Autor Wątek: [Santa Fe SM] Brak oświetlenia w bagażniku Santa Fe przy otw  (Przeczytany 28911 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ferudin

• Giełda
[Santa Fe SM] Brak oświetlenia w bagażniku Santa Fe przy otwartej klapie.
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Marzec 2012, 11:50:13 »
Cytat: "Arni71"
Cytat: "Probably"
tumariusz... jeśli nie pali Ci się na desce kontrolka od otwartej klapy, to faktycznie stawiał bym na brak masy.... podobnie jak kolega powyżej.

co z podświetleniem tablicy rejestracyjnej?? jeśli świeci to nie masa - tak logicznie myśląc, poza tym jeszcze zasilanie zamka z centralki - ta sama sprawa, masa nie jest wybiórcza - działa albo wszystko albo nic.
u mnie podświetlenie tablicy było. Na pewno brak masy na zamku od klapy. Miałem to samo. Ogrzewanie szyby było, podświetlenie tablicy też. Centarlny w klapie też działał. Nie działała tylko lampka z chwilą podniesienia szyby bądż klapy. Doprowadzić najlepiej nową masę na zamek klapy i po problemie.

tumariusz

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Marzec 2012, 12:02:46 »
Jeśli chodzi o podświetlenie tablicy rejestracynej to oczywiście że jest natomiast jeżeli chodzi o kontrolkę na desce rozdzielczej to jutro sprawdzę bo rozłożyło mnie przeziębienie i od wczoraj nie wychodzę z łóżka. :cry:

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Marzec 2012, 17:34:22 »
Może nie jestem mechanikiem ale na chłopski rozum masa=cała karoseria samochodu więc gdzie tu sens doprowadzanie masy do samego zamka?? Chyba że czegoś nie wiem - może klapa nie jest metalowa??  
Może jest kwestia wyczyszczenia mocowania zamka do klapy albo wyczyszczenia wsuwek kabli na zamku

Cytat: "tumariusz"
Jeśli chodzi o podświetlenie tablicy rejestracynej to oczywiście że jest natomiast jeżeli chodzi o kontrolkę na desce rozdzielczej to jutro sprawdzę bo rozłożyło mnie przeziębienie i od wczoraj nie wychodzę z łóżka. :cry:

jeśli nie działa Ci oświetlenie bagażnika i jest to wina włącznika to kontrolka na desce też nie będzie Ci świecić.

U mnie szyba włącza światło w bagażniku i świeci kontrolka na desce, klapa ani tu ani tu nie świeci.

tumariusz

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Marzec 2012, 06:42:04 »
Niestety kontrolka na desce nie świeci ani przy otwarciu szyby ani przy otwarciu klapy.  Wszystkie sugestie będą wzięte po uwagę przy naprawie. Jak coś wymodzę to dam znać . I zrelacjonuje co było przyczyną. :lol:

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Marzec 2012, 17:21:23 »
Mam już odpowiedź odnośnie oświetlenia bagażnika po otwarciu klapy bagażnika, wyłamał się styk w zamku klapy, wymontowałem zamek i chyba jest nierozbieralny, żeby uruchomić podświetlenie w bagażniku będę musiał wymienić zamek  :-(  ale czy warto??

widziałem ile kosztują zamki, w temacie pisałem zanim to sprawdziłem, muszę jeszcze zapytać u mnie  w okolicy na autozłomie

Offline Horche

• HKP
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Lipiec 2018, 12:48:24 »
Hej, pytanie do tego tematu. Jaka tam wchodzi żarówka, bo u mnie nie ma jej wcale?

Offline SHAQU

• HKP
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Wrzesień 2019, 13:57:07 »
Witam. Mam problem z podswietleniem calego wnetrza. Wyjalem zaroweczke z bocznego podswietlenia bagaznika i pojechalem do sklepu. Podczas jazdy zamek drzwi zamykal i otwieral sie ze dwa razy. Kiedy wkladalem nowa zaroweczke dostrzeglem,ze gorna lampka nie swieci. Sprawdzilem wiec czy zaswieci sie po przesunieciu na stale swiatlo z door i niestety nie swieci, przelecialem wiec wszystkie swiatelka i zauwazylem,ze nie swieca mi ani w drzwiach czerwone podswietlenia, ani lampki na podsufitce. Do tego jak jade to mam komunikat o otwartej klapie bagaznika. Jak otwieram drzwi kierowcy i inne to mi gasnie obrazek z sygnalizowaniem otwartych drzwi a jak wszystkie zamkne to klapy bagaznika swieci. Jest zamknieta na pewno. Zamki wszystkie dzialaja, zamyka sie i otwiera z centralnego poprawnie. Co to moze byc? Bezpieczniki wszystkie sa sprawne i profilaktycznie wymienione.

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Wrzesień 2019, 20:42:09 »
Nie wiem Panowie czy coś wniosę do waszych problemów ale chciałem się podzielić taką obserwacją zmieniłem żarówkę w reflektorze prawym ponieważ się spaliła, na taka zwykłą H4, a w lewej lampie została taka co daje trochę więcej światła moce obydwóch żarówek takie same przynajmniej tak pisało na opakowaniach. No i się zaczęło zgasło połowę podświetlenia zegarów z lewej strony, po wymianie na takie same żarówki podświetlenie zegarów wróciło takie czary. Nic nie dało ściągnięcie klemy i takie tam. Te samochody jakoś nie lubią pewnych zmian.

Offline SHAQU

• HKP
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Wrzesień 2019, 20:46:58 »
Na piatek stawiam do specjslisty. U mnie to chyba sterownik jakis sfiksowal. Podejrzewalem,ze moze wykrylo mniejsze napiecie i odcielo jakoby bylo zwarcie ale to chyba zly trop. Zobacze co mi powie elektromechanik. Wstepnie stawia na jakis sterownik,ze blednie cos odczytuje. Dziwne z tym zapamietywaniem ustawien przebiegu i dystansu do tankowania no i jeszcze czemu pokazuje,ze mam klape otwarta jak zamkne juz wszystkie drzwi a jak ktores otworze to nic nie pokazuje