W sobotę byłem u mechanika z awarię skrzyni biegów (padł 5-ty bieg, pisałem prędzej). Ten Pan specjalizuje się w naprawach skrzyń biegów do Koreańczyków i Japończyków. Zapytałem: co myśli o Twoim przypadku z samochodem. Powiedział, że faktycznie może to być sprzęgło, ale również może to być skrzynia biegów. Najpierw zajmijmy się ustaleniem co padło?
Mówi, że jest prosty sposób określenia bez rozbierania i warsztatów, co jest przyczyną: sprzęgło czy skrzynia? Musisz spuścić olej ze skrzyni (może wystarczy tylko trochę), i zobacz czy jest on koloru czerwonego bądź brązowego, a także jaki on jest:przezroczysty czy mętny. Prawidłowy powinien być żółty i przezroczysty. I tak: jeżeli olej jest żółty i przezroczysty: problemem jest sprzęgło. Inny kolor, a olej jest mętny/nieprzezroczysty:problemem jest skrzynia biegów.
Diagnoza sprzęgło:
Faktycznie winą jest sprzęgło, a objawy są podobne do opisywanych przez ciebie. Przyczyną są sprężyny w sprzęgle. Miał takie przypadki, one muszą ciasno siedzieć, a są luźne, mają minimalny luz. To one to powodują. Bodajże coś wspomniał, że nawet jakieś nowe są źle wykonane i wymiana nic nie daje.
Diagnoza skrzynia biegów:
Tutaj stawia na padnięte łożyska (dostały luzy). Są pewne skrzynie z jakiejś "tam" serii, gdzie padają łożyska (wada fabryczna), i to dotyczy kilku modeli, m.in.: w KIA i jakimś tam jeszcze, gdzie wykorzystano te same bebechy, a tylko obudowę zmieniono.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Daj znać co wykryłeś za dolegliwość u swojego pacjenta ;-)