Forum > i30 PD
[i30 PD]Fabryczny olej
weuek:
Wiem, gwarancja=absurdalne ceny (niemal) wszystkiego. Tyle to nawet ravenol czy amsoil nie kosztuje. :-)
ELETomek:
--- Cytat: "Michu90" ---Olej kosztował mnie 210 zł.
--- Koniec cytatu ---
No cóż tyle ASO sobie życzy np za Lotosa. Choć coraz więcej opinii, że lotos dobrym olejem jest, ale czemu 210zł 3.5L?. Ten LM to olej HC więc cena też wydaje się kosmiczna. Nietuzinkowy pakiet dodatków m.in z wolframem (może stąd ta cena). Napisz za jakiś czas jak Ci się to sprawuje ;-) ;-)
PS ja kupiłem sobie Total 5W30 HKS G-310 po 36zł za litr. Total ale Made in Korea. Ponoć OEM na pierwsze zalanie w fabryce. Tak jest opisany.
wars007:
do 1,4 MPI 2018 100KM ktoś z Was na wymianę podczas przeglądu gwarancyjnego zabierał swój olej? Interesuje mnie który Shell zakupiliście? A5/B5 jest zalecany a czy zamiast tego można zastąpić olejem ze specyfikacją C3?
mic83:
--- Cytat: wars007 w 02 Czerwiec 2020, 21:27:42 ---do 1,4 MPI 2018 100KM ktoś z Was na wymianę podczas przeglądu gwarancyjnego zabierał swój olej? Interesuje mnie który Shell zakupiliście? A5/B5 jest zalecany a czy zamiast tego można zastąpić olejem ze specyfikacją C3?
--- Koniec cytatu ---
Ja przy przeglądzie w ubiegłym roku na jesieni miałem swój olej Shell Helix Ultra Professional AF 5W30. W tym roku na wiosnę kupiłem Valvoline Synpower FE 5W30. Zarówno w jednym jak i drugim przypadku ASO nie miało żadnych obiekcji. Oba spełniają normę A5/B5 oraz mają lepkość 5W30 - zgodnie z zaleceniami producenta zawartymi w instrukcji. Wydaję mi się, że na Valvo silnik lepiej pracuje, ale to subiektywna ocena.
wars007:
dzięki za info
Nawigacja
[#] Następna strona