciśnienie
--- Koniec cytatu ---
Dzięki wielkie za pomoc Panowie tomilipin i ojojo . Jeszcze pytanie mam jak wygląda to z tymi czujnikami TMPS czy one faktycznie same sie powinny zaadaptować tak jak wcześniej wspomniał jeden z przedmówców?
tomilipin:
--- Cytat: ojojo w 05 Październik 2020, 17:58:12 ---Nakrętka powinna być jednego rozmiaru, na aluminiowej feldze i stalowej taka sama,
--- Koniec cytatu ---
Gwint tak, ale łeb może być zupełnie inny - jak pisałem, ja mam do stalowych nakrętki 21, a do aluminiowych nakrętki 19. Przypuszczam, że to zależy od budowy felgi. Do mojego alusa nie włożysz nakrętki 21 - po prostu się nie zmieści w otwór. I powtarzam - nakrętki do alu i stali mają inny kształt stożka!!! Nie ma znaczenia czy są cynkowane czy złocone, dobrej czy złej jakości - mają inny kształt, więc powierzchnia styku nakrętki z felgą musi być odpowiednio dobrana. Nakrętka do alu oprze się na krawędzi otworu stalowej felgi.
--- Cytat: JarekEm w 05 Październik 2020, 18:11:27 ---Jeszcze pytanie mam jak wygląda to z tymi czujnikami TMPS czy one faktycznie same sie powinny zaadaptować tak jak wcześniej wspomniał jeden z przedmówców?
--- Koniec cytatu ---
U mnie czujniki same się dogadują z komputerem, nigdy nie musiałem nic z nimi robić. Pewnie za miesiąc czy półtora wymienię koła na zimowe, tam mam stalowe felgi z drugim kompletem czujników i samochód po prostu "przestawia" się na te nowe czujniki. A na wiosnę znowu wymiana kół i znowu komp się sam dogaduje z czujnikami.
Nawigacja
[#] Następna strona